Bambusul norocos sau lucky bambus: caracteristici și îngrijire
 

Bambusul norocos sau lucky bambus: caracteristici și îngrijire

Lucky bambus sau bambusul norocos este o plantă de interior pe care toată lumea ar trebui să o aibă acasă sau la birou. Vă spunem de ce!
Bambusul norocos sau lucky bambus: caracteristici și îngrijire

Ultima actualizare: 10 noiembrie, 2022

Lucky bambus sau bambusul norocos este o plantă care și-a câștigat deja locul în decorarea spațiilor interioare. Oferă prospețime, mult verde și energie pozitivă. Deși este o plantă foarte ușor de întreținut, este important să urmați câteva sfaturi pentru a o menține în stare bună. Vă invităm să aflați totul despre această minunată și exclusivistă plantă decorativă!

Bambusul norocos sau lucky bambus: caracteristici principale

Numele său științific este Dracaena sanderiana. Este originar din zonele cu climat subtropical cald. Este o plantă de interior care preferă lumina naturală moderată. Crește sub formă de tulpini și, de fapt, nu are nicio legătură cu bambusul clasic. Singura asemănare sunt tulpinile drepte sau spiralate de diferite dimensiuni.

În ceea ce privește structura, bambusul are tije drepte din care ies lăstari și din care se dezvoltă rădăcinile.

Îngrijire

Este foarte simplu să aveți grijă de bambusul norocos, dar trebuie să țineți cont de amplasare și irigare. Este o plantă de interior și are nevoie de lumină naturală medie, dar nu de lumina directă a soarelui. În ceea ce privește temperatura, preferă 18 – 24 °C.

Când vine vorba de udare, bambusul norocos are nevoie de apă pentru a crește sănătos. În cazul în care îl aveți în apă, schimbați-o o dată pe săptămână iarna și la fiecare 2 săptămâni vara. Pulverizați apă pe frunze de două ori pe săptămână pentru a vă asigura că acestea nu au praf.

Dacă creșteți planta în pământ, trebuie să o udați când substratul și-a pierdut umiditatea. Puteți adăuga câteva picături de îngrășământ o dată pe lună pentru a ajuta creșterea.

De ce ar trebui să țineți cont atunci când alegeți un exemplar din această specie? Verificați ca tijele să fie verde intens și să nu aibă o nuanță galbenă. Rădăcinile trebuie să fie subțiri, iar lăstarii verzi și cu o strălucire deosebită.

Femeie care udă plantele
Pulverizarea este o tehnică optimă de irigare pentru bambusul norocos.

Cum să transplantați bambusul norocos?

În cazul în care doriți să-l transplantați, trebuie doar să alegeți un butaș care are frunze și să-l puneți într-un recipient cu apă distilată. În câteva săptămâni, apar rădăcini noi. Apa trebuie schimbată în mod regulat.

Bambusul norocos răsucit

Această plantă poate crește sub forma unei tije drepte sau se poate curba. Pentru curbare, secretul constă în a lăsa planta expusă la o singură direcție a luminii. Veți avea nevoie de o cutie cu un decupaj. Acoperiți planta cu cutia, astfel încât lumina să intre doar prin tăietura pe care ați făcut-o. Când observați că s-a format curba, întoarceți planta cu aproximativ 2 cm.

Repetați această procedură la fiecare nouă curbă. Veți avea nevoie de multă răbdare, deoarece poate dura peste un an pentru a se spirala.

Semne că bambusul norocos are probleme

Ca orice plantă, are anumite probleme de sănătate. Dacă observați că frunzele s-au îngălbenit, îndepărtați-le imediat. Poate că bambusul este expus la multă lumină sau calitatea apei nu este ideală. Recomandăm udarea cu apă distilată.

Dacă marginile frunzelor devin maro, folosiți prea mult îngrășământ sau apa nu este drenată corespunzător. De asemenea, dacă tulpina se înmoaie sau devine maro, tăiați-o și schimbați recipientul.

Bambusul norocos în ghiveci
Dracaena sanderiana

Planta feng shui prin excelență

Acum ne vom concentra asupra energiei transmise de această plantă frumoasă și simplă. Se spune că atrage prosperitate, noroc, bogăție și vibrații pozitive.

Arta feng shui îl folosește ca un simbol al norocului și ca un activator al energiei casei. Bambusul norocos sporește energia pozitivă sau chi. Folosiți planta la birou dacă problemele de muncă sunt la ordinea zilei.

Să ne amintim că filosofia feng shui stabilește o locație pentru fiecare element. În cazul acestei plante, locul ei este în colțul de est al încăperii, pentru a aduce sănătate și succes în domeniul profesional.

De ce bambusul norocos este o plantă atât de importantă în feng shui? Pentru că reprezintă cele 5 elemente ale naturii:

  • Lemn: planta însăși
  • Pământ: în pietrele care sunt așezate în jurul plantei pentru decor
  • Metal: în recipient sau pur și simplu prin adăugarea unei monede în apă
  • Apă: în vas
  • Foc: o panglică roșie legată de plantă

Numărul de tulpini de bambus are o semnificație în anumite aspecte ale vieții. De exemplu, o tulpină reprezintă o viață simplă, două înseamnă noroc dublu, iar trei tulpini înseamnă fericire și longevitate. Lista continuă până la 10 tulpini, care reprezintă perfecțiunea.

21 de tulpini atrag un mare noroc.

Decorați casa cu bambus norocos

Această plantă este excelentă în interior deoarece oferă energie pozitivă. Așezați-o acolo unde credeți că este nevoie. Fiind o plantă foarte ușor de îngrijit, nu necesită expertiză în domeniu. De ce să nu încercați să creșteți un bambus norocos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miguez Tapia, J. A. (2011). Propagación vegetativa del bambu ornamental (Dracaena sanderaina) mediante fitohormona(Bachelor’s thesis, Quevedo: UTEQ).
  • Berraquero, B. O. (2017). FACULTAD DE FARMACIA (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE).
  • Daquinta, M., Rodríguez, D. P., Torrijo, F. S., & Más, Y. L. (2010). Propagación in vitro de bambú chino (Dracaena sanderiana L.). Ciencia y Tecnología3(1), 7-13.
  • Vizcarra Arce, V. J. (2021). Evaluación de eficiencia en la reducción del hierro, manganeso y sulfatos contenidos en una muestra de aguas ácidas, tratada mediante un humedal de flujo sub superficial horizontal con la especie Dracaena sanderiana como componente vegetativo.
  • Gradaille, M. D., Rodríguez, D. P., Más, Y. L., & Torrijo, F. S. (2010). PROPAGACIÓN IN VITRO DE BAMBÚ CHINO. Ciencia y Tecnología (1390-4051)3(1).
  • Koppel, M. (2006). Guía completa de feng shui(Vol. 199). Edaf.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.