10 flori de grădină care înfloresc toamna
 

10 flori de grădină care înfloresc toamna

Grădinile și terasele pot avea flori în aproape orice anotimp. Există o serie de flori de grădină care înfloresc toamna.
10 flori de grădină care înfloresc toamna

Ultima actualizare: 18 noiembrie, 2022

Sezonul preferat al florilor este primăvara. Toamna are nori întunecați, frig și frunze uscate. Cu toate acestea, există și flori de grădină care înfloresc toamna. Floarea soarelui decorativă, arborele lalea sau gălbenelele sunt doar câteva exemple de plante cu flori care pot decora grădina în acest anotimp. Trebuie doar să începeți plantarea primăvara sau vara.

De ce să alegeți flori de grădină care înfloresc toamna?

Mulți oameni cred că terasele, balcoanele sau grădinile ating maximul de culoare doar primăvara și vara. Însă, există și exemplare care înfloresc toamna. Culorile lor se îmbină perfect cu cerul gri și vremea ploioasă.

10 flori de grădină care înfloresc toamna

Peisajele de toamnă nu trebuie să fie asociate doar cu nostalgie, copaci uscați și grădini goale. Prin plantarea următoarelor exemplare, veți ține monotonia la distanță.

1. Caryopteris

Genul Caryopteris sau barba albastră este un exemplar peren care se adaptează foarte bine în grădină. Florile sale mici, albastre, plăcute din punct de vedere estetic, înfloresc toamna.

Solul umed, puțină umbră și tăierea de primăvară sunt necesare pentru a menține acest arbust în stare optimă.

2. Floarea soarelui

O plantă celebră este Helianthus sau floarea soarelui decorativă. Florile sale colorate ajung la dimensiuni mari, iar tulpinile pot depăși trei metri înălțime.

Există și exemplare mai mici, adaptabile la grădini sau terase. Ele au tonuri de galben și portocaliu. După cum sugerează și numele lor, trebuie să primească lumină din plin.

Floarea soarelui decorativă
Floarea soarelui decorativă poate fi plantată în jurul casei pentru a colora toamna.

3. Asteria de New York

Symphyotrichum sau asteria de New York este o plantă care înflorește asemănător cu o margaretă. Florile pot avea nuanțe de alb, roz sau violet.

Are nevoie de soare și de sol bine drenat. Înflorirea începe la sfârșitul verii și durează până toamna târziu.

4. Arborele lalea

Liriodendron tulipifera are o caracteristică aparte. Când floarea sa se deschide, asemănarea cu laleaua este evidentă. Toamna, florile sunt roșii și portocalii. În ceea ce privește îngrijirea, necesită multă umiditate și mult soare.

5. Salvia rusească

Deși numele său științific este Perovskia atriplicifolia, este cunoscută ca salvia rusească sau salvia yangii. Este un exemplar cu flori violet, care apar la sfârșitul verii.

Pentru o creștere optimă, este important să se aplice o tăiere la sfârșitul iernii. Salvia rusească necesită expunere la soare.

6. Gălbenelele

Gălbenelele au marele avantaj de a suporta temperaturi diferite. Aparținând familiei Asteraceae, acest exemplar se remarcă prin florile sale colorate în tonuri de galben și portocaliu. Ele oferă o strălucire unică grădinii.

Câmp de gălbenele
Culoarea portocalie a gălbenelelor oferă senzația de căldură în ciuda vremii reci.

7. Panseluțele

Panseluțele sunt flori de grădină care înfloresc toamna. Se găsesc într-o mare varietate de culori. Sunt mici și nu depășesc 25 centimetri înălțime.

Panseluțele au nevoie de lumină naturală din plin și sol hrănitor, așa că se recomandă aplicarea îngrășământului.

8. Anemona japoneză

Un alt exemplar ceva mai exotic este Anemone hupehensis sau anemona japoneză, ale cărei flori roz sau albe sunt combinate cu stamine galbene. Această plantă necesită umbră pentru a crește, așa că poate sta sub plante mai mari. În plus, atrage fluturii în grădină.

9. Margareta

Bellis perennis este una dintre cele mai populare plante. Margaretele sunt ușor de găsit, deoarece cresc în sălbăticie și necesită îngrijire minimă. Rezistă climatelor ostile și temperaturilor scăzute, așa că sunt ideale pentru decorarea grădinilor până toamna târziu.

Flori de grădină care înfloresc toamna
Margaretele sunt ideale în climatele mai reci.

10. Hortensia

Hortensia este ideală toamna, deoarece are nevoie de umbră pentru a înflori. Toamna favorizează creșterea hortensiilor. Această plantă inundă grădinile cu flori violet, roz sau lila. În plus, se adaptează bine în sol și în ghivece, fiind potrivită pentru terase.

Îngrijirea plantelor de grădină ce înfloresc toamna

Atât în cazul exemplarelor menționate, cât și în cazul altor plante, îngrijirea se modifică odată cu venirea frigului. Toamna presupune schimbarea îngrășămintelor și protejarea rădăcinilor de îngheț. În plus, unele plante au nevoie de protecție în interiorul locuinței și de udare mai rară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chaar, Javier Emilio Temperaturas previas y aclimatación en yemas florales de duraznero [Prunus persica (L.) Batsch.] expuestas a congelación Avances en Investigación Agropecuaria, vol. 22, núm. 2, 2018 Universidad de Colima, México Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=83757609003
  • dos-Santos J. B, Marenco-Centeno C. R, Vieira de-Azevedo C. A, Raj-Gheyi H, Soares de-Lima G, , de-Lira V. M.  CRECIMIENTO DEL GIRASOL (Helianthus annuus L.) EN FUNCIÓN DE LA SALINIDAD DEL AGUA DE RIEGO CON FERTILIZACIÓN NITROGENADA. Agrociencia [Internet]. 2017;51(6):649-660. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30252708005
  • Garcia M. D, , De La Peña C.  Respuesta a la fertilización de otoño en plantaciones de eucalipto en Entre Ríos. Quebracho – Revista de Ciencias Forestales [Internet]. 2013;21(1-2):16-25. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=48130000003
  • Hariri, Muhammad Rifqi et al. “EFFECT OF SOIL PH ON THE ANTHOCYANIN LEVEL OF HORTENSIA (Hydrangea Macrophylla).” KnE Life Sciences 2.1 (2015): 613. Disponible en: https://doi.org/10.18502/kls.v2i1.228
  • Kishimoto, Sanae et al. “Analysis of Carotenoid Composition in Petals of Calendula (Calendula Officinalis L.).” Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 69.11 (2005): 2122–2128. Disponible en: https://doi.org/10.1271/bbb.69.2122

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.