7 alimente care afectează intestinele

4 februarie 2019
Știai că alimentele bogate în grăsimi măresc cantitatea de acid gastric, irită intestinele și provoacă reflux acid? În timp, aceste probleme duc la dezvoltarea tulburărilor metabolice. Află din acest articol ce alimente ar trebui să eviți. 

Intestinele joacă un rol foarte important în menținerea sănătății organismului. Acestea ajută la asimilarea nutrienților în organism și la eliminarea deșeurilor. Știai că există alimente care afectează intestinele?

În intestine trăiesc milioane de bacterii. Acestea îmbunătățesc digestia, deoarece au rolul de a descompune anumite substanțe pe care organismul nu le poate procesa singur. În plus, intestinele contribuie la producerea anumitor vitamine esențiale, oferă energie corpului și întăresc sistemul imunitar. 

Din păcate, anumite obiceiuri dăunătoare pot împiedica buna funcționare a intestinelor, cauzând simptome și boli care îți diminuează calitatea vieții. Cel mai îngrijorător este faptul că multe persoane nu știu care sunt cele 7 alimente care afectează intestinele și de ce consumul acestora provoacă diverse efecte negative. Ți le prezentăm pe larg în cele ce urmează.

Alimente care afectează intestinele

1. Cereale bogate în gluten

Grâu cu gluten pe lista de alimente care afectează intestinele

Deși fibrele din anumite cereale integrale pot îmbunătăți funcțiile digestive, glutenul din cerealele rafinate poate cauza probleme intestinale. Această proteină nu este digerată sau metabolizată în mod corect, provocând alergii și reacții adverse.

Consumul excesiv de gluten duce la creșterea nivelului inflamațiilor în corp, problemă care, dacă nu este tratată, provoacă dezvoltarea bolilor autoimune, cum ar fi:

  • Diabetul
  • Artrita
  • Boala Alzheimer
  • Lupusul
  • Fibromialgia
  • Scleroza multiplă
  • Boala Crohn

2. Carne roșie

Consumul regulat de carne roșie mărește riscul de gută, dar poate afecta și țesuturile din corp, mărind nivelul inflamației. Acest aliment este mai greu de digerat în comparație cu carnea slabă.

Întrucât încetinește digestia, carnea roșie poate provoca simptome digestive, cum ar fi:

În plus, carnea roșie modifică pH-ul din intestine, scăzând nivelul bacteriilor sănătoase și mărind riscul de infecții.

3. Alimente grase și prăjite

Prăjeli pe lista de alimente care afectează intestinele

Alimentele prăjite și bogate în grăsimi provoacă dependență, iar pe termen lung pot cauza tulburări metabolice și creștere în greutate.

Pe termen scurt, prăjelile și alimentele grase irită intestinele și măresc nivelul de acid gastric. Prin urmare, te poți confrunta cu probleme precum refluxul acid.

Persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil, gastrite și alte afecțiuni digestive ar trebui să evite consumul de alimente prăjite și bogate în grăsimi.

Îți recomandăm:

Suc pentru curățarea naturală a intestinelor

4. Produse lactate

Deși lactatele conțin mulți nutrienți benefici organismului, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite consumul lor. Chiar dacă sunt gustoase și se găsesc în numeroase preparate pe care le servești în mod regulat, produsele lactate sunt alimente care irită intestinele.

Grăsimile, lactoza și proteinele din lactate afectează în mod direct sănătatea intestinelor. Aceste substanțe alterează microbiomul intestinal și îngreunează eliminarea deșeurilor. În plus, lactatele sunt asociate și altor probleme, precum inflamațiile, constipația și diareea.

5. Alimente picante

Ardei iute pe lista de alimente care afectează intestinele

Ardeii iuți adaugă savoare preparatelor culinare și conțin antioxidanți puternici care protejează organismul împotriva radicalilor liberi.

Cu toate acestea, consumul de ardei iuți și alte alimente picante poate provoca inflamații la nivelul mucoasei stomacului și a intestinului, mai ales în cazul persoanelor care au deja o problemă digestivă. Drept urmare, te poți confrunta cu reflux acid, arsuri la stomac și gastrită.

6. Cafea și sucuri acidulate

Cafeaua și sucurile acidulate pot cauza reflux acid și inflamații intestinale. Aceste băuturi relaxează sfincterul esofagian, facilitând ieșirea la suprafață a acidului gastric.

Cantitatea ridicată de zahăr și aditivi afectează, de asemenea, sănătatea intestinelor, provocând diaree și dureri abdominale severe.

Citește și:

Obiceiuri care afectează intestinele

7. Conserve și alimente procesate

Conservele sunt alimente care afectează intestinele

Supermarketurile oferă o gamă variată de alimente la conservă și procesate a căror valoare nutrițională este diminuată considerabil. Pentru multe persoane, aceste produse reprezintă o opțiune simplă și rapidă, deoarece au un gust bun și sunt ușor de preparat.

Din păcate, conservele și alimentele procesate sunt foarte sărace în nutrienți esențiali și încărcate cu aditivi care afectează intestinele și întregul organism.

Consumul de aditivi este asociat cu un risc mărit de dezvoltare a anumitor tulburări metabolice, a sindromului de colon iritabil și a mai multor tipuri de cancer.

Obișnuiești și tu să mănânci alimente care afectează intestinele? Dacă da, încearcă să reduci pe cât posibil consumul pentru a-ți menține intestinele sănătoase. În schimb, alege să consumi mai multe alimente organice, mai ales fructe, legume și cereale integrale.

Gophna, U. (2011). The guts of dietary habits. Science. https://doi.org/10.1126/science.1213799

Zarowiecki, M. (2012). Metagenomics with guts. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2879

Arbizu, R., & Nurko, S. (2015). Colon: Structure and Function. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00187-2