5 plante medicinale pentru artrita reumatoidă - Doza de Sănătate
 

5 plante medicinale pentru artrita reumatoidă

Plantele medicinale cu efecte antiinflamatoare pot ajuta la ameliorarea durerii produse de artrita reumatoidă. Cu toate acestea, este esențial să evaluezi posibilele efecte secundare și dozarea adecvată.
5 plante medicinale pentru artrita reumatoidă
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Câteva plante medicinale au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri ca adjuvanți pentru tratarea durerii provocate de artrita reumatoidă. Deși tratamentul acestei boli include mai multe medicamente, anumite plante antiinflamatoare te pot ajuta să ții sub control simptomele.

De fapt, din ce în ce mai mulți pacienți sunt interesați de aceste remedii, care sunt adesea considerate eficiente în gestionarea episoadelor de durere severă. Însă, în multe situații, există încă o lipsă de dovezi științifice care să susțină beneficiile atribuite acestora. Prin urmare, înainte de a le consuma, trebuie să te adresezi medicului specialist pentru a determina posibilele interacțiuni cu medicamente sau efecte secundare.

În cele ce urmează, vom aprofunda aspectele artritei reumatoide și remediile pe bază de plante care îți pot fi de ajutor în ameliorarea durerii.

Ce este artrita reumatoidă?

Oameni care se țin de mână
Poliartrita reumatoidă determină deteriorarea articulațiilor progresiv și bilateral.

Artrita reumatoidă (RA) este o boală autoimună care provoacă dureri și leziuni articulare. Adesea, afectează ambele părți ale corpului și se dezvoltă treptat. Astfel, dacă o articulație este compromisă, aceeași articulație a părții opuse va fi, de asemenea, afectată.

Din cauza evoluției simptomelor sale, experții consideră boala ca fiind cronică. Mulți pacienți devin incapabili să își îndeplinească sarcinile zilnice. De asemenea, durerea se poate manifesta intermitent, perioadele cu dureri severe alternând cu episoade de ameliorare.

Simptomele artritei reumatoide

Simptomele artritei reumatoide pot fi ușoare sau severe, în funcție de gradul de progresie a bolii. De obicei, oamenii pot evita crizele de durere dacă sunt diagnosticați la timp. Astfel, deși durerea dispare inițial, îți recomandăm să te adresezi medicului. Manifestările clinice includ:

 • Dureri articulare, pe una sau ambele părți ale corpului
 • Umflarea articulațiilor
 • Rigiditate
 • Pierderea funcției articulare
 • Oboseală prelungită

5 plante medicinale pentru artrita reumatoidă

Remediile naturale făcute din plante medicinale sunt ideale pentru a controla durerea provocată de artrita reumatoidă. Deși dovezile acțiunii lor se bazează pe date anecdotice, mulți pacienți susțin că s-au simțit mai bine după ce le-au consumat.

Astfel, dacă medicul consideră că nu există dezavantaje, acestea pot fi o alegere bună pentru a cataliza tratamentul bolii. Cel mai important, trebuie mai întâi să te asiguri că nu există efecte secundare sau interacțiuni.

1. Aloe vera

Aloe vera pe lista de plante medicinale pentru artrita reumatoidă
Experții au atribuit efecte antiinflamatoare și calmante gelului de aloe vera.

Aloe vera este una dintre cele mai populare plante medicinale utilizate în tratamentul bolilor. Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri datorită beneficiilor sale nutriționale, este un remediu alternativ pentru sute de afecțiuni.

Printre aceste beneficii, este important să subliniem efectul său calmant. Astfel, aplicarea externă a gelului de aloe vera poate ajuta la gestionarea durerii din artrita reumatoidă. De asemenea, aloe vera stimulează circulația și previne problemele pielii, cum ar fi psoriazisul și alergiile.

Mod de utilizare

 • Extrage o cantitate generoasă de gel de aloe vera și masează-l ușor pe articulații.
 • Repetă tratamentul în fiecare seară înainte de culcare.

2. Gheara mâței

Fundația pentru Artrită consideră faptul că gheara mâței poate fi benefică în controlul inflamației și al durerii. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și analgezice, gheara mâței poate ajuta la gestionarea durerii în artrita reumatoidă. De fapt, potrivit Fundației pentru Artrită, mai multe studii au arătat faptul că poate contribui la scăderea inflamației cauzate de această boală.

Mod de utilizare

 • Există mai multe moduri de a valorifica beneficiile acestei plante. În primul rând, o poți găsi sub formă de extracte sau unguente pentru uz extern.
 • În plus, poți prepara ceai cu o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită. Bea ceaiul de două ori pe zi.
 • De asemenea, o poți achiziționa sub formă de tablete sau capsule, pe care trebuie să le iei urmând instrucțiunile de pe prospect.

3. Ghimbir

Pudră de ghimbir
Studii recente confirmă rolul de reglare al ghimbirului în inflamație.

Unul dintre cele mai bune tratamente naturale pentru reducerea simptomelor artritei este, fără îndoială, ghimbirul. Deoarece conține o cantitate semnificativă de gingerol, are un efect antiinflamator care reduce inflamația, rigiditatea și durerea. De asemenea, studiile asupra pacienților cu artrită reumatoidă au oferit rezultate promițătoare.

Mod de utilizare

 • Modul tradițional de a consuma acest condiment este sub formă de ceai. Este foarte ușor de realizat. Tot ce trebuie să faci este să pui o linguriță de ghimbir într-o cană de apă clocotită. Bea de două până la trei ori pe zi.
 • Ghimbirul este disponibil și sub formă de extracte și tablete.
 • De asemenea, poți folosi uleiul de ghimbir la nivel topic.

4. Ceai verde

Deși a devenit popular datorită proprietăților sale pentru siluetă, ceaiul verde este, de asemenea, un bun aliat pentru a gestiona durerea din artrita reumatoidă. Acest lucru se datorează conținutului său antioxidant și compușilor antiinflamatori care ajută la protejarea articulațiilor.

Mod de utilizare

 • Poți bea ceai verde, poți lua tablete sau poți utiliza tincturi. Doza trebuie controlată de medic.

5. Scoarță de salcie

Plante medicinale pentru artrita reumatoidă
Scoarța de salcie conține acid salicilic, un agent antiinflamator foarte puternic.

Această plantă medicinală este una dintre cele mai cunoscute pentru combaterea inflamației. Extractele sale conțin analgezice și agenți antiinflamatori care ajută la ameliorarea durerii. Prin urmare, a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata problemele articulare, durerile de cap sau durerile de gât, printre altele.

Mod de utilizare

 • În primul rând, poți pregăti un ceai punând o linguriță de plantă într-o cană de apă fiartă. În mod ideal, ar trebui să bei ceaiul de două ori pe zi.
 • A doua opțiune este achiziționarea de suplimente (urmând instrucțiunile de dozare).

Atenție: Nu trebuie să abuzezi de această plantă. Supradozajul poate provoca erupții cutanate și alte manifestări tipice inflamației. Nu ar trebui să o consumi dacă ești alergic la aspirină sau ești tratat cu anticoagulante.

O notă finală

Medicina pe bază de plante a început să fie acceptată din ce în ce mai mult în rândul medicilor în ultimii ani. Astfel, unii medici pot sugera anumite plante ca o completare pentru a ajuta la gestionarea durerii produse de artrită. Cu toate acestea, plantele medicinale nu înlocuiesc medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală. În plus, trebuie mai întâi să evaluezi efectele potențiale ale acestora împreună cu un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.