Osteoartrita cauzează durerea de genunchi: de ce? - Doza de Sănătate
 

Osteoartrita cauzează durerea de genunchi: de ce?

Osteoartrita declanșează un proces inflamator care poate afecta capacitatea de mișcare a genunchiului, pe lângă faptul că provoacă durere. Citește mai departe pentru a descoperi de ce osteoartrita provoacă dureri de genunchi.
Osteoartrita cauzează durerea de genunchi: de ce?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Osteoartrita sau artroza „prin uzură” este o boală degenerativă sistemică care poate afecta orice articulație. Se manifestă adesea din cauza uzurii cartilajului de protecție aflat la capetele oaselor. În anumite situații, osteoartrita cauzează durerea de genunchi. De ce?

Există multe boli și tipuri de leziuni ce pot afecta genunchiul. Cu toate acestea, osteoartrita este afecțiunea cronică cu cel mai mare impact asupra mobilității acestuia. De fapt, una dintre cele mai frecvente forme ale acestei boli este cunoscută sub numele de artroză a genunchiului.

Manifestarea osteoartritei este frecventă la persoanele de vârstă mijlocie și în etate. Este, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru declararea dizabilității.

Există mai multe terapii și tratamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea durerii. Cu toate acestea, nu există un leac definitiv pentru procesul progresiv de bază.

Osteoartrita cauzează durerea de genunchi: de ce?

Pentru a înțelege de ce osteoartrita cauzează durerea de genunchi, este important să explicăm cum acționează aceasta asupra articulației.

În timp ce orice parte a corpului poate fi afectată de osteoartrită, în multe cazuri apare deteriorarea cartilajului care căptușește oasele genunchiului.

Cartilajul articular este moale și alunecos. Funcția sa este de a proteja și amortiza capetele oaselor genunchiului. Când se uzează sau se deteriorează, articulația își pierde capacitatea de a se flexa și de a se deplasa normal.

De asemenea, deoarece acest lucru declanșează un proces inflamator, apar episoade de durere cronică care se agravează în timp. Astfel, dacă persoana nu urmează un tratament pentru a încetini evoluția bolii, în timp, nu va mai putea să se deplaseze normal și va suferi de simptome și mai severe.

Medic ce explică de ce osteoartrita cauzează durerea la genunchi

Tipuri de osteoartrită la genunchi

Osteoartrita cauzează durerea la genunchi în funcție de stadiul bolii. Astfel, atunci când un pacient este diagnosticat, specialistul ia în considerare cele trei clasificări ale afecțiunii.

O persoană poate avea următoarele tipuri de osteoartrită la genunchi:

Osteoartrita ușoară

Pacienții cu acest tip de osteoartrită simt un disconfort numai după efortul fizic. Radiografiile de genunchi ale acestor pacienți nu prezintă modificări evidente.

Osteoartrita moderată

În acest caz, pot fi observate anumite schimbări evidente la o radiografie a genunchiului. Episoadele de durere se manifestă după ce pacientul a stat mult timp în picioare sau a făcut exerciții fizice moderate. De asemenea, simptomele apar și reapar de mai multe ori pe an.

Osteoartrita severă

Când devine severă, osteoartrita cauzează durerea la genunchi de lungă durată, chiar și după un efort minim. De obicei, pacienții simt rigiditate și durere în primele 20 de minute ale zilei, deși simptomul scade pe măsură ce timpul trece.

În această situație, apar mai multe episoade de efuziune articulară la genunchiul inflamat. Prin urmare, episoadele de durere sunt mai frecvente și pot afecta capacitatea de mișcare. Semnele evidente de deteriorare a cartilajelor pot fi observate la radiografie.

Simptomele osteoartritei la genunchi

Simptomele osteoartritei pot varia în funcție de deteriorarea cartilajului. Cu toate acestea, în general, manifestările clinice includ durerea, inflamația și pierderea mobilității. Acest ultim simptom duce la incapacitatea de a mișca genunchiul.

Inflamația, care reprezintă motivul pentru care osteoartrita provoacă dureri la genunchi, apare atunci când există un exces de lichid sinovial în interiorul articulației. Întrucât articulația nu susține membrul afectat așa cum ar trebui, osteoartrita limitează mișcarea și reduce calitatea vieții persoanei afectate.

Pe scurt, simptomele osteoartritei pot include:

  • Durere ce se înrăutățește dimineața la trezire și care scade pe măsură ce genunchiul se „încălzește”;
  • Senzație de amorțeală și rigiditate după perioadele de repaus;
  • Durere continuă după îndoirea genunchiului (spre exemplu, după statul în poziția așezat mai mult timp);
  • Durere severă ce se înrăutățește atunci când pacientul se mișcă.

De ce este important diagnosticul timpuriu al osteoartritei la genunchi?

Bărbat care are o durere de genunchi

Este esențial să reții că toate tipurile de osteoartrită se agravează în timp. Astfel, cu cât pacientul este diagnosticat mai rapid, cu atât prognosticul și rezultatele tratamentului sunt mai bune. Medicul poate recomanda o serie de radiografii pentru a confirma prezența și stadiul afecțiunii.

Testele specifice pot detecta gradul de deteriorare a cartilajului și dacă spațiul articular care separă oasele genunchiului a scăzut. Odată ce medicul specialist a detectat stadiul de osteoartrită la care pacientul se află, acesta poate sugera:

  • Schimbarea stilului de viață (adoptarea unei diete sănătoase și efectuarea de activitate fizică cu impact redus);
  • Fizioterapie;
  • Pierderea în greutate (dacă pacientul este supraponderal sau obez);
  • Administrarea de medicamente cu efecte analgezice și antiinflamatoare;
  • Intervenția chirurgicală (în cazurile severe, artroscopie sau înlocuirea articulației).

În concluzie, motivul pentru care osteoartrita cauzează durerea la genunchi este procesul inflamator care este provocat de uzura cartilajului articular. Deoarece osteoartrita este o boală progresivă, este esențial să fie diagnosticată și tratată cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Escarpanter Buliés, J. C., Valdés Díaz, O., Sánchez Rauder, R., López Valdés, Y., & López García, C. (1997). Resultados terapéuticos en la osteoartritis de la rodilla con infiltraciones de ozono. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 16(2), 124-132.
  • López, A. A., Morote, C. C., & Lorenzo, Y. G. (2004). Tratamiento quirúrgico de la osteoartritis de rodilla. Rev Cubana Ortop Traumatol, 18(1), 53-9.
  • Solis Cartas, U., de Armas Hernandez, A., & Armando, B. C. (2014). Osteoartritis. Características sociodemográficas. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 97-103.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.