9 trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp
 

9 trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp

Armonia și bucuria pe care florile le transmit sunt motive pentru a ne dori să reziste mai mult timp în orice colț al căminului. Aflați ce trebuie să faceți pentru ca florile din vază să reziste mai mult timp!
9 trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp

Ultima actualizare: 14 octombrie, 2022

Florile proaspăt tăiate transmit dulceață, frumusețe și energie pozitivă, motiv pentru care vrem să le păstrăm cât mai mult posibil. Descoperiți 9 trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp!

Tăierea florilor accelerează ofilirea lor. Nu este suficient să punem tulpinile în apă, ci sunt necesari mai mulți pași pentru a le ajuta să reziste mai mult.

De ce florile tăiate se ofilesc mai repede?

Buletinul informativ Hojas Divulgadoras atribuie ofilirea florilor bacteriilor. Cercetările susțin că microorganismele pătrund în țesuturile plantelor pentru a le infecta. 

În funcție de specie, unele flori rezistă mai mult. Buchetele realizate cu flori tăiate din grădină rezistă maxim 5 săptămâni, cu condiția să primească îngrijire adecvată.

Printre florile care supraviețuiesc mai multe zile în vază se remarcă următoarele:

  • Cale
  • Cârciumărese
  • Garoafe
  • Gladiole
  • Crizanteme

9 trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp

Există reguli de bază care ajută la prelungirea duratei de viață a florilor în vază. Una dintre ele este dezinfectarea recipientului. Umpleți vaza cu apă fierbinte, adăugați puțin înălbitor și lăsați amestecul să stea. După o oră, spălați vaza cu apă și săpun.

De asemenea, trebuie să știți cum să combinați speciile. Unele plante eliberează alcaloizi nocivi, cum ar fi licorina, așa că este mai bine să separați plantele pentru a nu se ofili prematur.

În ceea ce privește apa, schimbați-o la câteva zile. La schimbarea apei, spălați și uscați vaza înainte de a introduce din nou buchetul.

Nu puneți florile lângă fereastră, deoarece razele solare le distrug. Este de preferat un loc răcoros, ferit de curenți de aer sau dispozitive de încălzire.

Flori în vază
Recipientul ales are foarte mult de-a face cu longevitatea florilor tăiate.

Cele mai bune trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp

Pentru a păstra florile tăiate mai mult timp, selectați boboci care abia încep să se deschidă, tulpini cu frunze verzi și flori cu petale ferme, intens colorate.

1. Hrăniți florile cu zahăr

O lingură de zahăr alb hrănește florile tăiate.

Acest ingredient le oferă plantelor nutrienții de care au nevoie. Puneți 2 linguri de zahăr în apa din vază și veți observa vigoarea aranjamentului floral.

2. Puneți florile în frigider

Când folosiți specii cu bulbi sau trandafiri, apa rece li se potrivește foarte bine. Păstrarea în frigider a buchetelor proaspăt tăiate triplează durata de viață a florilor.

Lăsați florile cel puțin 6 ore în frigider. Temperaturile scăzute încetinesc pierderea de lichid, favorizează înflorirea și scad nevoia de apă.

3. Alegeți o vază potrivită

Vazele mari sunt cele mai potrivite. Aerul va putea circula printre tulpini. Încercați să nu supraîncărcați vaza.

Dacă aveți multe flori, împărțiți-le în mai multe vaze.

Materialul vazelor este esențial pentru a prelungi durata de viață a florilor. Vazele de cristal sau de sticlă sunt alternative bune, dar cele de argint sunt ideale.

O secțiune a revistei Nursing afirmă faptul că argintul este un biocid natural, deci distruge microbii. Publicația mai spune că argintul previne deteriorarea apei.

4. Folosiți clor

Clorul (Cl) este legat de fotosinteză. Laboratorul de analize agricole Fertilab subliniază faptul că acest element chimic funcționează ca un micronutrient esențial pentru plante.

Deficitul sau excesul de Cl se manifestă prin ofilire, deoarece fotosinteza este afectată. Folosiți ¼ lingură la 1 litru de apă.

5. Adăugați vodcă

Un strop de vodcă în apa de flori încetinește producția de etilenă. Universitatea Națională din Provincia Buenos Aires explică faptul că etilena este un hormon gazos creat de toate organele plantei, a cărui sinteză crește în mod natural în procesul de îmbătrânire florală.

6. Folosiți aspirină

Acidul acetilsalicilic sau aspirina are printre componente carbonatul de sodiu, o sare minerală utilă pentru a prelungi durata de viață utilă a florilor. Un studiu publicat de Revista Fitotecnia Mexicana a arătat faptul că unele săruri sprijină funcția țesuturilor conductoare, favorizând rezistența florilor în vaze.

Diluați în apă caldă 2 aspirine. După ce amestecul se răcește, adăugați-l în recipientul cu flori proaspete.

Aspirină pentru plante
Aspirina este un truc vechi, cunoscut de toți iubitorii de flori.

7. Folosiți sucuri acidulate

Sucurile acidulate cu un nivel ridicat de zahăr hrănesc tulpinile tăiate. Ele scad și pH-ul apei datorită acidității. Amestecați puțin suc cu apa din vază. Folosiți băuturi care nu colorează puternic apa.

8. Dezinfectați cu oțet

Oțetul este legat de inhibarea înmulțirii bacteriilor. Principalul constituent al acestei substanțe este acidul acetic. Oțetul este util în protocoalele de dezinfecție, așa cum subliniază un studiu publicat în Revista Red Iberoamericana de Pedagogía.

Alte cercetări științifice legate de domeniul sănătății au arătat că expunerea la oțet timp de 20 de minute ucide bacteriile vii. Pentru a păstra florile tăiate, adăugați 2 lingurițe de oțet la fiecare litru de apă. Acest cocktail dezinfectează apa și prelungește prospețimea florală.

9. Pregătiți un revitalizant

Amestecați oțet, zahăr și apă caldă.

Soluțiile revigorante sunt remedii ideale pentru flori. Amestecați preparatul menționat mai sus cu apa din vază pentru a hrăni plantele și a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Importanța tăierii pentru a păstra florile mai mult timp

Modul în care tăiați florile este foarte important. Este indicat să o faceți dimineața, pentru că este mai rece și acestea sunt încărcate cu mai mulți carbohidrați.

Tăiați tulpinile în diagonală, pentru ca ulterior florile să absoarbă lichidele fără dificultate. Imediat ce le tăiați, puneți florile într-o vază cu apă, pentru că așa continuă să se hrănească.

Conservarea florilor proaspete se bazează pe prevenirea bolilor. Îndepărtați frunzele în curs de dezvoltare de la capătul tulpinii, deoarece acestea tind să acumuleze bacterii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.