Cultivarea reginei nopții și sfaturi pentru a spori parfumul florilor
 

Cultivarea reginei nopții și sfaturi pentru a spori parfumul florilor

Descoperiți cum se cultivă și îngrijește regina nopții pentru a obține flori parfumate uimitoare!
Cultivarea reginei nopții și sfaturi pentru a spori parfumul florilor

Ultima actualizare: 25 februarie, 2023

Regina nopții este un arbust foarte cunoscut datorită frumuseții florilor sale minuscule și aromei dulci pe care o secretă la apus. Tocmai de aici provine și numele. Planta se numește și „iasomie de noapte” sau „doamna nopții”. Aflați totul despre cultivarea reginei nopții și sfaturi pentru a spori parfumul florilor!

Caracteristicile reginei nopții

Numele științific al reginei nopții este Cestrum nocturnum și este un arbust care poate ajunge până la 5 metri înălțime. După cum indică și numele, aparține genului Cestrum, familia Solanaceae, la fel ca roșiile și cartofii. Curios, nu?

Florile sunt mici în comparație cu corpul plantei. Sunt albe și parfumate. Frunzele sunt verzi și au formă ovală. Este o specie originară din regiunile tropicale și subtropicale ale planetei, care poate fi plantată în interior și în aer liber. Potrivit articolelor științifice, planta are proprietăți care pot fi utile în medicină:

Cele mai multe cercetări au fost efectuate pe animale sau in vitro. Prin urmare, rezultatele nu pot fi transferate la oameni.
Cultivarea reginei nopții acasă în aer liber
Regina nopții este un arbust care poate ajunge până la 5 metri înălțime.

Cultivarea reginei nopții

După cum am menționat, regina nopții este o specie perenă care necesită îngrijire elementară. Cu cât o răsfățați mai mult, cu atât va fi mai frumoasă și mai parfumată.

1. Alegeți cu grijă locul

Această plantă tropicală nu poate suporta gerul, iar climatele prea reci îi dăunează. Regina nopții trebuie ferită de frig, precum și de vânturile puternice.

Puneți arbustul într-o zonă în care este protejat de un acoperiș sau de copaci mai mari. Totuși, această locație trebuie să garanteze suficientă lumină solară, deoarece este esențială pentru dezvoltarea sa. Orele de expunere la soare sunt cele care asigură înflorirea.

2. Drenaj bun și udare moderată

Fiind o specie perenă, regina nopții nu este pretențioasă când vine vorba de substrat. Cu toate acestea, are nevoie de un drenaj bun pentru ca rădăcinile să nu putrezească.

În ceea ce privește udarea, aceasta ar trebui să fie moderată. Udați-o de două ori pe săptămână în timpul iernii și o dată la două zile în timpul verii. După udare, nu trebuie să existe bălți.

3. Tunderea și combaterea dăunătorilor

Tăierea trebuie făcută la începutul verii, imediat după înflorire. Acesta este cel mai bun mod de a ține arbustul în frâu, deoarece poate crește prea mare și își poate pierde forma ideală. Tăierea în acest moment asigură și a doua înflorire.

Profitați de ocazie pentru a îndepărta frunzele și florile uscate și a evita dăunătorii. Acest arbust este foarte susceptibil la atacul afidelor, al muștelor albe și al acarienilor roșii. Cu cât este mai curat, cu atât mai bine.

În cazul în care aveți deja acești dăunători, amintiți-vă că puteți folosi câteva remedii naturale care nu afectează planta sau solul. Vedeți câteva opțiuni în acest articol.

Flori de regina nopții
Tunderea garantează o a doua înflorire și minimizează riscul de infectare cu dăunători.

4. Fertilizarea reginei nopții

Regina nopții va crește mult mai bine dacă o fertilizați din când în când. Dacă utilizați îngrășăminte, alegeți-le pe cele lichide cu o concentrație mare de fier, care sunt potrivite pentru înflorire.

5. Înmulțire

Iasomia de noapte poate fi înmulțită prin semințe sau prin butași. Indiferent de metodă, trebuie să o faceți la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, exact înainte de înflorire.

În timp ce semințele cresc sau butașul prinde rădăcini, puneți ghiveciul la umbră parțială și țineți-l la o temperatură care să nu depășească 20 de grade Celsius, cel puțin 3 săptămâni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Amin Shaista y Parle Amrita. Delicate, fragrant, lady of the night- A medicinal gift. (2016). Journal of Medicinal Plants Studies; 4(6): 13-17.
  • Huang, L., Zhang, X., Xiao, H., YE, H., & Zeng, J. (2006). Analgesic effect of Cestrum nocturnum L. extract on mice. Chinese Journal of Tissue Engineering Research, 172-174.
  • Qadir, M. I., Al Murad, M. S., Ali, M., Saleem, M., & Farooqi, A. A. (2014). Hepatoprotective effect of leaves of aqueous ethanol extract of Cestrum nocturnum against paracetamol-induced hepatotoxicity. ||| Bangladesh Journal of Pharmacology|||9(2), 167-170.
  • Rashed, K. N., Ćirić, A., Glamočlija, J., Calhelha, R. C., Ferreira, I. C., & Soković, M. (2018). Identification of the bioactive constituents and the antibacterial, antifungal and cytotoxic activities of different fractions from Cestrum nocturnum L.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.