Grupe de alimente interzise în diverticuloză - Doza de Sănătate
 

Grupe de alimente interzise în diverticuloză

Diverticuloza este o afecțiune frecventă care presupune apariția unor săculeți, hernii, sau părți inflamate în intestin, mai precis în zona colonului.
Grupe de alimente interzise în diverticuloză

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Diverticuloza este o afecțiune în care învelișul colonului prezintă mici umflături sau bile, care provoacă durere și o stare generală de rău la consumul anumitor alimente. Citește mai departe pentru a descoperi categoriile de alimente interzise în diverticuloză. 

Ce trebuie să știi despre simptomele diverticulozei

Așa cum am menționat mai sus, diverticuloza este o afecțiune frecventă care presupune apariția unor săculeți, hernii, sau părți inflamate în intestin, mai precis în zona colonului.

Principalul simptom este blocarea deșeurilor sau resturilor alimentare în aceste mici umflături, care poartă denumirea de diverticuli. Urmarea este, desigur, o acumulare de bacterii.

Primul semn îngrijorător este o durere în partea inferioară a abdomenului. Dacă suferi de diaree urmată de constipație, febră, greață, vomă etc, cauza poate fi diverticuloza. 

Alimente interzise în diverticuloză pentru a menține intestinele sănătoase

După un episod de diverticuloză, există șanse de până la 45% ca aceasta să revină. Pentru a evita neplăcerile, medicii le recomandă pacienților să elimine din dietă grupele de alimente interzise în diverticuloză.

Alimente interzise în diverticuloză

1. Cereale

Evită consumul alimentelor derivate din cereale, cum ar fi floricelele, rondelele și fulgii de porumb sau produsele pe bază de orez integral. Toate acestea conțin cantități mari de fibre care sunt greu de digerat și pot rămâne blocate în diverticuli, fapt ce va agrava problema.

Optează mai degrabă pentru produse pe bază de cereale rafinate, cum ar fi paste, orez, produse de panificație sau de patiserie cu făină albă.

2. Fructe și legume

Este adevărat că nu poți trăi fără a consuma fructe și legume, însă acestea se înscriu în grupele de alimente interzise în diverticuloză. Încearcă să le eviți măcar în timpul episoadelor bolii.

Este recomandat să eviți consumul de fructe uscate, cum ar fi prunele, deoarece conțin o cantitate mare de fibre

Stai departe și de fructele de pădure, întrucât semințele lor sunt dificil de digerat. Ar trebui să eviți, de asemenea, cruciferele, cum ar fi varza, broccoli și conopida.

Nu bea sucuri de fructe cu pulpă și asigură-te că legumele consumate sunt bine fierte. Astfel, fibrele se înmoaie și sunt mai ușor de digerat.

De asemenea, este bine să eviți toate fructele proaspete, cu excepția piersicilor, fructului de avocado și bananelor. Celelalte fructe consumate nu trebuie să aibă coajă, membrane sau semințe mici.

3. Carne și proteine

Alege carnea moale sau tăiată subțire, peștele (de orice fel) și ouăle ca principale surse de proteine. Aceste alimente nu irită colonul și sunt ușor de digerat.

Nu consuma brânză fermentată deoarece conține o cantitate mare de caseină, care nu este benefică în diverticuloză. Înlătură din dieta ta orice aliment ce conține nuci sau unt din nuci, cum ar fi untul de arahide. Redu porțiile de mazăre, fasole și legume deoarece conțin o cantitate mare de fibre. 

4. Coji, paste, condimente

Aceste trei tipuri de alimente interzise interzise în diverticuloză provoacă inflamații mai mari decât boala în sine. Prin urmare, legumele, fructele și carnea nu trebuie să aibă coji sau piele. Condimentele foarte picante sunt, de asemenea, dăunătoare. 

5. Băuturile carbogazoase

Ne referim la ceai, băuturi pe bază de Yerba Mate sau ciocolată, sucuri și băuturi cofeinizate. Acestea au un efect iritant asupra intestinelor.

În cazul cafeinei, mușchii colonului se contractă și elimină apa conținută de materia fecală, agravând constipația. Dacă îți este greu să renunți la cafea, încearc-o pe cea decofeinizată, dar renunță la acest obicei cât mai curând posibil.

Ponturi, sfaturi și remedii pentru diverticuloză

Apa nu este pe lista de alimente interzise în diverticuloză
  • Bea multă apă (între șase și opt pahare pe zi).
  • Mergi la baie chiar dacă nu ai neapărat nevoie. Nu suprima nevoia fiindcă poți înrăutăți situația.
  • Fă sport pentru beneficiul mușchilor picioarelor, șoldurilor și colonului. În acest fel, vei stimula peristaltismul.
  • Nu folosi laxative sau clisme dacă ești constipat, deoarece pot irita intestinele și creează dependență.
  • Evită alimentele foarte procesate sau grase, cum ar fi cele picante, dulci sau prăjite.
  • Evită alimentele ce conțin semințe. Mestecă bine înainte de a înghiți, deoarece resturile pot rămâne blocate în diverticuli, cauzând durere și inflamație.
  • Consumă terci de ovăz sau piure de legume sau fructe fierte. Poți face smoothie-uri fără pulpă pentru a grăbi vindecarea în timpul tratamentului.

Plante recomandate în diverticuloză

  • Mușețel: reduce inflamația și relaxează. Bea ceai de mușețel cel puțin odată pe zi.
Alimente interzise în diverticuloză și plante recomandate ca tratament
  • Mentă: folosită pentru a scăpa de balonare, durere, greață și gaze. Bea până la 3 pahare pe zi.
  • Oregano: reduce inflamația colonului.
  • Cimbru: este o sursă excelentă de fibre și un analgezic, antispasmodic și antiinflamator excelent. Îl poți folosi și pe post de condiment în supe, sosuri sau salate.
  • Curcumă: este un antiinflamator natural folosit pentru diverse tipuri de inflamații și pentru ameliorarea diverticulozei.

Sursa fotografiilor: Hey Paul Studios, Orin Zebest, Memi Beltrame și woodleywonderwork.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García Jordá, E. V, Díaz Canel Fernández, O., Martínez, R., Ruiz Torres, J., García Menocal, J., & Anido Escobar, V. (2008). Diverticulosis de colon. Actualización. Revista Mexicana de Coloproctología Septiembre-Diciembre.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.