Cauzele, simptomele și tratamentul endometriozei - Doza de Sănătate
 

Cauzele, simptomele și tratamentul endometriozei

Endometrioza este o boală cronică, însă poate trece neobservată atunci când localizarea și cantitatea țesutului endometrial sunt minime. 
Cauzele, simptomele și tratamentul endometriozei
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Endometrioza se caracterizează prin apariția unor mici umflături sau chisturi la nivelul ovarelor. Pot fi prezenți, de asemenea, noduli localizați. Citește în continuare pentru a descoperi cauzele, simptomele și tratamentul endometriozei.

Endometrioza se manifestă atunci când țesutul endometrial se dezvoltă în afara uterului, adică în zone precum ovarele, ligamentele uterine, vezica urinară sau intestinele. Prin urmare, este important să recunoști principalele simptome ale acestei boli la timp pentru a primi un tratament adecvat.

Din păcate, endometrioza este considerată una dintre principalele cauze ale infertilității la femei. Mai bine de 40% din persoanele diagnosticate întâmpină dificultăți în conceperea unui copil. Chiar dacă endometrul nu se dezvoltă în locul potrivit, acesta își menține activitatea hormonală, fapt care poate crea anumite probleme.

În acest articol îți prezentăm mai multe informații utile, printre care cauzele, simptomele și tratamentul endometriozei.

Tipuri de endometrioză

În funcție de formă și de locație, există trei tipuri de endometrioză:

 • Superficială sau peritoneală: Țesutul endometrial este localizat la suprafața ovarelor și a peritoneului. Se prezintă sub formă de leziuni care, în timp, formează mici cicatrici.
 • Ovariană: În acest caz, micile chisturi sunt prezente în ovare. Din cauza felului în care arată, acestea sunt numite și „chisturi de ciocolată”. Uneori, chisturile aderă la țesuturile învecinate, cum ar fi tuburile falopiene și peritoneul.
 •  Adâncă: Aceasta este cea mai complexă formă și are consecințe grave asupra pacientelor. Endometrioza de acest fel se caracterizează prin prezența unor mici noduli în straturile cele mai adânci ale peritoneului și ale cavității pelviene. Aceasta poate afecta rinichii, ureterul, vezica urinară și alte zone.

Cauze

Simptomele și tratamentul endometriozei în funcție de tipul acesteia

Nu se cunoaște o cauză exactă a apariției endometriozei. Însă există mai multe ipoteze privind originea sa. Cele mai răspândite și acceptate sunt:

 • Metaplazia: Se referă la abilitatea endometrului  de a înlocui alte țesuturi ale regiunii pelviene.
 • Transfer vascular: Este vorba despre posibilitatea ca anumite fragmente ale endometrului să fie mutate în alte zone prin intermediul vaselor sanguine și limfatice.
 • Menstruație retrogradă: Aceasta se manifestă atunci când învelișul uterului se desprinde, trece prin tuburile falopiene și ajunge în abdomen, în loc să fie eliminat în timpul menstruației. Țesutul este depozitat în organele pelviene și se dezvoltă acolo.

Factori de risc

Teoriile de mai sus au fost acceptate ca posibile cauze ale endometriozei. Însă există și alți factori de risc asociați cu această boală, cum ar fi:

 • Predispoziția genetică
 • Istoricul medical al familiei
 • Începerea menstruației la o vârstă fragedă
 • Menstruații frecvente, care durează minim 7 zile
 • Schimbări anatomice în zona genitală
 • Intervențiile chirurgicale la nivelul uterului
 • Faptul că nu ai avut copii

În continuare, poți afla mai multe despre simptomele și tratamentul endometriozei.

Simptomele și tratamentul endometriozei

Simptome

Simptomele și tratamentul endometriozei și a durerilor provocate

Neputința sau dificultatea de a rămâne însărcinată este unul dintre cele mai frecvente semne ale endometriozei. Însă dezechilibrele hormonale pe care le provoacă această boală pot cauza și alte simptome:

 • Durere 
  • Abdominală, înainte și după menstruație
  • Crampe timp de o săptămână sau două înainte și după menstruație
  • În timpul și după încheierea actului sexual
  • Lombară
  • La nivel intestinelor
 • Menstruații lungi 
 • Sângerări intermenstruale

Diagnostic

Dacă bănuiește că o pacientă ar putea suferi de endometrioză, medicul începe procesul de diagnosticare cu un consult fizic. Ulterior, acesta poate confirma diagnosticul prin intermediul altor teste, cum ar fi: ecografie transvaginală, imagistică prin rezonanță magnetică, laparoscopie pelviană.

Tratament

Simptomele și tratamentul endometriozei cu medicamente

Există mai multe tratamente disponibile pentru endometrioză. Opțiunile depind de mai mulți factori: vârsta, dorința femeii de a rămâne însărcinată, simptome (și gravitatea lor), localizarea și răspândirea bolii.

Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele endometriozei, de a îndepărta leziunile și de a reda fertilitatea pacientei (dacă ea își dorește acest lucru).

Tratamentul poate fi și medicamentos: analgezice cu sau fără prescripție medicală pentru ameliorarea durerii, pilule contraceptive, injecții sau pastile cu progesteron și medicamente specializate. Se apelează la intervenții chirurgicale numai în cazurile cele mai grave. Operația poate fi conservatoare sau completă.

Pe lângă tratament, este indicat ca pacienta să adopte o alimentație sănătoasă și să practice exerciții fizice și de relaxare. Aceste obiceiuri nu vindecă endometrioza, însă ameliorează simptomele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.