Cum să economisești apă și curent în bucătărie - Doza de Sănătate
 

Cum să economisești apă și curent în bucătărie

Bucătăria este unul dintre locurile în care oamenii pierd multă energie electrică și apă. În acest articol, vei descoperi cele mai bune sfaturi pentru a economisi apă și curent și a avea grijă de mediu și portofel!
Cum să economisești apă și curent în bucătărie

Ultima actualizare: 12 februarie, 2021

Poluarea mediului este o problemă care ne îngrijorează pe toți. Pentru a îmbunătăți situația actuală (sau cel puțin pentru a nu o agrava), toți trebuie să luăm măsuri în această privință, începând de acasă. Prin urmare, am decis să-ți împărtășim câteva sfaturi ca să economisești apă și curent electric în bucătărie.

Datele recente publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă faptul că 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat. Unesco a avertizat că, dacă nu se iau măsuri, „până în 2030, se preconizează că lumea se va confrunta cu un deficit global de apă de 40% în scenariul climatic normal”.

Dacă urmărești atent cheltuielile cu energia electrică, vei contribui la scăderea producției de energie necesară și, prin urmare, a poluării mediului. Același lucru este valabil și pentru apă, o marfă rară fără de care nu putem trăi. Scăderea consumului azi înseamnă protejarea viitorului.

Sunt aceste două motive suficient de importante pentru a-ți schimba obiceiurile acasă? Poți contribui pentru a proteja mediul și a economisi bani în același timp!

Cum să economisești apă și energie electrică în bucătărie

1. Spală fructele și legumele într-un vas

Legume în chiuvetă
Spălarea legumelor sub jet de apă este o risipă.

Câți oameni spală fructele și legumele sub apa ce curge constant? Probabil că majoritatea dintre noi! Cu toate acestea, ca să economisești apă și curent electric (pentru încălzirea ei), poți umple un castron și poți spăla în el orice fructe și legume. Apoi, nu arunca apa. Reutilizeaz-o pentru a-ți uda plantele.

2. Umple chiuveta pentru a spăla manual

Încă o dată, ne referim la greșeala de a lăsa apa să curgă. Primul pas este de a îndepărta toate deșeurile alimentare pentru a preveni colmatarea scurgerii chiuvetei din bucătărie. După aceea, spală vasele și tacâmurile și umple chiuveta cu apă pentru a le clăti.

3. Folosește o mașină de spălat vase cu economie de energie

Crezi sau nu, unele mașini de spălat vase ecologice folosesc mai puțină apă decât ai nevoie pentru a spăla același număr de vase manual. Dacă ai deja una acasă, folosește-o! Însă pornește-o numai atunci când este plină. Dacă este pe jumătate plină, utilizarea ei este o risipă de apă și energie.

4. Verifică dacă robinetele nu prezintă scurgeri

Robinetele de bucătărie trebuie să fie în stare bună, fără scurgeri. Mai presus de toate, asigură-te că le închizi bine după fiecare utilizare. Un robinet cu scurgeri poate pierde mai mult 19 l de apă pe zi.

5. Gătește la aburi

Vas electric cu legume
Gătitul la aburi este sănătos și necesită, de asemenea, mai puțină apă.

Știai că legumele își păstrează mai bine valorile nutritive atunci când sunt preparate la aburi? De asemenea, vei reduce consumul de apă. Încearcă să pregătești spanac, broccoli, dovleac, fasole verde sau morcovi la aburi și vezi dacă îți plac rezultatele obținute.

6. Instalează accesorii pentru a economisi apă și energie

Există o mulțime de accesorii pentru a economisi apă pe piață. De obicei, nu sunt scumpe. În plus, după un timp scurt, vei observa cum scade consumul.

7. Nu dezgheța alimentele sub jet de apă

Atunci când uiți să dezgheți mâncarea, cel mai probabil că vei ajunge să o pui sub apă curentă fierbinte pentru a accelera procesul. Însă acest lucru risipește multă apă potabilă. Planifică mesele din timp și dezgheață alimentele în mod natural.

8. Dacă fierbi legume, refolosește apa ca să economisești apă și curent

Supa care rezultă din fierberea legumelor este o bază perfectă pentru prepararea ciorbelor, tocanelor și chiar pastelor. O poți folosi chiar și pentru udarea plantelor!

Nu o risipi aruncând-o în chiuvetă! În schimb, folosește-o pentru a prepara alte feluri de mâncare.

Cum să economisești energie electrică

Economisirea apei și a energiei în bucătărie este esențială, deoarece ajută în lupta pentru o lume mai durabilă și îți permite, de asemenea, să economisești bani.

Acum că ai văzut câteva idei pentru a reduce consumul de apă, mai jos, îți vom împărtăși și câteva sfaturi pentru a te ajuta să economisești energie.

1. Cumpără aparate electrocasnice cu etichetă energetică bună

Cuptor cu microunde ca să economisești apă și curent
Alege electrocasnice A++ pentru a reduce consumul de energie și a proteja mediul.

Data viitoare când va trebui să cumperi un aparat electrocasnic nou, verifică mai întâieticheta! Cele cu etichetă energetică A++ te vor ajuta să economisești bani datorită consumului redus de energie și te vor ajuta să protejezi mediul.

2. Reglează temperatura frigiderului în funcție de perioada anului

În timpul iernii, frigiderul nu trebuie să funcționeze la temperaturi la fel de scăzute ca în timpul verii. Dacă reglezi termostatul, îți vei reduce și consumul de energie. Temperatura ar trebui să fie între 2 și 5 °C: 2 °C iarna și 5 °C vara. Deși diferența pare mică, te asigurăm că vei vedea diferența atunci când vine vorba de utilizarea energiei.

3. Pune în frigider alimentele atunci când s-au răcit

Cum poți să economisești apă și curent
Folosirea aragazului potrivit te poate ajuta să economisești energie, evitând risipa de căldură inutilă.

Ar trebui să alegi arzătorul potrivit pentru fiecare oală și tigaie. Pentru a afla dacă îl folosești pe cel corect, uită-te la diametrul oalei: iese din rama aragazului? Fundul oalei trebuie să fie egal sau mai mare decât ochiul pentru a evita risipa de căldură.

6. Oprește cuptorul și aragazul ceramic înainte de a termina de gătit

Cuptorul și aragazul din ceramică rămân calde pentru o vreme după oprirea lor. Astfel, îți recomandăm să termini gătitul cu ele oprite. Vei vedea că mâncarea se gătește la fel, dar cu o cheltuială mai mică de energie!

7. Nu deschide cuptorul în timp ce mâncarea se coace

Deschiderea cuptorului atunci când coci face ca aparatul să piardă aproximativ 20% din căldură, pe care trebuie să o recupereze atunci când închizi din nou ușa. Calculează bine timpii de gătit și evită risipa de energie. În plus, o altă idee grozavă este să gătești mai multe feluri de mâncare unul după altul, pentru a profita de cuptorul preîncălzit.

8. Deconectează aparatele pe care nu le utilizezi

De exemplu, gândește-te la filtrul de cafea. Ai observat că, dacă nu îl oprești, consumă energie chiar dacă nu îl folosești? Același lucru este valabil și pentru cuptorul cu microunde sau pentru multe alte aparate. Ca să economisești apă și energie în bucătărie, trebuie să-ți schimbi unele obiceiuri. Treci la treabă și luptă pentru o lume mai sănătoasă! Urmând aceste sfaturi, vei economisi sume importante de bani.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.