5 soluții pentru exterminarea dăunătorilor - Doza de Sănătate
 

5 soluții pentru exterminarea dăunătorilor

Fie că vrei să elimini insectele care îți distrug plantele din grădină sau să scapi de șoarecii care ți-au invadat casa, poți folosi soluții naturale pentru exterminarea dăunătorilor. Află mai multe din articolul de azi! 
5 soluții pentru exterminarea dăunătorilor

Ultima actualizare: 14 februarie, 2019

Când vorbim de soluții pentru exterminarea dăunătorilor, este important să ținem cont întotdeauna de tipul acestora și de mediul în care se găsesc. Dacă ești în căutarea unor produse naturale eficiente, îți venim în ajutor cu câteva sugestii utile.

În anumite momente ale vieții, suntem „vizitați” de ființe mici a căror prezență nu ne face mare plăcere. Există mai multe tipuri de dăunători: furnici, gândaci de bucătărie și alte insecte; buruieni și microbi sau, cea mai îngrozitoare variantă: șoareci.

Cu oricare dintre ele ai avea de-a face, este important să găsești o soluție pentru a combate problema de la rădăcină. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva soluții pentru exterminarea dăunătorilor care te vor feri de aceștia pentru o bună perioadă de timp.

Pericolele asociate folosirii pesticidelor

Când ne confruntăm cu prezența micilor invadatori în locuințele noastre, prima soluție la care apelăm o constituie pesticidele. Din păcate, aceasta nu este cea mai bună opțiune.

În primul rând, pesticidele au efecte dăunătoare asupra sănătății. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne-a adus la cunoștință că expunerea accidentală sau intenționată la anumite chimicale – chiar și în cantități mici – poate afecta grav sănătatea. 

Statisticile publicate de OMS arată că intoxicația prin ingerarea pesticidelor a cauzat peste 186.000 de decese în anul 2002. În plus, există și alte modalități de a te intoxica, precum consumul de mâncare sau chiar apă contaminată.

Nu este de mirare faptul că multe persoane optează pentru cultivarea grădinilor cu legume bio. Chiar dacă insectele dăunătoare le afectează producția, cultivatorii nu recurg niciodată la folosirea pesticidelor.

Soluții pentru exterminarea dăunătorilor

1. Coriandru

Infuzia de coriandru pe lista de soluții pentru exterminarea dăunătorilor

Coriandrul este una dintre cele mai bune opțiuni pentru eliminarea acarienilor. Soluția este foarte ușor de preparat: fierbe planta timp de 10 minute, strecoară amestecul și pulverizează lichidul pe plante.

2. Lavandă

Cu o infuzie preparată din 300 g de frunze proaspete de lavandă și un litru de apă, poți alunga furnicileLasă lichidul să se răcească înainte de a-l pulveriza.

3. Zahăr și bicarbonat de sodiu pentru eliminarea gândacilor de bucătărie

Soluții pentru exterminarea dăunătorilor cu zahăr și bicarbonat de sodiu

Când caută soluții pentru exterminarea dăunătorilor, multe persoane au în minte gândacii de bucătărie. Aceștia sunt niște insecte foarte neplăcute care se ascund în mobilă, țevi, sertare, sisteme de încălzire, găuri și crăpături. Pentru a-i elimina, poți recurge la următoarea soluție:

  • Într-unul sau mai multe recipiente, amestecă părți egale de zahăr, care atrage gândacii și bicarbonat de sodiu, care îi ucide. Adaugă și o cantitate mică de apă.
  • Pune recipientele în locurile în care se adună de obicei gândacii în locuința ta.
  • O altă opțiune ar fi să pui soluția direct pe podea. În acest caz, este mai bine să nu adaugi apă în amestec.

Desigur, poți apela și la insecticide, capcane și momeli pentru a extermina gândacii de bucătărie, însă această soluție naturală și economică este la fel de eficientă.

În plus, este necesar să asiguri ordinea și igiena în locuința ta pentru a preveni apariția gândacilor. Încearcă să îți menții casa curată și bine aerisită, acoperă micile crăpături din pereți și nu lăsa farfurii murdare în chiuvetă, deoarece vor atrage micii invadatori.

4. Usturoiul, un insecticid puternic

Usturoiul este una dintre cele mai bune soluții pentru exterminarea dăunătorilor. Cu un ingredient simplu și eficient, îți poți apăra grădina de invadatori.

  • Pentru a prepara infuzia, zdrobește o căpățână de usturoi și încă vreo câțiva căței și adaugă două pahare de apă.
  • După ce ai obținut un amestec omogen, lasă-l să stea deoparte 24 de ore.
  • Adaugă apoi trei litri de apă și gata. Pulverizează soluția pe plante și poți uita de insectele care le distrug.

5. Elimină șoarecii cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonat adăugat în soluții pentru exterminarea dăunătorilor

Fără îndoială, aceștia sunt pe primul loc în topul celor mai deranjanți dăunători. În plus, șoarecii sunt animale nocturne, care își desfășoară „activitatea” în timpul nopții. Nu este de mirare că îi auzi chițăind în timp ce încerci să adormi.

Dacă vrei să elimini șoarecii în mod natural, bicarbonatul de sodiu este de mare ajutor. Trebuie să amesteci acest ingredient cu făină și zahăr. Cel din urmă trebuie adăugat într-o cantitate mai mare decât celelalte două (cu aproximativ 50% mai mult).

Pune soluția în recipiente mici pentru ca rozătoarele să poată mânca din ele. După ingerarea amestecului, șoarecii vor muri din cauza gazelor generate de contactul bicarbonatului de sodiu cu acizii din stomac.

Exterminarea dăunătorilor poate fi dificilă, mai ales dacă aceștia s-au instalat într-un anumit spațiu. Dacă nu reușești să scapi de ei, cel mai bine este să apelezi la un profesionist. Specialiștii au la dispoziție și produse care sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Plenge, F. Sierra, J. Castillo, Y. (2007). Riesgos a la salud humana causados por plaguicidas. Tecnociencia.
  • Barrera, J. F. (2007). Manejo holístico de plagas: más allá del MIP. XXX Congreso Nacional de Control Biológico-Simposio Del IOBC.
  • Matas, S. J. (2013). Comportamiento de plaguicidas persistentes en el medio ambiente. Centro Interdisciplinario de Investigación Para El Desarrollo Integral Regionla Unidad Durango Del Instituto Politécnico Nacional.
  • Chapagain, R. (2011). Regulación internacional del uso de pesticidas: la experiencia de Costa Rica. Rev Costarr Salud Pública.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.