Cele 5 tipuri de fericire pe care le putem simți - Doza de Sănătate
 

Cele 5 tipuri de fericire pe care le putem simți

Știai că există 5 tipuri distincte de fericire? Deși la prima vedere par a fi foarte diferite unul de celălalt, toate au o trăsătură comună: îți oferă o stare de bine.
Cele 5 tipuri de fericire pe care le putem simți

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există 5 tipuri de fericire pe care le putem experimenta. Poate niciodată nu te-ai gândit la acest aspect. Dar oare fericirea este atât de simplă și unitară?

Fiecare dintre noi știe că, pentru a fi fericit, trebuie să trăiești în prezent, să te distanțezi de grijile inutile cu privire la trecut și viitor, să petreci timp cu cei dragi și să te bucuri cu adevărat de viața ta.

Ce lucruri merită într-adevăr atenția ta? Care sunt sursele reale de fericire pe care ar trebui să le apreciem?

5 tipuri de fericire pe care oricine le poate experimenta

1. Plăcerile zilnice

Micile plăceri îți oferă unul dintre cele mai satisfăcătoare tipuri de fericire

Oricât de greu de crezut ar părea, viața de zi cu zi este plină de experiențe plăcute care ne încarcă cu pozitivitate și ne aduc fericire. Trebuie să depui un efort special ca să fii fericit? Nu, atât timp cât reții că, uneori, cele mai minore și obișnuite lucruri pot deveni izvoare de fericire.

Încearcă să acorzi mai multă atenție acestor mici plăceri. Mișcarea, mireasma primei căni de cafea a dimineții, cititul și chiar proiectele cu șanse mari de reușită îți pot aduce fericire.

2. Starea de flux

Fluxul este una dintre cele mai interesante tipuri de fericire

Cu siguranță ai mai experimentat această stare până acum, dar probabil termenul de „flux” nu îți este cunoscut. Starea de flux presupune că ești atât de implicat într-o activitate încât uiți de timp și de ce se întâmplă în jurul tău.

Poate ai experimentat fluxul când pictai, scriai sau te antrenai la sală… Orice activitate care îți place te ajută să pătrunzi în starea de flux. Fluxul este fructul fericirii. Dacă îți place matematica, de pildă, poți să pătrunzi în starea de flux când rezolvi calcule sau exerciții care implică numere și formule.

Dintre aceste tipuri de fericire, cea oferită de starea de flux variază de la o persoană la alta. Pe tine ce te atrage atât de mult încât uiți de lumea din jurul tău?

3. Fericirea oferită de relații

O relație de succes îți oferă unul dintre cele mai frumoase tipuri de fericire

Noi oamenii suntem ființe sociale. Din acest motiv, este important să stabilim legături puternice și sănătoase cu persoanele importante din viața noastră.

Deși singurătatea este câteodată necesară pentru a avea o bunăstare optimă, existența unor ființe care ne iubesc, în care putem avea încredere și alături de care avem experiențe plăcute ne aduce multă fericire.

4. Atinge-ți obiectivele

Ai niște obiective pe care vrei să le atingi? Îți respecți propriile valori? Satisfăcând aceste două nevoi, poți descoperi un alt tip important de fericire.

Când îți atingi un obiectiv, viața ta devine mai frumoasă, iar tu te simți mai împlinit, mai motivat și mai mulțumit de tine însuți. Acest lucru este foarte pozitiv și îți va și crește stima de sine.

5. Viața ta are sens?

Aceste tipuri de fericire îți fac viața mai frumoasă

Multe persoane se simt rătăcite, descurajate și triste pentru că au impresia că viața lor este lipsită de sens. Această impresie este deseori consecința unor goluri emoționale și probleme nerezolvate care ne fac să ne simțim de parcă am fi prinși într-un labirint.

Ultimul dintre cele 5 tipuri de fericire pe care dorim să ți le prezentăm azi se referă la acea senzație de bine pe care o avem atunci când realizăm că nu existăm doar de dragul de a exista. Este vorba de a fi conștienți de faptul că viața noastră are un scop, că avem anumite obiective pe care trebuie să le împlinim.

Uneori nu ne putem da seama ce drum trebuie să urmăm în viață. Treptat însă, aflăm că nu existăm fără scop. Motivația de a face ceva cu viața noastră este o componentă indispensabilă a fericirii.

Fiecare om poate aduce o contribuție pozitivă lumii. Care este contribuția ta?

Cele 5 tipuri de fericire de mai sus sunt toate la fel de importante. Oricare dintre ele îți poate oferi echilibrul după care tânjești. Așadar, ești pregătit să fii fericit în aceste 5 moduri? Fericirea nu poate fi redusă la un singur obiectiv sau la o situație specifică. Aceasta se află în multe locuri și așteaptă să fie găsită. Începe să o cauți azi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Csikszentmihalyi, Mihaly (2008) Fluir: una psicología de la felicidad. Madrid: Debolsillo

  • Frankl, Viktor (2005) El hombre en busca de sentido. Herder


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.