Planta păianjen sau voalul miresei pentru a purifica aerul din casă
 

Planta păianjen sau voalul miresei pentru a purifica aerul din casă

Este o specie mică, ușor de întreținut și foarte frumoasă. Planta păianjen sau voalul miresei este ideală pentru spații mici cu ventilație redusă.
Planta păianjen sau voalul miresei pentru a purifica aerul din casă

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Plantele de interior sunt alese pentru estetica și contribuția pe care o aduc la decorul casei. Planta păianjen sau voalul miresei este o specie originară din Africa de Sud, care are efect purificator. Poate purifica aerul din cameră în mai puțin de 24 de ore.

În plus, îngrijirea este simplă, iar planta se adaptează la diferite condiții climatice. Este din ce în ce mai aleasă în sectoarele interne și externe ale locuințelor. Frunzele lungi verzi și albe, ușurința de cultivare și utilizarea gastronomică fac din această specie o opțiune populară pentru orice mediu.

Planta păianjen sau voalul miresei: caracteristici și tipuri

Numele său științific este Chlorophytum comosum. Este o plantă perenă, deoarece ciclul său de viață se extinde la mai mulți ani de zile. În plus, aparține familiei Agavoidea. Datorită tulpinii sale scurte, intră în genul Acaule.

Planta păianjen sau voalul miresei are frunze alungite verzi, cu tonuri albe și gălbui. Lungimea lor este între 20 și 70 centimetri, având aproximativ 2 centimetri grosime. Înălțimea totală a plantei depășește adesea jumătate de metru.

O ală particularitate sunt florile, care au dimensiuni mici și o culoare albă plăcută. Eleganța frunzelor și ușurința de îngrijire fac din voalul miresei a o plantă de interior populară.

În grădină, este ideală pentru decorarea spatiilor cu ceva umbră, deoarece nu poate avea contact permanent cu soarele.

Tipuri de Chlorophytum comosum

Planta are mai multe versiuni, cu mici diferențe ce constau în viteza de creștere, culoarea frunzelor și dimensiune. Toate sunt potrivite pentru cultivarea în interior și uz ornamental:

  • Mandaianum: puțin mai mică decât restul variantelor și cu frunze ce includ nuanțe de galben în centru.
  • Picturatum: este o versiune cu creștere mai lentă. Necesită mai multă lumină, iar frunzele sale sunt mai închise la culoare.
  • Amaniense: principala caracteristică pe care o prezintă sunt frunzele mai late.
  • Variegatum: frunzele au un verde mai închis în centru și nuanțe deschise pe margini.
  • Vittatum: o variantă cu creștere mai lentă, foarte comună grației liniei albe din centrul frunzelor.
Ghiveci cu planta păianjen sau voalul miresei

Avantajele plantei păianjen

Eleganța pe care o prezintă aceste plante este doar unul dintre avantajele pentru care sunt alese pentru a decora interiorul. Ușurința de cultivare, îngrijire și reproducere face ca planta păianjen să fie o alegere ideală în mai multe medii.

  • Purificare. Acest lucru este indicat de un studiu al Universității din Bogotá Jorge Tadeo Lozano. Planta elimină un procent mare de monoxid de carbon în doar o zi.
  • Umiditate. Fiind originară din regiunile umede din Africa de Sud, este ideală pentru medii și zone cu aceeași climă.
  • Longevitate. Cu îngrijirea adecvată, planta poate trăi mulți ani.
  • Versatilitate. Condițiile sale de creștere o fac potrivită pentru interior și exterior, în timp ce eleganța sa o face ideală pentru camerele de zi. Este ideală și pentru băi și bucătării datorită capacității sale de a rezista la umiditate.
  • Consum. Frunzele sale sunt potrivite pentru consum, dar este important ca acestea să fie amestecate cu apă fiartă. Se pot pregăti infuzii pentru a decongestiona sistemul respirator prin inhalare.

Cum să aveți grijă de planta păianjen sau voalul miresei?

Este o plantă originară din regiunile tropicale, în special din Africa și Asia. În mediile naturale, ocupă spații ferite de lumina directa a soarelui. Țineți cont de aceste condiții atunci când începeți îngrijirea plantei, deoarece acestea sunt cele care generează creșterea optimă.

Irigare

Irigarea este unul dintre cele mai delicate aspecte. Deși nu este o sarcină complexă, este necesar să se țină cont de sezon și de condițiile climatice. Vara, se recomandă udarea de 2 sau 3 ori pe săptămână. Iarna doar o dată.

Este foarte important să nu inundați solul, deși este important să îl mențineți umed. În ceea ce privește frunzele, este suficient un pulverizator.

Fertilizare

Se recomandă fertilizarea în funcție de anotimp. Vara, aplicați îngrășăminte cu substanțe nutritive de două ori pe lună. Iarna,este suficient să o faceți o singură dată.

Lumina soarelui

Secretul este conceptul de semi-umbră. Este nevoie de un spațiu fără lumina directă a soarelui. Soarele poate usca frunzele. Prin urmare, este indicat să puneți planta în locuri cu umbră și umiditate.

Temperatură

Suportă temperaturi foarte ridicate, cu limite apropiate de 30 grade Celsius. Poate supraviețui în climate cu până la 2 grade sub zero. Important este ca umiditatea solului să fie menținută printr-un bun drenaj.

Femeie care udă plantele
Pulverizarea pentru irigare este o metodă bună care generează umiditatea necesară anumitor specii.

Înmulțire și transplantare

Planta are o creștere foarte ușoară, ceea ce o face ideală pentru începători. Este suficient să aveți o plantă mamă și să extrageți stolonii sau tulpinile noi. Puneți-le în ghivece mici cu substrat pentru plante de interior. Udați frecvent timp de 2-3 săptămâni.

Tăiați stolonul și așteptați încă o lună. Mutați planta într-un ghiveci mai mare, acțiune care se recomandă la fiecare 2 luni datorită creșterii rapide.

Pentru ca această creștere să fie optimă, plantați stolonii în lunile de primăvară sau vară. Este o metodă de reproducere asexuată. Planta va fi aceeași cu cea originală.

Dăunători și boli

Există o serie de dăunători care pot afecta frunzele, printre care se numără afidele și Dactylopius coccus. În lunile fierbinți, este posibil ca păianjenul roșu să atace frunzele.

Alte simptome ale bolilor sunt uscarea frunzelor atât la vârf, cât și mai jos. Uscarea indică o temperatură prea ridicată.

Dacă planta crește foarte încet, este posibil să fie fertilizată greșit. În orice caz, Chlorophytum comosum este o specie foarte rezistentă la dăunători și boli. Cele mai multe dintre probleme sunt rezolvate cu insecticid.

Planta păianjen sau voalul miresei este potrivită pentru toate mediile

Planta păianjen sau voalul miresei este o plantă care se folosește în diverse medii, precum camere de zi, dormitoare, bucătarii și chiar birouri. Acest lucru se datorează capacității sale de a rezista la umiditate și variații de temperatură și naturii sale purificatoare. Oferă eleganță și aer curat în locuință.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.