Cum să faci tigăile și cratițele să arate ca noi

Următoarele trucuri sunt foarte utile dacă tigăile și cratițele tale nu sunt deja prea zgâriate, putând preveni deteriorarea ulterioară. Dacă însă aceste vase de bucătărie sunt foarte deteriorate, cel mai bine este să le arunci la gunoi.

Tigăile și cratițele sunt aliați de nădejde în bucătărie, dar aceste vase se pot deteriora treptat pe măsură ce le folosim. Anumite alimente sunt prea fierbinți sau se pot lipi de cratițe și tigăi, iar deteriorarea acestora va altera calitatea preparatelor pe care le gătim.

Nu are importanță dacă tigăile și cratițele tale sunt fabricate din lut, teflon sau fontă. Aceste vase de bucătărie vor rezista în timp în funcție de cum le îngrijim. Trebuie să ținem cont de un aspect important: dacă sunt excesiv de deteriorate, tigăile și cratițele pot încărca alimentele cu toxine în timp ce gătim.

Din acest motiv, nu strică să apelăm la anumite trucuri casnice pentru a menține tigăile și cratițele în stare optimă. Reține următoarele trei trucuri și nu îți vei mai face niciodată griji că sosul pe care l-ai gătit a ars cratița sau că orezul pe care l-ai fiert s-a lipit de vase.

Truc cu sare și cartofi

Deși poate părea greu de crezut, pentru a curăța o tigaie arsă, nu ai nevoie decât de puțină sare și un cartof. În alte articole, ți-am vorbit despre numeroasele utilizări casnice ale sării. Acest produs simplu este incredibil.

Pe lângă faptul că este foarte ieftină, sarea are abilitatea de a îndepărta murdăria și umezeala, dezinfectând și reînnoind diverse tipuri de suprafețe din gospodărie.

Citește și: 7 trucuri pentru curățarea suprafețelor dificile

Cât despre cel de-al doilea ingredient necesar pentru acest remediu, combinați cu sare, cartofii devin „exfoliatori” excelenți, capabili să reînnoiască suprafețele vaselor de bucătărie. Grăsimea poate fi îndepărtată cu ușurință, iar tigăile și cratițele tale vor arăta ca noi. Iată ce trebuie să faci:

Cartofii sunt utili pentru a curăța tigăile și cratițele

Ingrediente

 • 1 lingură (12 g) de sare grunjoasă
 • 1 linguriță (5 g) de ulei
 • 1 cartof

Instrucțiuni

 • Mai întâi alege cartoful potrivit (de preferință unul al cărui aspect este „urât”) și taie-l în două.
 • Șterge bine cratițele și tigăile vizate pentru a îndepărta orice urmă de sosuri sau alimente și presară sare grunjoasă pe suprafața.
 • Acum, utilizând o jumătate de cartof, freacă întreaga suprafață a cratițelor și a tigăilor cu mișcări circulare.
 • Clătește tigăile și cratițele și lasă-le să se usuce.
 • La final, unge suprafața cratițelor și a tigăilor cu o linguriță de ulei de măsline, astfel încât să oferi protecție acestor vase până la următoarea utilizare.

Truc pentru a curăța tigăile și cratițele din fontă

Specialiștii susțin că vasele de bucătărie din fontă ne ajută să gătim preparate mai gustoase. Utilizate însă în exces, alimentele vor începe să se lipsească de vasele fabricate din acest material. Simpla combinație de apă și detergeent nu este suficientă pentru a curăța tigăile și cratițele din fontă.

Te sfătuim să citești și: Foliile de aluminiu – 12 utilizări în gospodărie

Umezeala rămasă pe vase după spălarea convențională va altera gustul preparatelor gătite. Pentru a preveni această problemă, mai jos îți prezentăm un truc care te ajută să cureți tigăile și cratițele fabricate din fontă.

Foliile de aluminiu te ajută să cureți tigăile și cratițele

Ingrediente

 • O folie de aluminiu
 • 1 lingură (12 g) de sare grunjoasă

Instrucțiuni

 • Acest truc este similar celui anterior. De data aceasta, în loc de cartof vei utiliza o folie de aluminiu, pentru a putea curăța tigăile și cratițele cu mai multă forță, fără însă a le deteriora.
 • Pur și simplu freacă suprafața vaselor cu folia de aluminiu și sarea grunjoasă pentru câteva minute. După ce ai curățat vasele, clătește-le pentru a îndepărta orice urmă de sare.

Rezultatele obținute nu te vor dezamăgi!

Truc cu oțet alb și bicarbonat de sodiu

Următorul truc este clasic. După cum bine știi, oțetul alb și bicarbonatul de sodiu sunt produse esențiale când vine vorba de curățarea gospodăriei. Pe lângă faptul că acestea au proprietăți dezinfectante și pot elimina grăsimea și murdăria, bicarbonatul de sodiu absoarbe și umezeala. Iată ce trebuie să faci:

Puțin bicarbonat de sodiu te ajută să cureți cratițele și tigăile

Ingrediente

 • 1 lingură (10 g) de bicarbonat de sodiu
 • 2 linguri (20 ml) de oțet alb
 • 1 cană (200 ml) de apă caldă

Instrucțiuni

 • Mai întâi, încălzește cana de apă. Cantitatea de apă pe care o vei utiliza depinde de mărimea cratiței sau a tigăii respective.
 • De îndată ce apa s-a încălzit, toarn-o în cratiță sau în tigaie și adaugă cele două linguri de oțet alb. Lasă mixtura să stea pentru cinci minute.
 • După ce s-a scurs intervalul indicat, îndepărtează mai mult de jumătate din apă.
 • Adaugă bicarbonatul de sodiu și utilizează o perie pentru a freca suprafața acoperită de grăsime.
 • La final, toarnă apa murdară în chiuvetă și spală tigăile și cratițele cu detergent ca de obicei.

Drept rezultat, tigăile și cratițele tale vor fi impecabile!

Nu uita, dacă tigăile și cratițele tale sunt foarte arse sau deteriorate, este indicat să le arunci la gunoi și să achiziționezi vase noi. În caz contrar, riști ca preparatele gătite să fie pline de toxine.

Te-ar mai putea interesa