6 semne care indică o problemă intestinală

· 28 martie 2018
Durerile abdominale, durerea de stomac și balonarea sunt principalele indicii ale faptului că este posibil să suferi de o afecțiune intestinală. 

Există anumite semne care indică o problemă intestinală. În primul rând, este bine de știut că intestinul este un organ localizat în partea superioară a abdomenului, între stomac și rect. Acesta face parte din sistemul digestiv și este împărțit în două secțiuni.

Cele două părți ale intestinului sunt intestinul gros și intestinul subțire. Chiar dacă ambele fac parte din același organ, fiecare dintre ele îndeplinește funcții diferite.

Rolul intestinului este de a procesa alimentele, iar acest proces începe și se desfășoară în mare parte în intestinul subțire. Nutrienții sunt absorbiți în celulele epiteliale, care îi distribuie apoi în sânge pentru a fi transportați în alte părți ale corpului.

Procesul digestiv se încheie în intestinul gros. Acesta absoarbe săruri minerale și apă pentru a crea materia fecală, care este eliminată ulterior din organism.

Intestinele: importante, dar fragile

Semne care indică o problemă intestinală precum durerile abdominale

Fără îndoială, importanța intestinelor este direct proporțională cu fragilitatea lor, lucru valabil pentru majoritatea organelor interne. Această sensibilitate este legată de substanțele care trec prin intestine.

Problemele intestinale sunt mai frecvente decât crezi și sunt asociate cu afecțiunile digestive. Cea mai simplă modalitate de a le detecta este identificarea zonei în care este localizată durerea.

Durerile abdominale și cele de stomac, precum și balonarea sunt simptome clare ale unei nereguli la nivelul intestinelor. Însă există, de asemenea, alte semne care indică o problemă intestinală care nu sunt la fel de evidente. În rândurile de mai jos, îți prezentăm câteva dintre ele.

Semne care indică o problemă intestinală

Pofta de zahăr

Flora intestinală poate prezenta anumite dezechilibre, creând probleme legate de consumul de dulciuri și alte alimente care conțin zahăr. La început, simți nevoia de a consuma aceste produse în mod normal, însă în timp pofta de dulce devine exagerată.

După cum știi deja, consumul excesiv de zahăr poate provoca numeroase probleme, printre care obezitatea.

Probleme psihologice

Semne care indică o problemă intestinală precum hiperglicemia

Multe persoane consideră, în mod eronat, că distanța dintre creier și intestine este prea mare pentru a exista o conexiune între ele. În realitate, legătura dintre cele două organe este foarte strânsă. Astfel, probleme psihologice precum depresia, stresul și anxietatea pot fi semne care indică o problemă intestinală. 

Serotonina este un neurotransmițător care îți oferă o stare de bine, liniște și fericire. În mare parte, aceasta este produsă în intestine. Prin urmare, dispoziția ta îți poate oferi indicii cu privire la sănătatea acestui organ.

Hiperglicemie

Una dintre funcțiile principale ale intestinelor este procesarea alimentelor, printre acestea fiind inclus și zahărul. Dacă intestinele sunt bolnave, acest proces poate scăpa de sub control.

Una dintre principalele neplăceri cu care te poți confrunta este hiperglicemia, care poate duce la dezvoltarea diabetului. Totodată, afecțiunile intestinale afectează procesele metabolice și ciclul de transformare a glucozei în energie.

Probleme dermatologice

Problemele dermatologice pe lista de semne care indică o problemă intestinală

Există multe cauze ale problemelor dermatologice, printre care razele ultraviolete, produsele chimice, căldura, frigul, dereglările hormonale și multe altele. Totodată, la baza lor se pot afla și afecțiunile intestinale.

Acneea sau eczemele prezente la nivelul țesuturilor pielii pot fi semne care indică o problemă intestinală. Acneea este cauzată de schimbările produse de bacteriile din piele, care provoacă umflături și roșeață a pielii.

Probleme digestive

Neregulile digestive sunt printre primele semne care indică o problemă intestinală. Totodată, acestea pot fi legate de orice afecțiune de la nivelul aparatului digestiv.

Dacă neregula este la intestine, simptomele cu care te poți confrunta sunt gazele, balonarea și diareea. Acestea apar în urma modificării bacteriilor care protejează acest organ.

Dezechilibrele florei intestinale pot fi cauzate de acumularea de substanțe dăunătoare, care împiedică absorbția corespunzătoare a nutrienților.

Halenă

Halena pe lista de semne care indică o problemă intestinală

Dezechilibrele de la nivelul florei intestinale afectează digestia. Astfel, apar gaze care ajung în stomac, provocând gastrită și respirație urât mirositoare.