Întrebări frecvente despre artrită - Doza de Sănătate
 

Întrebări frecvente despre artrită

Artrita este legată de forma fizică, stilul de viață, ocupația și genetica pacientului. Există diferite tipuri și forme de manifestare atât la bărbați, cât și la femei. Astăzi, vom răspunde la cele mai frecvente întrebări despre artrită.
Întrebări frecvente despre artrită
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știi cu adevărat ce este artrita și ce o provoacă? Nu îți face griji dacă nu cunoști prea multe informații, deoarece astăzi vom răspunde la întrebări frecvente despre artrită.

Deși mulți oameni îl utilizează în mod greșit, termenul de artrită se referă la o inflamație a articulațiilor. Chiar dacă artrita reumatoidă este cea mai frecventă, nu este sinonimă cu artrita în sine. Nu putem folosi cei doi termeni în mod interschimbabil. Acesta este doar unul dintre lucrurile pe care oamenii tind să le confunde în legătură cu artrita.

În realitate, există multe tipuri diferite de artrită. De fapt, experții estimează că există aproape 100 de forme ale bolii! Mai mult, numeroase afecțiuni sunt asociate cu această inflamație a articulațiilor, care implică durere și rigiditate.

Deoarece artrita este o tulburare atât de diversă și multifactorială, este greu de știut câte persoane afectează la nivel mondial. Cu toate acestea, statisticile ne arată faptul că 1 din 6 persoane suferă de această patologie. Prin urmare, în acest articol, vom încerca să răspundem la cele mai frecvente întrebări despre artrită.

Întrebări frecvente despre artrită

Cine sunt persoanele afectate de artrită?

Adevărul este că artrita afectează persoanele de orice vârstă. Așa cum am menționat deja, termenul de artrită se referă pur și simplu la o inflamație a articulațiilor. Fiecare dintre tipurile artritei are propria serie de caracteristici și afectează mai frecvent anumite persoane.

Chiar și așa, se pare că anumiți factori, precum genetica, mediul și stilul de viață general, sunt legați de manifestările artritei. De exemplu, aproape toate tipurile au o incidență mai mare pe măsură ce vârsta pacientului crește.

Stilul de viață și forma fizică a persoanei afectate au o influență semnificativă. Obezitatea sau pur și simplu supraponderalitatea poate produce o supraîncărcare pe articulațiile inferioare ale corpului, cum ar fi genunchii. Prin urmare, greutatea crescută poate fi un factor declanșator al artritei.

Însă acest lucru nu înseamnă că sportivii sunt complet scutiți de pericolul apariției artritei. Uneori, se întâmplă exact opusul. Sportivii profesioniști sunt, de asemenea, predispuși să sufere de artrită, având în vedere uzura care apare în articulațiile lor.

Mai mult, sexul este și el legat de tipul de artrită pe care o persoană îl poate dezvolta. Aproape 60% dintre cei care suferă de artrită sunt femei. Cu toate acestea, anumite tipuri – cum ar fi guta – sunt mai frecvente la bărbați.

Femeie care are cele mai frecvente întrebări despre artrită
Artrita este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Care sunt cauzele cunoscute?

Anumite tipuri de artrită au o cauză care poate fi determinată. De exemplu, știm că anumite infecții pot face ca această afecțiune să se dezvolte. Unele dintre aceste infecții sunt tuberculoza, gonoreea și boala Lyme.

La fel se întâmplă și cu guta, care rezultă dintr-un exces de acid uric ce se depune în articulații. În același timp, este important să menționăm faptul că ocupația unei persoane poate acționa ca factor declanșator al artritei. A sta în aceeași poziție mai multe ore poate duce la apariția artritei în timp.

Care sunt simptomele tipice ale artritei?

Artrita tinde să se manifeste prin durere și dificultăți în mișcarea articulației sau articulațiilor afectate. În unele situații, implică și rigiditate și umflături în aceeași zonă. Poate afecta doar o articulație sau mai multe articulații în același timp. Poate fi, de asemenea, simetrică sau asimetrică.

Fiecare tip de artrită are particularitățile sale, iar durata manifestării simptomelor este variabilă. De exemplu, artrita reumatoidă este un tip de artrită simetrică care afectează articulațiile mici, precum cele ale degetelor. Guta, pe de altă parte, este un tip de artrită care tinde să afecteze doar o articulație.

Artrita la radiografie
Guta este un tip de artrită care tinde să afecteze în mod specific picioarele bărbaților.

Este tratabilă?

Majoritatea tipurilor de artrită nu au leac. Cu toate acestea, există anumite tratamente pentru cazurile de artrită legate de o infecție, deoarece eliminarea infecției oprește evoluția bolii. În cazul acelor tipuri de artrită care nu au leac, anumite terapii ajută la reducerea și ameliorarea simptomelor.

De exemplu, pacienții pot lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. Aceste substanțe sunt, aproape întotdeauna, primul pas al tratamentului. Este important să știm că fiecare tratament poate fi individualizat și adaptat la tipul de artrită.

Prin urmare, dacă ai unele dintre simptomele prezentate mai sus și crezi că ai putea avea artrită, va trebui să consulți un medic. Ar trebui să investighezi cauza și să stabilești un plan terapeutic special. În același timp, îi poți pune orice alte întrebări pe care le-ai putea avea cu privire la această afecțiune comună, dar frecvent neînțeleasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.