Tratamente naturiste pentru artrita reumatoidă
În acest articol, îți vom arăta principalele tratamente naturiste pentru artrita reumatoidă. Artrita reumatoidă este o boală degenerativă cronică, ce provoacă inflamația membranei protectoare a cartilajului articulațiilor. Atunci când un os se inflamează, acesta se deteriorează și se erodează.
Artrita reumatoidă diferă de artroza care provoacă leziuni la nivelul cartilajului articulațiilor. Artrita provoacă dureri cumplite, în special în cazul femeilor care au peste 40 de ani. În acest articol, îți vom arăta la ce tratamente naturiste să apelezi pentru artrita reumatoidă.
Simptomele artritei reumatoide
Principalul și cel mai vizibil simptom al artritei reumatoide este inflamația articulațiilor, ce provoacă multă durere. Zonele vulnerabile acestei afecțiuni sunt încheieturile, coatele, umerii, degetele, coapsele, gleznele și genunchii.
Cei care suferă de artrita reumatoidă pot să aibă senzații de rigiditate, în special atunci când se trezesc dimineața. Există și posibilitatea apariției nodulilor reumatoizi. Acești noduli sunt umflături care apar pe piele sau în interiorul corpului. Atunci când boala ajunge la un stadiu avansat, inflamațiile se transformă în deformări.
Alte simptome pe care artrita reumatoidă le poate provoca sunt febra, oboseala, uscarea membranelor mucoase (din gură, ochi, etc.), durerile cervicale și furnicăturile în mâini și picioare.
Citește și:
Sfaturi și tratamente naturiste pentru artrita reumatoidă
Un prim sfat pe care ți-l putem da este să consumi ulei de semințe de limba mielului ca supliment alimentar. Bogat în acizi grași Omega-6, acest ulei este eficient pentru a ameliora durerea cauzată de artrita reumatoidă.
Este foarte important să depui efort fizic în mod adecvat. De asemenea, evită acele exerciții care pot fi periculoase. Îți recomandăm să practici exerciții de tip aerobic ce au un impact redus asupra corpului tău, cum ar fi înotul, mersul pe jos sau întinderile.
Cel mai probabil vei simți durere în primele zile de la începerea noii tale rutine. Imediat ce corpul tău se va obișnui cu noua rutină, îți va fi din ce în ce mai ușor. Nu trebuie să te oprești din aceste tratamente naturiste pentru artrita reumatoidă.
Alimente recomandate pentru artrita reumatoidă
Apelează la medic pentru a afla dacă suferi de vreun tip de alergie. Mai multe studii arată că persoanele care suferă de artrită pot ameliora simptomele acestei boli prin evitarea consumului anumitor alimente.
Alege să consumi numai alimente recomandate pentru ameliorarea durerii cauzate de artrita reumatoidă. Printre acestea se numără peștii albaștri (păstrăvul, macroul și sardinele). Aceștia sunt foarte bogați în acizi grași Omega-3 și au proprietăți antiinflamatorii.
Îți recomandăm să consumi acești pești în stare cât mai naturală, pentru a beneficia de toate proprietățile acestora. Uleiurile vegetale (de măsline, nuci, rapiță sau semințe de in) sunt și ele bogate în acizi grași.
Poți să consumi și fructe uscate (nuci, migdale, alune, fistic, curmale), ținând seama, desigur, că acestea au un conținut mare de calorii; zarzavaturi (mangold, salată verde, broccoli, varză, varză de Bruxelles și spanac), ce au proprietăți antioxidante și pot neutraliza efectele celebrilor radicali liberi; fructe bogate în vitamina C (portocale, mandarine, kiwi, mango și căpșuni).
Tratamente naturiste pentru a trata artrita reumatoidă
- Aplică comprese reci: Te vor ajuta să reduci inflamația articulațiilor. Îți sugerăm să folosești pungi pentru gheață medicinale pe care să ți le aplici direct pe regiunea afectată, până când durerea dispare. Însă nu le ține mai mult de 15 minute. Dacă dorești, aplică din nou peste o jumătate de oră. Ai grijă dacă folosești gheață, aceasta putând să-ți ardă pielea. Cel mai bine este să înfășori gheața într-o cârpă sau într-un prosop.
- Folosește căldură pentru a-ți relaxa mușchii: Poți folosi o pernă termică pe care pur și simplu o bagi în priză și o aplici pe regiunea dureroasă. Poți încerca să folosești și un prosop înmuiat în apă caldă, să încălzești o cârpă cu abur atunci când fierbi apă sau să-ți pui picioarele și gleznele într-o găleată cu apă caldă. Dacă durerea s-a extins în corp, umple-ți cada de baie cu apă caldă, așază-te în ea și relaxează-te pentru câteva minute, până când apa se răcește.
- Îngrijește-ți trupul și mintea: Dacă pe lângă tratamentele convenționale practici și tehnici pentru controlarea stresului și începi să dormi mai bine, simptomele provocate de artrita reumatoidă se vor ameliora considerabil.
- Respiră corespunzător: Conform Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă din Statele Unite, respirația adecvată (adică respirația abdominală calmă și adâncă) poate contribui la ameliorarea simptomelor provocate de artrita reumatoidă prin modificarea stării tale emoționale. În plus, acest obicei te poate ajuta să scapi de stres, de încordare și de furia pe care o resimți în anumite situații.
Te-ar putea interesa și:
- Practică relaxarea musculară progresivă: Concentrează-te și relaxează-ți fiecare grup de mușchi. Începe cu zona capului și apoi treci la gât, spate, piept, stomac, pelvis și picioare. Poți să stai jos sau să stai întins, însă ai grijă să nu adormi. Respiră adânc și încet.
- Meditează: Meditând îți reduci frecvența cardiacă și scapi de durere. În plus, ameliorezi simptomele depresiei, anxietății, stresului, îți crești capacitatea de concentrare și dobândești o cunoaștere de sine mai bună. Postura lotus îți permite să-ți relaxezi anumiți mușchi și articulații, cum ar fi genunchii sau umerii.
- Practică tai chi sau yoga: Aceste două practici orientale sunt foarte utile și sigure pentru cei afectați de artrita reumatoidă. Ele sunt în special recomandate celor în vârstă grație faptului că presupun mișcări ușoare și blânde. Tai chi și yoga te pot ajuta să îți întărești corpul și să te miști mai ușor. În plus, acestea au și o componentă spirituală, ce îți va ajuta mintea să se concentreze și pe altceva în afară de durere.
Sursa fotografiilor: handarmdoc, david_jones, Francisco Antunes, Mike Schinkel și Jean Henrique Wichinoski.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Arthritis: Rheumatoid arthritis. (2017).
cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid.htm - Mayo Clinic Staff. (2017). Rheumatoid arthritis: Diagnosis.
mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20197396 - Ruffing V, et al. Rheumatoid arthritis signs and symptoms. (2017).
hopkinsarthritis.org/arthritis-info/rheumatoid-arthritis/ra-symptoms/