Importanța familiei: darul cel mai de preț al vieții - Doza de Sănătate
 

Importanța familiei: darul cel mai de preț al vieții

Familia nu se rezumă doar la rudele de sânge, ci poate include și prietenii apropiați. 
Importanța familiei: darul cel mai de preț al vieții

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Pe data de 15 mai, Națiunile Unite sărbătoresc Ziua Internațională a Familiei. În fiecare an această sărbătoare se concentrează asupra unui subiect sau a unei teme care are legătură cu importanța familiei și cu relația magică dintre membrii acesteia (grup în care se includ și prietenii apropiați).

Anul acesta, tema aleasă pentru dezbatere, reflecție și promovare este „nevoia de a promova un stil de viață sănătos și un viitor durabil.”

Familia reprezintă cercul social și personal în cadrul căruia poți să îți educi copiii. De asemenea, împărtășești acestora valori, comportamente și modele de conduită.

Promovarea unui stil de viață sănătos, care contribuie la construirea unui viitor mai durabil și mai concentrat pe nevoile mediului înconjurător, este o obligație a fiecăruia dintre noi. Astfel putem asigura bunăstarea generațiilor viitoare și putem menține sănătatea planetei.

În articolul de azi te invităm să sărbătorești Ziua Internațională a Familiei alături de noi.

Ziua Internațională a Familiei: o legătură care pornește din inimă

A locui împreună și a fi de acord în orice privință nu sunt cele mai importante lucruri în cadrul unei familii. Importanța familiei constă în uniune, în ciuda unei posibile distanțe. Trebuie să vă respectați unul pe celălalt și să vă apreciați reciproc așa cum sunteți voi, cu reușitele voastre și toate aspectele care vă definesc.

Importanța familiei presupune, de asemenea, crearea unor legături sincere. Acest lucru, după cum știm, nu este întotdeauna ușor de realizat.

Fără îndoială, unele persoane privesc această sărbătoare de pe 15 mai cu scepticism. Asta pentru că au suferit probabil anumite dezamăgiri care le-au făcut să-și piardă încrederea în această instituție fundamentală a societății și a relațiilor interumane: familia.

Îți propunem să iei în considerare următoarele aspecte privind importanța familei.

Familia nu este bazată numai pe relații de sânge, ci și pe loialitate

Importanța familiei nu este doar despre relații de sânge

Se întâmplă uneori să nu te înțelegi cu anumiți membri ai familiei tale. Asta nu înseamnă că trebuie să încetezi să crezi în semnificația acestui cuvânt: „familie”.

  • Familia reprezintă un grup de indivizi diferiți care sunt uniți de afecțiune, dragoste și respect. Nu contează dacă există sau nu o componentă genetică. Familia ta este compusă din oamenii cei mai apropiați ție. 
  • Rudele îți sunt oferite de arborele genealogic, dar relațiile pe care le stabilești cu ele se bazează pe afecțiune sinceră și bogăție emoțională care vă aduc tuturor fericire.
  • Uneori o bunică sau o mătușă poate deveni „mama” ta adevărată sau o mamă poate îndeplini rolul de tată, bunică, mătușă sau verișoară.

Circumstanțele diferă, iar inima ta este cea care te învață care sunt cu adevărat membrii familiei tale. Un grup în care pot fi incluși și prietenii apropiați. De ce nu?

Familii mari, familii mici

  • Fiecare familie este diferită și numai membrii acesteia o pot înțelege și aprecia cu adevărat.
  • Există familii mari, cu mulți frați, veri, unchi, mătuși, nepoți. Toți se înțeleg bine, reuniunile reprezintă ocazii grandioase, iar membrii familiei formează un grup de sprijin reciproc. Astfel, nicio distanță, oricât de mare, nu îi poate împiedica să-și ofere unul altuia ajutor sau consolare atunci când au nevoie.
  • Însă există și familii monoparentale, în care unul dintre părinți își crește copiii cu mult curaj șicu sacrificii mari. Aceștia le oferă tot ce are mai bun și le hrănesc sufletul cu zâmbetele și conversațiile pe care le poartă cu ei.
Importanța familiei și membrii acesteia

Importanța familiei: o comoară pe care trebuie să o prețuim

Familia este ca un arhipelag format din insule mai mici. Cu toții avem, de exemplu, părinți, unchi, mătuși, veri.

Ne putem forma propriile familii cu partenerii de viață. Familii se pot forma și cu prietenii, pe care ajungem să-i vedem ca pe niște frați sau surori, Chiar și cu copiii pe care îi avem într-o bună zi putem forma o familie.

  • Familia este o comoară de care trebuie să avem mare grijă, indiferent care este componența sau proveniența sa.
  • Uneori, dacă ești implicat într-un proiect personal alături de soț/soție și copii, se poate să îți neglijezi părinții. Aceștia sunt îngeri păzitori pe care îi iubești atât de mult, dar pe care nu îi vizitezi prea des.
  • Aceștia sunt mereu în inima și în gândurile tale, fără îndoială. Dar, dragostea sau afecțiunea trebuie întreținute cu ajutorul cuvintelor, emoțiilor, bucuriei și lucrurilor mărunte împărtășite din când în când.
  • Nu îi neglija. Vizitează-ți familia, participă la reuniuni și procedează la fel și cu familia partenerului sau cu prietenii.

Aceste experiențe pozitive ajută la stabilirea sau consolidarea relațiilor sociale, contribuind la crearea așa numitei rezerve cognitive.

Importanța familiei și prețuirea acesteia

Trebuie să conștientizăm importanța familiei noastre și să fim prezenți în cadul acestora.

Pune fericirea mai presus de dispute, învață să ierți și ține-ți oamenii dragi de mână. Așa cum sugerează și tema Zilei Internaționale a Familiei de anul acesta, străduiți-vă să adoptați obiceiuri sănătoase și să promovați un viitor durabil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.