Recuperarea genunchiului după operația de menisc - Doza de Sănătate
 

Recuperarea genunchiului după operația de menisc

Recuperarea genunchiului după o operație de menisc trebuie să aibă loc imediat. Nu este recomandat să se întârzie sau să se amâne începerea exercițiilor de recuperare deoarece acest lucru poate afecta mobilitatea genunchiului.
Recuperarea genunchiului după operația de menisc
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Recuperarea genunchiului după operația de menisc este un proces ce poate dura câteva săptămâni și care depinde de starea de sănătate a pacientului și tipul de accidentare suferită. Scopul principal al recuperării este restabilirea funcționalității articulației, deoarece cartilajul articular trebuie să se adapteze la lipsa meniscului.

Recuperarea genunchiului după operația de menisc este o perioadă deosebit de importantă mai ales pentru atleți, deoarece le va permite să își reia activitățile sportive fără a întâmpina dificultăți. În plus, aceasta joacă un rol deosebit de important când vine vorba de recuperarea tonusului și a forței musculare, ce previne apariția complicațiilor și a unor leziuni noi.

Este normal ca pacienții să aibă anumite nelămuriri sau îngrijorări înainte de a începe această etapă a tratamentului. De aceea, pentru a clarifica toate necunoscutele, te invităm să citești cu atenție toate informațiile de mai jos referitoare la ce este și când ar trebui să înceapă recuperarea genunchiului după operația de menisc.

De ce apar leziunile la nivelul meniscului?

Meniscul este un cartilaj fibros localizat între femur și tibie. Acesta oferă flexibilitate și posibilitatea de a mișca genunchiul. Ajută la stabilizarea articulației și facilitează distribuirea corectă a masei corporale.

Cea mai des întâlnită afecțiune a meniscului este cauzată de mișcări de întoarcere sau suport deficitar. Însă meniscul poate fi afectat și de o boală degenerativă ce se poate înrăutăți odată cu trecerea timpului.

Ce este operația de menisc?

Durere de genunchi cauzată de ruperea meniscului

Intervențiile chirurgicale la nivelul genunchiului au evoluat de-a lungul timpului. Deși aceasta este o operație deschisă și majoră, se utilizează de obicei artroscopia, ce este considerată a fi o intervenție de tip „minim invaziv”.

Această procedură modernă scade riscul apariției unei infecții cu până la 50% și permite o recuperare mult mai rapidă a pacientului. Medicul specialist folosește anestezia locală sau rahia și efectuează o incizie în genunchi. Apoi, acesta introduce un artroscop.

Instrumentul chirurgical numit artroscop este de dimensiunea unui pix și îi permite medicului să evalueze proporția daunelor cu ajutorul unei camere de dimensiuni mici. După identificarea completă a situației din interior, medicul va folosi mai multe instrumente chirurgicale pentru a îndepărta sau repara porțiunile afectate ale meniscului.

Recuperarea genunchiului după operația de menisc: care este scopul său?

Ținând cont de faptul că genunchiul este o structură complexă și delicată, este foarte important ca pacientul să treacă printr-o recuperare completă după operația de menisc. Neefectuarea acestui proces de recuperare a genunchiului expune articulația la posibilitatea apariției unor noi leziuni, posibil mai grave. În general, recuperarea genunchiului după operația de menisc este un proces ce are ca scop:

  • Stimularea circulației sângelui pentru a accelera procesul de recuperare.
  • Eliminarea rigidității articulare ce apare ca efect secundar al imobilizării.
  • Prevenirea atrofiei și a slăbirii mușchilor afectați de lipsa de activitate.

Când trebuie să înceapă recuperarea genunchiului după operația de menisc

Recuperarea genunchiului după operația de menisc trebuie să înceapă imediat. De fapt, imediat după terminarea intervenției chirurgicale este necesară efectuarea anumitor exerciții ușoare. Acestea reprezintă factori cheie în recuperarea mobilității și funcționalității genunchiului.

Exercițiile pentru genunchi trebuie să înceapă la 24 de ore după intervenția chirurgicală.

Planul de recuperare după operația de menisc

După ce ai fost supus/ă unei intervenții chirurgicale, cum ar fi artroscopia, este necesar să urmezi un plan de recuperare pentru articulație. Acest tratament complementar trebuie să fie efectuat progresiv, în funcție de caracteristicile și evoluția stării fiecărui pacient.

De asemenea, planul de recuperare depinde de timpul necesar refacerii genunchiului afectat. Când vine vorba de un menisc intern, recuperarea poate dura între 3 și 5 săptămâni. Însă aceasta poate fi extinsă la o durată de 7 săptămâni în cazul unui menisc extern.

Îngrijirea după intervenția chirurgicală

Primii pași pentru recuperarea genunchiului după operația de menisc trebuie să fie demarați la scurt timp după încheierea procedurii. Aceștia au ca scop reducerea inflamației înainte de recuperarea mobilității articulației și presupun:

  • Ținerea genunchilor în poziție ridicată:
  • Aplicarea de gheață pe zona afectată;
  • Utilizarea de medicamente analgezice și antiinflamatoare pentru a ameliora durerea;
  • Folosirea de cârje pentru e evita aplicarea unei presiuni prea mari pe genunchiul operat.

Procesul de recuperare

Exerciții pentru recuperarea genunchiului după operația de menisc

O mare parte a procesului de recuperare după operația de menisc presupune efectuarea de exerciții sub atenta supraveghere a unei specialist în fizioterapie. Aceste activități au ca scop vindecarea genunchiului și reluarea activităților ce au fost întrerupte de apariția leziunii.

Atunci când urmezi tratamentul de recuperare, este necesar să ții cont de anumite aspecte:

  • Un program de exerciții trebuie acompaniat de alte metode terapeutice și preventive.
  • Activitățile trebuie să fie adaptate tipului de leziune și intervenție suferite.
  • Rutina de antrenament trebuie să treacă printr-o serie de etape ce nu permit omiterea unui anumit pas fără a atinge mai întâi o serie de obiective bine stabilite. Prin urmare, fiecare dintre aceste etape trebuie să fie personalizate în funcție de vârsta, condiția fizică și posibilele afecțiuni preexistente ale pacientului.
  • Sunt necesare mai multe săptămâni de recuperare înainte ca pacientul să poată trece din nou la antrenamente intense. În primele săptămâni, pacientul nu are voie să se ghemuiască, să facă genuflexiuni sau să stea în genunchi.

Așa cum am menționat mai sus, procesul de recuperare depinde de starea fiecărui pacient. Medicul va stabili care sunt exercițiile și tratamentele la care un bolnav răspunde cel mai bine. Însă un lucru este cert: recuperarea este mult mai rapidă în urma unei artroscopii decât în urma unei intervenții chirurgicale clasice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barber, F. A. (1994). Accelerated rehabilitation for meniscus repairs. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 10(2), 206-210.
  • Barber, F. A., & Click, S. D. (1997). Meniscus repair rehabilitation with concurrent anterior cruciate reconstruction. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 13(4), 433-437.
  • Shelbourne, K. D., Patel, D. V., Adsit, W. S., & Porter, D. A. (1996). Rehabilitation after meniscal repair. Clinics in sports medicine, 15(3), 595-612.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.