Cultivarea și îngrijirea plantei păianjen acasă
 

Cultivarea și îngrijirea plantei păianjen acasă

Aflați cum să înmulțiți planta păianjen! Este foarte simplu și o puteți face acasă. De asemenea, vă vom arăta cum să aveți grijă de lăstari.
Cultivarea și îngrijirea plantei păianjen acasă

Ultima actualizare: 08 februarie, 2023

Planta păianjen, cunoscută și sub numele de voalul miresei, este foarte populară în interior. Are frunze lungi care înfloresc. După căderea florilor, apar lăstari mici care arată ca niște păianjeni. Aflați totul despre cultivarea și îngrijirea plantei păianjen acasă!

Instrumente pentru cultivarea plantei păianjen acasă

 • Apă
 • Vas
 • Substrat
 • Foarfecă de grădinărit
 • Lăstari
 • Recipiente
 • Îngrășământ pentru reținerea umidității solului

Înmulțirea plantei păianjen în sol

Planta păianjen crescută în ghiveci
Înmulțirea plantei păianjen este ușoară. Trebuie să tăiați lăstarii care ies din tulpini.

Planta păianjen este cunoscută și ca mama rea. Acest nume îi este dat pentru că lăstarii ei cresc departe de ea.

1. Tăiați lăstarii

Primul pas pe care trebuie să-l faceți pentru a înmulți planta păianjen este să tăiați lăstarii pe care urmează să îi creșteți. Va trebui să-i luați din ramurile lungi. Acestea au rădăcini incipiente care se vor dezvolta în pământ sau în apă.

2. Puneți lăstarii într-un pahar cu apă

Dacă lăstarii nu au rădăcini bine dezvoltate, puneți-i într-un pahar cu apă. Verificați în fiecare zi dacă rădăcinile cresc și completați apa care se evaporă, fără a permite ca frunzele să ajungă în apă.

Rețineți faptul că acest pas poate dura câteva săptămâni. Puneți lăstarii într-un loc luminos. Dacă lăstarii tăiați au deja rădăcini, săriți peste acest pas.

3. Puneți lăstarii în pământ

Umpleți ghivecele cu pământ de calitate care să păstreze umiditatea. Substratul ideal ar trebui să conțină scoarță de pin, vermiculit, turbă sau perlit.

Asigurați-vă că ghivecele au un drenaj bun. Dacă cele pe care le aveți nu au suficiente găuri, faceți orificii suplimentare cu ajutorul unei șurubelnițe fierbinți. Nu uitați să puneți o tavă dedesubt pentru a reține apa.

Puneți lăstarii în centrul ghivecelor. Rădăcinile trebuie să fie bine acoperite. Apăsați substratul pentru a-l compacta.

4. Udați imediat lăstarii

Puneți suficientă apă pentru a se scurge prin orificiile de drenaj ale ghivecelor. Atenție! Apa din tavă trebuie aruncată. Acest sfat este foarte important deoarece, deși substratul trebuie să fie umed, nu trebuie să absoarbă în continuare ceea ce se află în tavă. Acest lucru poate face ca rădăcinile să putrezească. Udați lăstarii o dată la două zile.

Înmulțirea plantei păianjen în apă

Cultivarea plantei păianjen acasă fără efort
Planta păianjen se poate înmulți și în apă.

Dacă nu doriți să înmulțiți planta păianjen în sol, faceți acest lucru în apă. Este o alegere bună pentru a vă înfrumuseța casa sau biroul.

În continuare, vă spunem care sunt pașii necesari:

 1. Pregătiți un pahar sau un recipient cu apă, în care veți pune micile plante.
 2. Lăstarii cresc pe tulpini pe planta mamă.
 3. Puneți lăstarii în pahar. Dacă au rădăcini bune, apa trebuie să atingă doar vârfurile. În caz contrar, ridicați nivelul apei până la baza lăstarilor.
 4. Schimbați apa zilnic pentru a nu dezvolta ciuperci.
 5. În aproximativ 15 zile, plantele vor avea rădăcini puternice.
 6. Acum puteți transfera plantele în vasul final.
 7. Amintiți-vă să schimbați apa în mod regulat și bucurați-vă de planta păianjen!

Cultivarea și îngrijirea plantei păianjen acasă

Planta păianjen (Chlorophytum comosum) este o plantă perenă rezistentă, care este ușor de înmulțit și de îngrijit acasă. Este sigură pentru animalele de companie.

Deși îngrijirea sa este simplă, acordați atenție nevoilor plantei pentru ca aceasta să crească frumos și sănătos:

 • Lumină: iubește lumina soarelui, dar nu direct. Apreciază și spațiile cu umbră și semiumbră.
 • Temperatură: tolerează temperaturi maxime de 30 °C si minime de -2 °C.
 • Udare: vara trebuie să fie frecventă (de 2 până la 3 ori pe săptămână), iar iarna trebuie să fie în fiecare săptămână.
 • Fertilizare: necesită îngrășământ la fiecare 15 zile primăvara. Îngrășământul se adaugă în apa de irigare.

Planta păianjen este atât de ușor de înmulțit și de îngrijit! Prin aceste metode, o puteți înmulți cu ușurință pentru a avea mai multe exemplare acasă sau pentru a o face cadou celor dragi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Poole, R. T., & Zimmer, K. (2019). Chlorophytum Comosum. In CRC Handbook of Flowering (pp. 236-237). CRC Press.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.