8 sfaturi pentru a avea o cultură hidroponică
 

8 sfaturi pentru a avea o cultură hidroponică

Creșterea plantelor fără sol este o tehnică ce poate fi folosită și acasă. Profitați de numeroasele avantaje ale hidroponiei!
8 sfaturi pentru a avea o cultură hidroponică

Ultima actualizare: 02 octombrie, 2022

Creșterea plantelor nu mai depinde doar de teren și de starea solului. Datorită hidroponiei, este posibilă crearea de grădini întregi prin recircularea apei mineralizate. Este o metodă folosită pe scară largă în plantațiile mari. Descoperiți 8 sfaturi pentru a avea o cultură hidroponică acasă!

Printre avantajele pe care le oferă se numără consumul mai mic de apă, controlul mai atent al dezvoltării plantelor și randamentul ridicat. Cultivarea hidroponică are o vechime de zeci de ani, dar astăzi este din ce în ce mai folosită în legumicultură pentru producția de legume precum roșiile, morcovii sau ceapa.

Cu doar câteva recipiente de plastic, lemn, oxigen și nutrienții necesari, puteți să amenajați o grădină hidroponică acasă. Vă explicăm cum!

Ce este cultivarea hidroponică?

Hidroponia sau agricultura hidroponică este o tehnică de cultivare fără sol sau substrat ca element principal. Dezvoltarea plantelor are loc în apă. Prin recircularea apei cu soluții minerale, are loc o creștere puternică a plantelor.

Printre elementele chimice care sunt folosite pentru garantarea dezvoltării se numără azotul, calciul, potasiul, fierul, manganul și sulful. Deși aproape toate plantele pot fi cultivate prin hidroponie, tehnica se folosește în mod obișnuit  pentru roșii, ceapă, praz, salată verde, spanac și căpșuni).

Mulți producători mari folosesc această tehnică pentru cultivarea în interior. În plus, funcționează bine în zonele în care solul nu este potrivit pentru anumite plantații. Atunci când este integrată în sere, poate stimula dezvoltarea vegetației la niveluri mai înalte decât cultivarea tradițională.

Sfaturi pentru a avea o cultură hidroponică pe terasă
Hidroponia s-a răspândit în orașe, unde disponibilitatea pământului pentru cultivare este redusă.

Avantajele culturii hidroponice

Cultivarea hidroponică are multe avantaje datorită simplității, curățeniei și costului redus. Aceste avantaje sunt comune atât producției industriale, cât și producției casnice:

  • Ecologie: este o tehnică mai prietenoasă cu mediul, deoarece reduce consumul de apă. Recircularea permite utilizarea unei cantități mai mici de apă pentru a uda plantele.
  • Randament: atunci când metoda este aplicată eficient, se obțin rezultate similare sau mai bune decât în cazul cultivării în aer liber.
  • Curățenie: este o metoda igienică. Spațiul pentru cultivarea hidroponică trebuie să fie curat, dezinfectat și ferit de dăunători.
  • Monitorizare: starea plantației este mai ușor de controlat. Permite identificarea mineralelor care lipsesc.
  • Adaptare: datorită faptului că este o cultură controlată, este adaptabilă oricărei zone geografice și independentă de condițiile climatice.
  • Hrană proprie: cultura hidroponică permite obținere hranei bio acasă.

Cele mai bune sfaturi pentru a avea o cultură hidroponică acasă

Această metodă este utilizată în plantațiile mari, dar este adaptabilă și la scară mică.

1. Controlați apa și mineralele

Cultivarea hidroponică se bazează pe apă ca mijloc de nutriție pentru plante. Nu se folosește sol sau se folosește doar argilă, așa că tratamentul lichidului este vital.

Trebuie folosită apă care a trecut prin osmoză, adică fără nicio substanță nocivă, precum clorul sau plumbul. Apoi, se adaugă îngrășământul necesar.

Se recomandă ca temperatura apei să fie cuprinsă între 18 și 21 grade Celsius. Este foarte important să se verifice constant nivelul pH-ului, deoarece variațiile pot afecta culturile.

Nivelul corect, pentru început, este 5.8. Acesta crește la 6 în timpul înfloririi și la 6,2 în perioada următoare.

2. Măsurați electroconductibilitatea

Electroconductibilitatea arăta transmiterea energiei electrice pe care apa o are prin sărurile minerale. În acest fel, se stabilește dacă trebuie adăugate sau nu minerale. În general, se recomandă un nivel de 0,8 la începutul plantației; valoarea crește la 1 după primele săptămâni și apoi la 1,5.

3. Preveniți apariția dăunătorilor

Deși plantele nu sunt în contact cu solul, posibilitatea apariției dăunătorilor este reală. Dacă aceștia atacă o plantație hidroponică, eradicarea este complexă.

Prin urmare, este indicat să se aplice măsuri preventive prin pulverizare. Fungicidele sunt utilizate în faza de creștere.

4. Mențineți nivelul de oxigen

Nu doar apa este importantă, ci și oxigenul care circulă prin ea. Folosirea unei pompe de aer, precum cele găsite în acvarii, este esențială pentru a menține rădăcinile sănătoase. În plus, previne stagnarea.

5. Gestionați creșterea și fertilizarea

Pentru ca fructele să nu depășească greutatea pe care o poate suporta structura unei plante care nu are o prindere fermă, se adaugă silicat în apă. Este un mineral care favorizează rezistența.

Nu orice îngrășământ este util în acest tip de plantație. În general, îngrășămintele minerale sunt prioritare față de cele organice, deoarece sunt lichide.

6. Folosiți instrumentele potrivite

Pe lângă oxigenul, mineralele și îngrășămintele necesare, este important să existe materialele de bază pentru a înființa o cultură hidroponică. De exemplu, un recipient închis la culoare pentru rădăcini, un dop de plastic, scânduri de lemn și un substrat special cu lut sau fibre de nucă de cocos.

7. Asamblați structura

În principiu, recipientul trebuie să fie străpuns ca și capacul de plastic. Așa se va scurge apa. Faceți găuri la distanța de 10 centimetri până la placa de lemn. Plasați rădăcinile cu grijă prin aceste găuri. Puneți substratul în recipient.

Cultură hidroponică
În prezent, există diverse cursuri de hidroponie care pot fi urmate pentru a îmbunătăți culturile de acasă.

8. Protejați plantele de lumina soarelui

Această tehnică necesită multă lumină naturală, dar nu într-un mod direct și constant. Razele solare frontale pot afecta creșterea și pot arde frunzele.

Cultura hidroponică trebuie să aibă suficientă lumină, dar nu în mod direct.

Sfaturi pentru o cultură hidroponică: dedicați timp acestei culturii

Deși este o sarcină la fel de accesibilă ca orice formă de cultivare, această tehnică necesită multă întreținere și control. Deci, este important să aveți câteva ore disponibile săptămânal pentru plantația hidroponică.

Gestionarea pH-ului și a nivelului de minerale și controlul dăunătorilor și al structurii plantelor necesită timp. Cu toate acestea, rezultatul merită efortul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.