8 beneficii incredibile oferite de linte - Doza de Sănătate
 

8 beneficii incredibile oferite de linte

Lintea este bogată în fier și alte minerale, conține multe fibre și, fiind foarte sățioasă, stimulează pierderea în greutate.
8 beneficii incredibile oferite de linte
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Lintea (Lens culinaris) este o leguminoasă care face parte din tradiția culinară a multor culturi. Popularitatea sa se datorează faptului că este foarte hrănitoare. Descoperă în cele ce urmează care sunt principalele beneficii incredibile oferite de linte!

Specialiștii bănuiesc că lintea provine din Asia de Sud-Est. Însă această leguminoasă este cultivată în toată lumea, inclusiv în Europa și cele două Americi.

Lintea este săracă în calorii, dar bogată în fibre, aminoacizi și antioxidanți. Merită să o includem în dietă deoarece are un impact benefic asupra organismului nostru.

Există mai multe soiuri de linte, toate având cantități semnificative de vitamine, minerale și carbohidrați. Printre altele, acești nutrienți mențin nivelul de energie ridicat.

Deoarece multe persoane nu cunosc încă beneficiile incredibile oferite de linte, în articolul de azi îți propunem 8 motive excelente ca să începi să o consumi.

1. Prevenirea constipației

Beneficii incredibile oferite de linte ce tratează constipația

În primul rând, includerea lintei în dieta zilnică are un impact benefic asupra sistemului digestiv.

  • Fibrele acestei leguminoase susțin digestia adecvată a alimentelor consumate. Totodată, lintea stimulează activitatea intestinelor, facilitând eliminarea corectă a deșeurilor.
  • Bacteriile sănătoase care trăiesc în colon adoră lintea. Această leguminoasă poate preveni constipația.

2. Scăderea glicemiei, unul dintre principalele beneficii incredibile oferite de linte

Spre deosebire de sursele de carbohidrați simpli, lintea poate reduce glicemia.

  • Carbohidrații săi, printre care și amidonul, sunt absorbiți lent. Aceștia susțin convertirea zahărului în energie, reducând riscul de diabet.

3. Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Inima ce are nevoie de beneficii incredibile oferite de linte

Lintea nu conține colesterol sau grăsimi nocive. Așadar, ea reprezintă un aliment ideal pentru inimă și artere.

  • În primul rând, lintea oferă un conținut scăzut de grăsimi polinesaturate. Acestea facilitează eliminarea grăsimilor nocive care duc la formarea plăcii ateromatoase.
  • De asemenea, fibrele lintei reduc absorbția grăsimilor și a colesterolului la nivelul intestinelor, prevenind boli ca hipercolesterolemia.

4. Creșterea masei musculare

Nu trebuie să ne surprindă faptul că sportivii și iubitorii de fitness obișnuiesc să consume linte. În fond, acest aliment susține formarea și tonificarea masei musculare.

Lintea conține proteine cu o valoare biologică ridicată, susținând recuperarea mușchilor după implicarea în activități fizice cu impact crescut. Carbohidrații absorbiți încet măresc nivelul de energie și îmbunătățesc performanțele sportive.

5. Tratarea anemiei

Beneficii incredibile oferite de linte ce tratează anemia

Lintea aprovizionează organismul cu o cantitate semnificativă de fier, magneziu și zinc. Aceste minerale esențiale îi pot ajuta pe pacienții cu anemie să își recapete sănătatea.

Fierul, magneziul și zincul joacă un rol în formarea globulelor roșii, al căror nivel scade atunci când suferi de anemie. Mineralele enumerate susțin funcțiile celulare și reduc simptomele oboselii.

6. Pierderea în greutate

Deși nu oferă rezultate miraculoase, lintea îți poate fi de mare ajutor dacă încerci să slăbești. Fiind săracă în calorii și foarte hrănitoare, ea te ajută să arzi kilogramele în plus fără a te înfometa sau a dezvolta o carență nutritivă.

Lintea nu conține aproape deloc grăsimi, drept pentru care o poți consuma fără a-ți face griji că te vei îngrășa din cauza ei. Fibrele lintei oferă o senzație de sațietate de durată, ceea ce este esențial dacă vrei să-ți ții sub control pofta de mâncare.

7. Protejarea sistemului nervos, pe lista de beneficii incredibile oferite de linte

Unele beneficii incredibile oferite de linte pentru sistemul nervos

Includerea lintei în dietă constituie o modalitate excelentă de a preveni tulburările sistemului nervos. Nivelul ridicat de vitamina B din componența sa îmbunătățește conexiunile nervoase, protejându-le împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.

Un alt motiv să consumi linte este faptul că ea stimulează secreția „hormonilor bunăstării”.

8. Susținerea sănătății pielii și a părului

Vitaminele, mineralele și aminoacizii conținuți de linte au un impact semnificativ și asupra părului și pielii. Absorbția lor îmbunătățește regenerarea celulară, un aspect important dacă vrei să previi îmbătrânirea prematură.

  • În plus, deoarece conține proteine și vitamina E, lintea stimulează vindecarea pielii afectate de tăieturi sau leziuni.
  • Mineralele sale fortifică podoaba capilară și previn căderea excesivă a părului.

Tu cât de frecvent mănânci linte? Acum că ai aflat care sunt principalele beneficii incredibile oferite de linte, include această leguminoasă în dieta ta zilnică de cel puțin două ori pe săptămână.

Reține însă că, din cauza conținutului său de purine, nu este indicat să consumi linte dacă suferi de gută, artrită sau orice tip de problemă de sănătate asociată acidului uric.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Snelson M, Jong J, Manolas D, et al. Metabolic Effects of Resistant Starch Type 2: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(8):1833. Published 2019 Aug 8. doi:10.3390/nu11081833
  • Nielsen OH, Soendergaard C, Vikner ME, Weiss G. Rational Management of Iron-Deficiency Anaemia in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2018;10(1):82. Published 2018 Jan 13. doi:10.3390/nu10010082.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.