6 semne care indică o problemă intestinală - Doza de Sănătate
 

6 semne care indică o problemă intestinală

Durerile abdominale, durerea de stomac și balonarea sunt principalele indicii ale faptului că este posibil să suferi de o afecțiune intestinală. 
6 semne care indică o problemă intestinală

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există anumite semne care indică o problemă intestinală. În primul rând, este bine de știut că intestinul este un organ localizat în partea superioară a abdomenului, între stomac și rect. Acesta face parte din sistemul digestiv și este împărțit în două secțiuni.

Cele două părți ale intestinului sunt intestinul gros și intestinul subțire. Chiar dacă ambele fac parte din același organ, fiecare dintre ele îndeplinește funcții diferite.

Rolul intestinului este de a procesa alimentele, iar acest proces începe și se desfășoară în mare parte în intestinul subțire. Nutrienții sunt absorbiți în celulele epiteliale, care îi distribuie apoi în sânge pentru a fi transportați în alte părți ale corpului.

Procesul digestiv se încheie în intestinul gros. Acesta absoarbe săruri minerale și apă pentru a crea materia fecală, care este eliminată ulterior din organism.

Intestinele: importante, dar fragile

Semne care indică o problemă intestinală precum durerile abdominale

Fără îndoială, importanța intestinelor este direct proporțională cu fragilitatea lor, lucru valabil pentru majoritatea organelor interne. Această sensibilitate este legată de substanțele care trec prin intestine.

Problemele intestinale sunt mai frecvente decât crezi și sunt asociate cu afecțiunile digestive. Cea mai simplă modalitate de a le detecta este identificarea zonei în care este localizată durerea.

Durerile abdominale și cele de stomac, precum și balonarea sunt simptome clare ale unei nereguli la nivelul intestinelor. Însă există, de asemenea, alte semne care indică o problemă intestinală care nu sunt la fel de evidente. În rândurile de mai jos, îți prezentăm câteva dintre ele.

Semne care indică o problemă intestinală

Pofta de zahăr

Flora intestinală poate prezenta anumite dezechilibre, creând probleme legate de consumul de dulciuri și alte alimente care conțin zahăr. La început, simți nevoia de a consuma aceste produse în mod normal, însă în timp pofta de dulce devine exagerată.

După cum știi deja, consumul excesiv de zahăr poate provoca numeroase probleme, printre care obezitatea.

Probleme psihologice

Semne care indică o problemă intestinală precum hiperglicemia

Multe persoane consideră, în mod eronat, că distanța dintre creier și intestine este prea mare pentru a exista o conexiune între ele. În realitate, legătura dintre cele două organe este foarte strânsă. Astfel, probleme psihologice precum depresia, stresul și anxietatea pot fi semne care indică o problemă intestinală. 

Serotonina este un neurotransmițător care îți oferă o stare de bine, liniște și fericire. În mare parte, aceasta este produsă în intestine. Prin urmare, dispoziția ta îți poate oferi indicii cu privire la sănătatea acestui organ.

Hiperglicemie

Una dintre funcțiile principale ale intestinelor este procesarea alimentelor, printre acestea fiind inclus și zahărul. Dacă intestinele sunt bolnave, acest proces poate scăpa de sub control.

Una dintre principalele neplăceri cu care te poți confrunta este hiperglicemia, care poate duce la dezvoltarea diabetului. Totodată, afecțiunile intestinale afectează procesele metabolice și ciclul de transformare a glucozei în energie.

Probleme dermatologice

Problemele dermatologice pe lista de semne care indică o problemă intestinală

Există multe cauze ale problemelor dermatologice, printre care razele ultraviolete, produsele chimice, căldura, frigul, dereglările hormonale și multe altele. Totodată, la baza lor se pot afla și afecțiunile intestinale.

Acneea sau eczemele prezente la nivelul țesuturilor pielii pot fi semne care indică o problemă intestinală. Acneea este cauzată de schimbările produse de bacteriile din piele, care provoacă umflături și roșeață a pielii.

Probleme digestive

Neregulile digestive sunt printre primele semne care indică o problemă intestinală. Totodată, acestea pot fi legate de orice afecțiune de la nivelul aparatului digestiv.

Dacă neregula este la intestine, simptomele cu care te poți confrunta sunt gazele, balonarea și diareea. Acestea apar în urma modificării bacteriilor care protejează acest organ.

Dezechilibrele florei intestinale pot fi cauzate de acumularea de substanțe dăunătoare, care împiedică absorbția corespunzătoare a nutrienților.

Halenă

Halena pe lista de semne care indică o problemă intestinală

Dezechilibrele de la nivelul florei intestinale afectează digestia. Astfel, apar gaze care ajung în stomac, provocând gastrită și respirație urât mirositoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sugar Absorption in the Intestine: The Role of GLUT2
    George L. Kellett, Edith Brot-Laroche, Oliver J. Mace, Armelle Leturque
    Annual Review of Nutrition 2008 28:1, 35-54
  • APA Ahmed, Serge H.a,b; Guillem, Karinea,b; Vandaele, Younaa,b Sugar addiction, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care: July 2013 – Volume 16 – Issue 4 – p 434-439
    doi: 10.1097/MCO.0b013e328361c8b8
  • Stanhope KL. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci. 2016;53(1):52‐67. doi:10.3109/10408363.2015.1084990
  • Maes M. Depression is an inflammatory disease, but cell-mediated immune
    activation is the key component of depression. Prog Neuropsychopharmacol Biol
    Psychiatry. 2011 Apr 29;35(3):664-75. doi: 10.1016/j.pnpbp.2010.06.014. Epub 2010
    Jun 20. Review. PubMed PMID: 20599581.
  • Bornstein J. C. (2012). Serotonin in the gut: what does it do?. Frontiers in neuroscience, 6, 16. https://doi.org/10.3389/fnins.2012.00016
  • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
  • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 11 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es
  • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
  • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.