Beneficiile artroscopiei de genunchi - Doza de Sănătate
 

Beneficiile artroscopiei de genunchi

Artroscopia de genunchi permite chirurgilor să vadă articulația în întregime în timpul intervenției chirurgicale. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre acest subiect!
Beneficiile artroscopiei de genunchi
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Artroscopia genunchiului este o procedură chirurgicală. Se folosește în traumatologie și chirurgie ortopedică. Această tehnică facilitează diagnosticul și ajută la tratarea multor afecțiuni articulare. Descoperă în continuare care sunt beneficiile artroscopiei de genunchi pentru pacient!

În ciuda faptului că este o metodă mult mai puțin invazivă decât altele, este important să reții că artroscopia genunchiului este o procedură chirurgicală. Din acest motiv, ar trebui efectuată numai de medici specializați în chirurgia traumelor și ortopedică.

Imaginea pe care artroscopia de genunchi o oferă chirurgilor este colectată de un aparat foto. Pentru a obține imaginea, este necesară doar o incizie mică care abia lasă o cicatrice. Prin urmare, artroscopia de genunchi este o procedură non-invazivă care reduce timpul de spitalizare.

În cele mai multe cazuri, pacienții pot merge acasă în aceeași zi, facilitându-se astfel recuperarea.

Artroscopia de genunchi: recomandări

Beneficiile artroscopiei de genunchi alungă durerile

Această tehnică permite specialiștilor să vizualizeze interiorul genunchiului într-un mod minim invaziv. Se folosește pentru a trata diverse probleme sau accidentări.

Diferite boli și răni pot deteriora anumite părți ale articulației, cum ar fi:

  • Osul
  • Cartilajul
  • Ligamentele
  • Meniscul
  • Tendonul
  • Mușchii

Leziunea ligamentului

Leziunile ligamentelor încrucișate necesită artroscopie la genunchi pentru obținerea unui diagnostic precis. Există două tipuri: leziuni de ligament încrucișat anterior (LIA) și leziuni de ligament încrucișat posterior (LIP).

LIA este ligamentul care controlează mișcarea. Numele său provine din faptul că traversează un alt ligament. Acest alt ligament este ligamentul încrucișat posterior. Se atașează de partea din spate a tibiei.

Acest tip de leziune este foarte frecvent și apare de obicei după răsucirea forțată. În plus, dacă există, de asemenea, un menisc, un ligament încrucișat anterior și un ligament colateral medial rupte, avem de-a face cu ceea ce medicii numesc „o triadă nefericită”.

La o persoană tânără, moderat activă, cu disconfort, este important ca ligamentul să fie reconstruit, deoarece leziunea cauzează adesea boli degenerative ale articulațiilor și poate duce la leziuni de menisc.

Ruptura de menisc

Femeie cu durere de genunchi

Persoanele cu meniscul rupt apelează de obicei la beneficiile artroscopiei pentru genunchi, atât pentru a obține un diagnostic, cât și pentru a trata leziunea.

Meniscul este un fibro-cartilaj care are funcții importante în cadrul genunchiului. Acesta:

  • Reprezintă un sistem de absorbție a șocurilor.
  • Protejează cartilajul.
  • Îmbunătățește funcționarea articulației.

Uneori, atunci când o leziune este curată și proaspătă, specialiștii pot repara meniscul. Aceștia pot repara complet un menisc rupt printr-o artroscopie a genunchiului. În mod alternativ, îl pot trata și cu medicamente.

Transplanturile de menisc care înlocuiesc un menisc deteriorat cu țesutul donator pot fi, de asemenea, efectuate printr-o artroscopie a genunchiului.

Degenerarea cartilajului articular

Cartilajul este un țesut elastic neted care acoperă și protejează articulațiile femurului, ale tibiei și ale genunchiului. Cea mai frecventă cauză a leziunilor de cartilaj este osteoartrita.

Cu toate acestea, osteocondrita disecantă, infecțiile, problemele metabolice și traumele, printre altele, pot provoca aceste leziuni. În funcție de vârsta, activitatea și așteptările pacientului, există mai multe opțiuni chirurgicale pentru repararea sau reconstrucția cartilajului.

Beneficiile artroscopiei de genunchi

Atroscopia de genunchi

Datorită acestei tehnici, pacienții nu mai au nevoie de spitalizare îndelungată. Acest lucru facilitează o recuperare rapidă.

În primul rând, avantajul artroscopiei de genunchi în comparație cu alte tehnici este faptul că chirurgul este capabil să vadă articulația în întregime. Acest lucru se datorează unui instrument mic numit artroscop.

Un alt avantaj al artroscopiei genunchiului este că sunt necesare doar incizii foarte mici. Astfel, această tehnică necesită de obicei o ședere mai scurtă în spital și presupune o recuperare rapidă.

Din fericire, mulți pacienți cu artroscopie la genunchi pot ieși din spital în aceeași zi în care se efectuează procedura. Deoarece implică incizii mici, rezultatul estetic este mai bun, în special pe părțile corpului neacoperite permanent de îmbrăcăminte.

Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că pacienții suferă o artroscopie la genunchi din cauza diverselor leziuni sau boli. Prin urmare, leziunile mai grave ale pacientului vor condiționa șederea în spital și timpul total de recuperare. Pe scurt, nu toți pacienții vor răspunde la fel la această intervenție chirurgicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arabia, J. J. M., & Arabia, W. H. M. (2009). Lesiones del ligamento cruzado anterior de la rodilla. Iatreia. https://doi.org/10.5455/medarh.2014.68.350-352
  • Castiella-Muruzábal, S., López-Vázquez, M. A., No-Sánchez, J., García-Fraga, I., Suárez-Guijarro, J., & Bañales-Mendoza, T. (2007). Artroplastia de rodilla. Rehabilitacion. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(07)75532-9
  • Estévez Perera, A., Díaz Hernández, I., Porro Novo, J., Torres Carballeira, R., & Calderón García, A. (2008). Evaluación y entrenamiento isocinético en rehabilitación post artroscópica de rodilla de paciente con Artritis Reumatoide. Revista Cubana de Reumatología: RCuR10(11), 11–19.
  • Gicquel, P. (2009). Artroscopia en el niño. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71601-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.