Femeia are mai multe responsabilități acasă - Doza de Sănătate
 

Femeia are mai multe responsabilități acasă

Este posibil ca titlul acestui articol să fi enervat mulți oameni. Anumite persoane pot susține că deținerea statutului de soție NU înseamnă că femeia are mai multe responsabilități acasă.
Femeia are mai multe responsabilități acasă

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Un studiu efectuat în cadrul Universității din Michigan a dezvăluit că femeia are mai multe responsabilități acasă. Potrivit cercetatorilor, încă există multe diferențe în distribuirea responsabilităților între soț și soție.

Aici vorbim despre inegalitatea dintre sexe care continuă să existe în multe familii. Acesta este un aspect analizat în detaliu în cadrul unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Michigan.

Rezultatele au fost foarte clare și concludente. Chiar și în ziua de azi, femeia are mai multe responsabilități acasă. Soția continuă să fie responsabilă pentru o mare parte din treburile gospodărești.

Desigur, nu putem generaliza. Știm cu toții că există și cazuri în care soțul se ocupă de aproape toate sarcinile domestice. În același timp, există și cupluri care își împart în mod egal toate responsabilitățile.

Acestea fiind spuse, să vedem care sunt informațiile dezvăluite de acest studiu interesant.

Inegalitățile dintre soț și soție

Această veste nu este tocmai nouă. Universitatea din Michigan a utilizat o bază de date privind dinamica familiei întocmită încă din 1968 de Institutul de Cercetare Sociologică.

Scopul cercetătorilor a fost acela de a analiza modul în care s-a modificat distribuirea treburilor gospodărești de-a lungul deceniilor. Rezultatele au fost publicate de agenția Reuters și pot fi rezumate în felul următor:

Inegalitatea în distribuirea sarcinilor domestice: femeia are mai multe responsabilități

Ilustrație femeie

În ciuda tuturor schimbărilor survenite de-a lungul trecerii timpului, a conștientizării anumitor aspecte și a modificărilor legale menite să împace viața familială cu cea profesională, bărbații continuă să aibă salarii mai mari decât femeile.

  • Femeile sunt cele care aleg, în general, să renunțe la carieră temporar sau permanent pentru a avea grijă de copii și de gospodărie.
  • Atunci când ambii soți lucrează, femeia dedică mai multe ore pe săptămână copiilor și treburilor domestice.
  • Există și anumite diferențe de la generație la generație.  Femeile cu vârste de peste 60 de ani dedică până la 28 de ore pe săptămână îngrijirii gospodăriei.
  • Femeile cu 3 copii petrec mult mai mult timp decât soții lor acasă, făcând diverse treburi sau având grijă de copii.
  • Restul femeilor dedică, în medie, 7 ore în plus față de soții sau partenerii lor sarcinilor zilnice din gospodărie sau îngrijirii copiilor (dacă au).

Nu este deloc surprinzător faptul că în trecut aceste diferențe erau mult mai pronunțate. În 1976, de exemplu, numărul mediu de ore pe care femeile îl dedicau treburilor domestice era de 26, iar al bărbaților de 6.

Inegalitatea în îngrijirea persoanelor aflate în întreținerea celor doi soți

Femeie are mai multe responsabilități acasă

Acesta este unul dintre cele mai relevante aspecte. Cei doi soți pot să-și împartă perfect sarcinile care țin de creșterea și educația copiilor.

Dar atunci când vine vorba de alte persoane aflate în îngrijirea lor, cum ar fi membrii familiei care sunt în vârstă sau care nu își pot purta singuri de grijă, responsabilitatea cade, în general, pe umerii soției. Acesta este un alt exemplu care evidențiază faptul că femeia are mai multe responsabilități domestice.

Prin urmare, femeile continuă să-și îndeplinească rolul tradițional în sfera domestică. Ele sunt cele care au grijă de membrii familiei și de gospodărie.

Desigur, menționăm din nou că fiecare familie are o dinamică diferită. Mii de bărbați, parteneri și soți își asumă această responsabilitate. Cu toate acestea, studiul efectuat de Universitatea din Michigan indică faptul că diferențele din trecut se mențin și în prezent: femeia are mai multe responsabilități acasă.

Schimbarea mentalității și educația privind egalitatea dintre soț și soție

Am avansat puțin față de vremurile în care bunicile și mamele noastre considerau că este datoria lor să aibă grijă de casă și de copii.

Însă trebuie să ținem cont și de faptul că fiecare cuplu își stabilește propriile reguli în funcție de situația și de nevoile personale ale celor doi parteneri.

  • Treburile gospodărești se împart între soț și soție, dacă ambii lucrează. Condiții egale, implicare egală.
  • În anumite cazuri, cei doi decid ca unul dintre ei să stea acasă și să aibă grijă de copii, iar celălalt să lucreze și să aducă bani în casă. Este o înțelegere respectabilă care îi privește numai pe ei.
  • Inegalitatea se manifestă numai atunci când ambii parteneri sunt în aceeași situație, însă numai unul dintre ei se implică așa cum ar trebui, în timp ce celălalt își asumă rolul care consideră că i se cuvine și nu face nimic în plus.
  • Nu este o atitudine corectă. Este necesar să ne schimbăm mentalitatea și să acționăm în baza egalității dintre sexe, atât în ceea ce privește oportunitățile, cât și responsabilitățile.
Familie la plimbare pe biciclete

Putem ajunge în acest punct doar dacă ne educăm bine copiii și îi învățăm că toți membrii familiei formează o echipă unită. Femeile și bărbații au aceleași drepturi și toți oamenii au propriile nevoi și obligații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Achen, A. C., & Stafford, F. P. (2005). Data quality of housework hours in the Panel Study of Income Dynamics: Who really does the dishes?. Ann Arbor: University of Michigan. https://scholar.harvard.edu/files/akillewald/files/data_quality_of_housework_hours.pdf
  • Brown, C., Duncan, G. J., & Stafford, F. P. (1996). Data Watch: The Panel Study of Income Dynamics. Journal of Economic Perspectives, 10(2), 155–168. DOI: 10.1257/jep.10.2.155; texto completo
  • Freedman, V. A., Cornman, J. C., & Carr, D. (2014). Is Spousal Caregiving Associated With Enhanced Well-Being? New Evidence From the Panel Study of Income Dynamics. The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, 69(6), 861–869. https://doi.org/10.1093/geronb/gbu004
  • Gough, M., & Killewald, A. (2011). Unemployment in Families: The Case of Housework. Journal of Marriage and Family, 73(5), 1085–1100. https://doi.org/10.1111/j.1741-3737.2011.00867.x
  • Hersch, J., & Stratton, L. S. (1997). Housework, Fixed Effects, and Wages of Married Workers. The Journal of Human Resources, 32(2), 285. https://doi.org/10.2307/146216
  • Hill, C. R., & Stafford, F. P. (1980). Parental Care of Children: Time Diary Estimates of Quantity, Predictability, and Variety. The Journal of Human Resources, 15(2), 219. https://doi.org/10.2307/145332
  • Killewald, A., & Gough, M. (2010). Money isn’t everything: Wives’ earnings and housework time. Social Science Research, 39(6), 987–1003. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.08.005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.