5 gânduri pentru femeile care își dedică viața celorlalți - Doza de Sănătate
 

5 gânduri pentru femeile care își dedică viața celorlalți

Există multe femei, dar și bărbați care vor să facă totul și să țină toate lucrurile sub control. Aceste persoane ajung să se simtă copleșite și să nu se mai ocupe deloc de ele însele. 
5 gânduri pentru femeile care își dedică viața celorlalți

Ultima actualizare: 11 noiembrie, 2017

Poate ești și tu una dintre ele. Ne referim la femeile care își dedică viața celorlalți: copiilor, rudelor care depind de ele, partenerului de dragul căruia renunță uneori la prea multe lucruri și așa mai departe.

Cu toții cunoaștem astfel de oameni. Există și bărbați care manifestă un comportament altruist vizavi de toate persoanele din cercul lor social. Însă, așa cum bine știm, acest tip de personalitate este caracteristică în mod deosebit femeilor.

În această lume, există milioane de femei care oferă tot și primesc prea puțin în schimb. Acestea dau tot ce au mai bun în slujba celorlalți și uită de ele însele.

În realitate, totul are o limită. Mai devreme sau mai târziu, această dedicare completă va deveni o povară emoțională și psihologică. Chiar dacă mintea îți spune „continuă așa”, corpul ajunge la capătul puterilor și se îmbolnăvește. Corpul tău suferă.

Dacă te regăsești în descrierea de mai sus, dacă te simți copleșită și ai constant schimbări bruște de dispoziție, impune-ți singură să te odihnești. 

Încetinește ritmul vieții de zi cu zi și meditează la aceste cinci idei. Nu vei avea decât de câștigat.

1. De când nu te-ai mai bucurat de un moment de liniște?

Femeile care își dedică viața celorlalți au nevoie și de momente de liniște

Tăcerea este benefică pentru creier și îți pune ordine în gânduri. Ia-ți o doză zilnică de liniște și singurătate. Aceasta te va ajuta să te repui în mișcare și să te conectezi cu tine însuți.

Unele femei își petrec întreaga zi având grijă de cei din jur. Poate fi vorba despre rude care depind de ele, copii, părinți, etc. Aceste femei nu se bucură niciodată de momente intime, liniștite de care avem cu toții nevoie pentru a ne elibera de stres.

Cu alte cuvinte, există multe persoane obișnuite cu un stil de viață foarte activ și tensionat. În ochii lor, liniștea și singurătatea sunt bizare și inutile.

În cazul în care te numeri printre femeile care își dedică viața celorlalți, este aproape necesar să îți rezervi o oră de liniște. Beneficiile sunt imediate.

2. Porți conversații profunde?

Conversațiile profunde sunt cele pe care le porți cu persoane care te ascultă cu adevărat și te înțeleg. Vorbim despre rudele și prietenii cu care stabilești legături puternice la nivel emoțional și cognitiv. Discuțiile de acest gen te ajută să te eliberezi de griji și să aprofundezi anumite aspecte ale vieții tale de zi cu zi pentru a căpăta o nouă perspectivă asupra lucrurilor.

Într-o lume rapidă, stresantă, conversațiile profunde își pierd valoarea. Nu uita și tu de ele. Favorizează întâlnirile față în față pentru a vorbi despre tot și nimic. Poartă discuții care te ajută să îți gestionezi emoțiile și să stabilești relații solide și profunde cu alte persoane.

3. Deși crezi că poți face totul, nu este așa. Ai dreptul să te plângi.

Femeile care își dedică viața celorlalți se pot simți copleșite

Nu, ziua nu are 30 de ore și nu, nu poți dedica celor din jur 90% din timpul tău. Dacă îți spui lucruri precum „pot face totul” sau „trebuie să fac ceea ce așteaptă toți de la mine”, nu ajungi nicăieri.

Probabil încă nu știi să spui „nu pot”. Însă este necesar și sănătos să repeți unul dintre enunțurile de mai jos cu voce tare:

  • Sunt supraîncărcată astăzi. Nu pot să te ajut. 
  • Nu, nu cred că te pot ajuta peste câteva zile. Am nevoie de puțin timp pentru mine. 
  • Nu, am decis că nu pot face ce îmi ceri. Mă simt copleșită.  
  • Nu mă simt bine și trebuie să am mai multă grijă de mine. 

4. Fii mândră de tine și prețuiește-te în fiecare zi

Femeile care își dedică viața celorlalți nu se simt apreciate. Treptat, persoanele din jurul lor ajung să creadă că ele vor fi mereu la dispoziția lor.

Îi ajuți, îi sprijini, îi încurajezi pe ceilalți și te ocupi tu de tot. Însă dacă acești oameni nu conștientizează tot ce faci pentru ei, va trebui să se descurce singuri.

Nu este nimic rău în a te prețui și a te iubi pe tine însăți. Este bine să fii mândră de tine în orice moment și să îți fii singură stâlp de sprijin în fiecare zi.

5. Ești una dintre femeile care își dedică viața celorlalți? Învață să te gândești și la tine.

Uneori, Femeile care își dedică viața celorlalți nu se simt apreciate

Dacă te numeri printre femeile care își dedică viața celorlalți, înseamnă că ești expertă în a avea grijă de alte persoane. Lor le oferi tot timpul, emoțiile, grija, atenția și energia ta.

Dar ce ar fi să te ocupi puțin și de tine însăți? 

  • Dedică-ți puțin timp doar ție.
  • Oferă-ți singură un cadou, un lucru care îți place în mod deosebit.
  • Fă ceva ce îți place în fiecare zi.
  • Călătorește.
  • Îmbunătățește-ți imaginea de sine.
  • Împrietenește-te cu oameni care te fac să râzi. 

Nu aștepta. Reflectează chiar acum la toate ideile prezentate mai sus. Fă o schimbare în viața ta dacă simți că ai nevoie.

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.