Secretele fericirii, conform științei
Fericirea este posibilă, conform științei. De fapt, în ciuda faptului că este un domeniu de studiu relativ nou, multe cercetări științifice sugerează faptul că fiecare ființă umană poate fi fericită, chiar și în vremuri grele. Care sunt secretele fericirii?
Este de înțeles să ne simțim rău pe fondul unei pandemii, dar există multe oportunități de a ne sărbători existența. Putem găsi întotdeauna modalități de a fi fericiți, chiar și în cele mai dificile situații din viață.
Ce este mai exact fericirea?
Conform științei, fericirea este un concept abstract. De fapt, mulți cercetători au studiat-o timp de zeci de ani. Desigur, fiecare a venit cu propria sa definiție. De exemplu, unii se concentrează pe experiența emoțiilor și a stărilor pozitive, în timp ce alții se concentrează pe echivalența fericirii cu absența fricii sau a adversității.
Inginerul Mo Gawdat propune o viziune destul de interesantă. Este un fost lucrător Google care a trecut printr-o situație deosebit de dificilă. Fiul său a murit în timp ce era supus unei intervenții chirurgicale de apendicită din cauza neglijenței medicale. Pe baza propriei suferințe, Gawdat a stabilit o formulă matematică în care a explicat nefericirea umană.
Potrivit lui, suferim pentru că respingem lucrurile rele care ni se întâmplă. O facem pentru că ne așteptăm să fie altfel. De exemplu, oamenii care se opun respectării măsurilor de izolare suferă mult mai mult decât cei care acceptă pur și simplu să stea acasă și să profite la maxim de acest lucru.
Același lucru se întâmplă și în alte situații dificile din viață. Durerea cauzată de un eveniment, cum ar fi neacceptarea faptului că partenerul ne-a părăsit, că am fost concediați, că există boli sau moarte duce la suferințe excesive. Astfel, ne îndepărtăm, fără îndoială, de conceptul de fericire – cel puțin conform științei.
Citește mai mult:
Efecte derivate din fericire, conform științei
Potrivit Teoriei de extindere și construire a emoțiilor pozitive emise de Barbara Fredrickson (1998, 2001), trăirea emoțiilor pozitive facilitează un comportament mai flexibil. De asemenea, ajută la atingerea unui repertoriu mai larg al acestor tipuri de comportament. Astfel, ne putem adapta și funcționa mai bine în mediul nostru și în diversele domenii ale vieții.
Unele efecte ale menținerii unei atitudini pozitive sunt:
- Gândurile noastre sunt mai creative.
- Suntem mai toleranți față de noi și de ceilalți.
- Răspunsurile noastre sunt mai adaptabile.
- Putem contracara mai bine emoțiile negative.
- Suntem mai altruiști.
- Tolerăm mai bine durerile fizice.
- Suntem mai rezistenți în fața adversității.
Emoțiile pozitive au un mare efect de anulare a stresului (Fredrickson, Mancuso, Branigan și Tugade, 2000), după cum au relevat mai multe studii de laborator. Acest lucru include reactivitatea cardiovasculară, de exemplu (Fredrickson și Levenson, 1998).
Mai mult, știința a constatat că emoțiile pozitive și negative nu se exclud reciproc, ci sunt relativ independente (Avia și Vázquez, 1998). Astfel, putem simți emoții negative în situații aparent pozitive. În schimb, putem trăi emoții pozitive în momente deosebit de dificile, cum ar fi anxietatea și expunerea la situații traumatice.
Secretele fericirii, conform științei
Ființele umane pot face multe pentru a scăpa de suferință, chiar dacă întâlnim situații complicate de-a lungul vieții. Care sunt secretele fericirii? Mai jos, vom descrie câteva propuneri despre cum să fii mai fericit, conform științei:
Fii recunoscător
Nenumărați experți ne îndeamnă să fim recunoscători pentru tot ceea ce merge bine în viața noastră în fiecare zi. Acest lucru este deosebit de important atunci când traversăm perioade dificile.
Investigațiile pe acest subiect relevă o relație directă între recunoștință și comportamente prosociale, emoții pozitive, satisfacția vieții, optimism, speranță, vitalitate și percepția subiectivă a fericirii (McCullough, Emmons și Tsang, 2002).
Mai mult, a fi recunoscător scade riscul de a dezvolta tulburări psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe (Bono și McCullough, 2006).
După cum poți vedea, încorporarea recunoștinței în viețile noastre în perioadele de criză și dificultăți majore poate duce la o îmbunătățire semnificativă a stării emoționale.
Citește mai mult:
Dezvoltă-ți un bun simț al umorului
Acesta este unul dintre secretele fericirii foarte simplu de pus în practică. Există multe beneficii psihologice atribuite unui bun simț al umorului. Printre acestea găsim:
- Bucurie
- Sentimente de bunăstare
- Satisfacţie
- Reducerea stresului
- Prevenirea depresiei
Un bun simț al umorului are, de asemenea, efecte fizice importante, cum ar fi creșterea toleranței la durere și întărirea sistemului imunitar și cardiovascular. Mai mult, la nivel social, simțul umorului ne îmbunătățește comunicarea cu ceilalți și ne ajută să fim în armonie cu comunitatea din care facem parte.
Așadar, este important să încorporăm în viața noastră momente pline de umor și de distragere a atenției. Putem face acest lucru redescoperind serialele noastre preferate, vizionând un film care ne-a făcut să râdem non-stop, ascultând un podcast amuzant sau citind pur și simplu un capitol al unei cărți care ne face să zâmbim.
