Alimente de evitat dacă suferi de diverticuloză

· 27 august 2015

Diverticuloza este o afecțiune în care învelișul colonului iese către exterior sub forma unor mici  umflături sau bile și care provoacă indispoziție și durere în timpul consumului anumitor tipuri de alimente. Află ce alimente să eviți dacă suferi de diverticuloză.

Ce trebuie să știi despre simptomele diverticulozei

Așa cum am menționat mai sus, aceasta presupune apariția unor mici saci, hernii, sau părți inflamate ale intestinului, mai precis în zona colonului. Este o boală comună ce nu prezintă simptome, în afară de resturile de alimente și particule „blocate” în aceste umflături sau diverticuli, pline de bacterii.

În acest moment va apărea durerea în partea inferioară a abdomenului, primul semn. Fii atent dacă suferi de diaree urmată de constipație, febră, greață, vomă, etc.

intestine diverticuloză

După un episod de diverticuloză, există șanse de până la 45% ca aceasta să revină. Medicii sugerează următoarele alimente pentru a le consuma sau evita astfel încât problema să nu se agraveze.

Care sunt alimentele interzise în diverticuloză?

 • Cereale: evită consumul alimentelor derivate din cereale, cum ar fi popcornul, rulourile din porumb, fulgii de porumb sau orice aliment ce conține orez sălbatic sau integral. Toate acestea conțin cantități mari de fibre ce sunt dificil de digerat și pot rămâne „captive” în diverticuli, fapt ce va agrava problema. Pentru a le înlocui alege cerealele rafinate, cum ar fi pastele, orezul, cele coapte sau prăjiturile cu făină rafinată.
 • Fructe și legume: Este adevărat că nu poți trăi fără a consuma aceste lucruri, dar cel puțin în timpul manifestării bolii, evită-le. Evită consuul de fructe uscate, spre exemplu prune, deoarece conțin o mare cantitate de fibre.

Stai departe de fructele de pădure pentru că semințele lor sunt dificil de digerat. Ar trebui să eviți de asemenea cruciferele ca varza, broccoli și conopida. Nu bea sucuri de fructe cu pulpă și asigură-te că legumele consumate sunt bine gătite înainte. Ca rezultat, vei înmuia fibrele și vei digera mai bine. De asemenea, evită toate fructele proaspete, cu excepția piersicilor, fructului de avocado și bananelor. Celelalte nu trebuie să aibă coajă, membrane sau semințe mici.

 • Carne și proteine: alege carnea moale sau tăiată subțire, pește (de orice fel) și ouă ca principale surse de proteine. Aceste alimente nu îți vor irita colonul și sunt ușor de digerat. Nu consuma brânză fermentată deoarece conține o cantitate mare de caseină, aceasta nu este benefică în diverticuloză. Înlătură din dieta ta orice aliment ce conține nuci sau unt din nuci, cum ar fi untul de arahide. Redu porțiile de mazăre, fasole și legume deoarece sunt cunoscute ca având o proporție mare de fibre.
 • Coji, paste, condimente: aceste trei tipuri de alimente sunt interzise deoarece provoacă mai multă inflamație decât boala în sine. Asta înseamnă că legumele, fructele și carnea nu trebuie să aibă coji sau piele. Condimentele foarte picante sunt și ele rele pentru corpul tău.
 • Băuturile carbogazoase: acestea includ cafeaua, ceaiul, băuturile pe bază de Yerba Mate sau ciocolată, sucurile și băuturile cafeinizate. Au efect iritant pentru intestine. În cazul cafeinei, mușchii colonului se contractă și elimină apa conținută de materia fecală, înrăutățind constipația. Dacă este dificil să renunți la cafea, încearc-o pe cea decofeinizată, dar renunță la acest obicei cât mai curând posibil.

Ponturi, sfaturi și remedii pentru diverticuloză

bea apă

 • Bea multă apă (între șase și opt pahare pe zi).
 • Mergi la baie chiar dacă nu ai nevoie neapărat. Nu suprima nevoia fiindcă poți înrăutăți situația.
 • Fă sport pentru beneficiul mușchilor picioarelor, șoldurilor și colonului, acest lucru va facilita mișcările intestinale.
 • Nu folosi laxative sau clisme dacă ești constipat deoarece pot irita intestinele și creează dependență deoarece nu există o mișcare intestinală normală.
 • Evită alimentele foarte procesate sau grase, cum ar fi cele picante, dulci sau prăjite.
 • Evită alimentele ce conțin semințe. Mestecă bine înainte de a înghiți deoarece fragmentele pot rămâne blocate în diverticuli cauzând durere și inflamație.
 • Consumă terci de ovăz sau piure de legume sau fructe gătite. Poți face smoothie-uri fără pulpă pentru a stimula recuperarea în timpul tratamentului.

Plantele recomandate în diverticuloză sunt:

 • Mușețel: reduce inflamația și relaxează. Bea ceai de mușețel cel puțin odată pe zi.
floare de mușețel

 • Mentă: folosită pentru a scăpa de balonare, durere, greață și gaze. Bea până la 3 pahare pe zi.
 • Oregano: reduce inflamația colonului.
 • Cimbru: este o sursă excelentă de fibre și un analgezic, antispasmodic și antiinflamator. Îl poți folosi ca și condiment în supe, sosuri sau salate.
 • Turmeric: este un antiinflamator natural folosit pentru diverse tipuri de inflamații și pentru a reduce diverticuloza.

Sursa fotografiilor: Hey Paul Studios, Orin Zebest, Memi Beltrame și woodleywonderwork.