Ce este kumquat și cum se folosește la gătit?
 

Ce este kumquat și cum se folosește la gătit?

Kumquat oferă numeroși micronutrienți benefici pentru sănătate. În plus, este un aliment versatil din punct de vedere culinar.
Ce este kumquat și cum se folosește la gătit?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Kumquat-ul este un fruct citric foarte mic, ce pare să semene cu o mandarină. Este de natură exotică și are un număr mare de proprietăți benefice pentru organism. Este cultivat mai ales în China și iese în evidență pentru că întregul fruct este comestibil, chiar și coaja.

În continuare, vă vom prezenta toate beneficiile consumului acestui aliment. Introdus în contextul unei alimentații echilibrate, poate ajuta la creșterea calității acesteia. Cu toate acestea, nu este ușor de obținut, deoarece este un produs rar în țările occidentale.

Ce este și care sunt proprietățile nutriționale ale fructului kumquat

Când vorbim despre valoarea nutritivă a kumquat-ului, trebuie să evidențiem aportul caloric scăzut al acestuia, doar 71 kilocalorii la 100 grame de fruct. Acest lucru se datorează faptului că 80% din fruct este apă. În cadrul macronutrienților, se remarcă prezența carbohidraților, în special a zaharurilor simple, cu 15,9 grame la 100 grame de fruct. Proteinele și grăsimile sunt practic reziduale.

Cu toate acestea, situația se schimbă atunci când vorbim despre micronutrienți. Concentrează cantități semnificative de vitamina C (43 miligrame). În același timp, are fitonutrienți cu capacitate antioxidantă, care neutralizează producția de radicali liberi. Fibrele fac ca absorbția zaharurilor să fie treptată.

Beneficiile fructului kumquat

Fructe kumquat pe o placă din lemn
Datorită compoziției sale bogate în micronutrienți și antioxidanți, kumquat-ul poate oferi multe beneficii pentru sănătate.

Vă vom spune care sunt beneficiile generate de consumul de kumquat și ce spune știința despre acesta.

1. Risc mai mic de îmbolnăvire

Vitamina C este unul dintre nutrienții implicați în buna funcționare a sistemului imunitar. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat în revista Nutrients. Consumul regulat asigură reducerea incidenței răcelii comune și a altor boli infecțioase.

2. Eliminarea constipației

Cu siguranță ați auzit deja că aportul de fibre este cheia pentru combaterea constipației. S-a dovedit că această substanță este capabilă să mărească volumul fecal, stimulând mecanoreceptorii intestinali și generând un peristaltism mai puternic. În acest fel, fecalele trec mai eficient prin tubul digestiv.

Fibrele sunt capabile să genereze senzația de sațietate, ceea ce reduce riscul de a consuma produse nesănătoase între mese. Astfel, este mai ușor să urmați o dietă hipocalorică.

3. Eficient împotriva anemiei

Vitamina C din kumquat ajută la maximizarea absorbției fierului la nivel intestinal, potrivit cercetărilor publicate în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition . Scade riscul de a dezvolta anemie, patologie care provoacă oboseală extremă.

Cum se consumă kumquat?

Kumquat-ul poate fi consumat crud. Coaja îi conferă un caracter dulce. Poate fi folosit și la prepararea unor produse precum dulcețurile sau compotul. De asemenea, se pot pregăti sosuri pentru carne. Se adaugă chiar și în shake-uri pentru a le maximiza valoarea nutritivă.

În plus, are o bună capacitate de conservare. Poate să reziste până la 4 zile la temperatura camerei și să rămână neschimbat până la 2 săptămâni în stare refrigerată. Poate fi congelat și apoi adăugat în smoothie-uri.

Utilizări ale kumquat-ului în bucătărie

Ce este kumquat și la ce se folosește

După cum am menționat, există două utilizări culinare tipice ale kumquat-ului: prepararea gemurilor și prepararea sosurilor.

Gemuri

În acest caz, se folosește rețeta clasică de gen de fructe. Fructul se fierbe cu o cantitate mare de zahăr până se formează o textură densă și apoi se bate. O altă opțiune este să adăugați kumquat în dulceața de portocale deja pregătită.

Sosuri

Pentru sosuri, cel mai bine este să pregătiți o bază de maioneză și apoi să adăugați kumquat cu scopul de a-i îmbunătăți caracteristicile organoleptice. Kumquat-ul poate fi adăugat împreună cu condimentele utilizate în mod obișnuit pentru marinarea cărnii.

Ce este kumquat? Un fruct puțin cunoscut

Kumquat-ul este un fruct rar în țările occidentale, dar oferă mulți nutrienți importanți. Se remarcă prin conținutul de vitamina C și antioxidanți, care ajută la prevenirea dezvoltării patologiilor complexe. Întregul fruct este comestibil, inclusiv coaja. În plus, se folosește ușor în diverse rețete culinare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pauline M, Verghese ST, Srinivasu BY, Bose B, Thomas T, Mandal AK, Thankachan P, Kurpad AV. Effect of ascorbic acid rich, micro-nutrient fortified supplement on the iron bioavailability of ferric pyrophosphate from a milk based beverage in Indian school children. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(4):792-796.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.