Ascultă muzică
Jurnalul Asociației Medicale Americane a publicat rezultatele unui studiu de muzicoterapie realizat la Austin în 1996. Acesta a relevat faptul că stimularea produsă de muzică crește eliberarea de endorfine, reducând astfel necesitatea administrării de medicamente.
Endorfinele acționează asupra sistemului nervos central. Acestea ne motivează și ne energizează. Astfel, suntem mai fericiți și mai optimiști.
Creează o listă de redare cu melodiile preferate și ascultă-le în timp ce faci sport sau curățenie. O doză zilnică de muzică veselă poate face pe oricine să se simtă mai bine!
Practică meditația mindfulness
Mindfulness înseamnă a fi prezent aici și acum. Atunci când ne concentrăm atenția asupra fiecărei activități pe care o facem, devine mult mai ușor pentru noi să nu mai ascultăm gândurile negative care ne răsună în minte.
Totuși, nu trebuie să fim un maestru Zen pentru a practica meditația. Tot ce trebuie este să ne concentrăm pe ceea ce facem.
De exemplu:
- Concentrează-te pe fiecare acțiune pe care o faci atunci când gătești: urmărește ingredientele. Simte textura acestora cu vârful degetelor. Acordă atenție mirosului lor și oricăror sunete pe care le emit. Observă cum se modifică consistența preparatului pe măsură ce îl gătești.
Poți aplica practica mindfulness aproape oricărei activități zilnice. De fapt, este un instrument interesant pentru a reduce anxietatea, potrivit mai multor studii.
Fă mai multe activități plăcute
Specia umană ar fi murit de foame și ar fi dispărut fără mecanismele neuronale ale sistemului de recompensare și motivație. Este foarte probabil să repetăm orice lucru care ne oferă plăcere.
Astfel, putem practica multe activități plăcute care ne vor aduce fericire (de exemplu, o baie fierbinte când suntem înghețați sau un duș pentru a ne răcori în timpul verii). De asemenea, obținem plăcere din învățarea unor lucruri noi și din cântat, scris, pictură și dans, printre altele.
Orice activități care ne fac să ne simțim bine ne activează circuitul neuronal. Acestea produc o senzație de plăcere și ne reduc semnificativ nivelul de stres. Astfel, trebuie să dedicăm timp oricăreia dintre aceste acțiuni, în special în perioadele dificile.
Planifică activități distractive
Așa cum a afirmat Eduardo Punset în cartea sa Călătoria fericirii: o aventură științifică, așteptarea unei situații extrem de dorite depășește cu mult fericirea produsă de evenimentul în sine. Mai exact, fericirea se ascunde adesea în „sala de așteptare” a fericirii.
Acest lucru se datorează circuitului de recompensă. Acest circuit, care alertează izvoarele plăcerii și fericirii, se activează în special în timpul căutării și nu neapărat în timpul actului în sine. Nu te-ai fi așteptat la asta, nu-i așa?! Dopamina se activează prin simpla așteptare a plăcerii, chiar dacă aceasta nu se materializează.
Așadar, gândul la înghețata noastră preferată, obținerea slujbei mult dorite, planificarea unei vacanțe idilice sau gândul la o conversație cu cineva care ne place ne va aduce adesea o satisfacție mai mare decât actul în sine. Secretele fericirii sunt accesibile tuturor!
Secretele fericirii, conform științei: lucruri de reținut
Generarea stărilor de spirit pozitive în situații complexe nu este o sarcină ușoară. Cu toate acestea, dacă respectăm acțiunile descrise mai sus, ne putem apropia de o senzație solidă și durabilă de bunăstare.
Reține faptul că majoritatea emoțiilor negative au o funcție și un scop. Nu ar exista dacă nu ar fi fost necesare de-a lungul evoluției umane. Important este să înveți să asculți ceea ce încearcă să îți spună, să le înțelegi, să le transformi și să le lași în urmă.
Există momente în care stările emoționale negative nu dispar cu ușurință. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când aplicăm fiecare sfat descris mai sus – și multe altele pe care le cunoaștem deja. Uneori, disconfortul persistă chiar și atunci când facem sport, citim sau purtăm o conversație interesantă.
Prin urmare, dacă emoțiile tale negative sunt prea greu de suportat în ciuda atitudinii pozitive și pur și simplu nu știi cum să gestionezi o astfel de suferință, este o idee bună să consulți un specialist în domeniu. Există psihologi care sunt specializați în aceste tipuri de cazuri. Ei te vor putea ajuta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Armero, Montse (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
- Carbelo, Begoña & Jáuregui, Eduardo (2006). Emociones positivas: humor positivo. Papeles del Psicólogo, vol. 27, núm. 1, enero-abril, 20, pp. 18-30.
- Punset, Eduard (2005). El viaje a la felicidad: las nuevas claves científicas. Ediciones Destino.
- Moyano, Natalia. Gratitud en la psicología positiva. Psicodebate 10. Psicología, cultura y sociedad, pp. 103-118.
- Vázquez, Carmelo; Hervas, Gonzalo, & Ho, Samuel M. Y. (2006). Intervenciones clínicas basadas en la Psicología Positiva: Fundamentos y aplicaciones. Psicologia Conductual, vol. 14, pp. 401-432.