Cum să previi lipirea mâncării de tigăi - Doza de Sănătate
 

Cum să previi lipirea mâncării de tigăi

Pentru a preveni degradarea tigăilor tale, încearcă să nu le așezi niciodată una peste cealaltă. Astfel, vei evita să zgârii suprafața care previne lipirea alimentelor.
Cum să previi lipirea mâncării de tigăi
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

O problemă frecventă este să descoperi că, după ce te-ai chinuit mult timp să gătești un preparat delicios, mâncarea s-a lipit de tigaie. Citește articolul nostru și află câteva trucuri despre cum să previi lipirea mâncării de tigăi.

Când vine vorba de curățenia casei, puține sarcini sunt mai complicate decât cele ce vizează bucătăria. Acest spațiu trebuie utilizat de mai multe ori de-a lungul zilei, iar atunci când ai terminat de gătit, este nevoie să pui totul din nou în ordine.

Amatorii de gătit apelează la diverse trucuri pentru a ușura anumite sarcini în bucătărie, dar pentru mulți alții acestea sunt un adevărat calvar. De pildă, atunci când vrei să speli tigăile pe care tocmai le-ai utilizat, observi că uleiurile sau resturile alimentare s-au lipit de fundul acestora.

Vrem să-ți dăm o mână de ajutor pentru a evita aceste probleme, motiv pentru care în cele ce urmează te invităm să descoperi 9 trucuri cum să previi lipirea mâncării de tigăi.

Citește în continuare și ia aminte!

Cum să previi lipirea mâncării de tigăi cu 9 trucuri

1. Utilizează ulei de măsline

Lipirea mâncării de tigăi e întâlnită frecvent

Una dintre cele mai bune modalități să previi lipirea mâncării de tigăi este ungerea acestor vase cu puțin ulei de măsline. Nu trebuie decât să torni uleiul în tigaie și să-l întinzi cu un șervețel curat.

Asigură-te că ai uns bine regiunile cele mai vulnerabile lipirii mâncării. Înainte de a pune alimentele în tigaie pentru a le găti, așteaptă ca aceasta să încălzească. (Ai grijă însă să nu arzi uleiul!)

2. Adaugă puțină sare

Cratițele și tigăile fabricate din aluminiu sunt mai vulnerabile lipirii mâncării din cauza faptului că acest material este poros. Ca să previi această problemă, întinde un strat subțire de ulei de floarea soarelui în tigaie, apoi presară sare pe toată suprafața unsă.

Nu presăra sare în exces deoarece riști ca gustul preparatelor gătite să fie alterat. Dacă ai impresia că ai adăugat prea multă sare, îndepărtează excesul cu un șervețel.

3. Utilizează oțet de mere

Puțin oțet de mere ajută la prevenirea lipirii mâncării de tigăi

Tigăile de aluminiu și cele fabricate din alte materiale poroase trebuie unse înainte de a găti în ele, astfel încât să previi lipirea alimentelor de fundul acestora. Poți să torni puțin ulei în tigaie, să-l încălzești și să adaugi un strop de oțet de mere.

Asigură-te că tigaia este încălzită la foc mic. Permite oțetului de mere să se evapore în totalitate înainte să începi să gătești preparatul.

4. Utilizează unt natural

Untul natural conține nutrienți importanți pentru organism, precum și compuși uleioși ce previn lipirea mâncării de tigăi. În funcție de sortiment, untul poate fi o sursă valoroasă de acizi grași esențiali, vitamine, minerale și antioxidanți.

Utilizează o linguriță de unt pentru a unge tigăile înainte de a găti ouă, cârnați sau preparate similare. Pentru a evita arderea mâncării, gătește la foc mediu și adaugă un vârf de cuțit de sare.

5. Evită ustensilele din metal

Lipirea mâncării de tigăi poate fi prevenită cu ustensilele adecvate

Nu utiliza niciodată linguri sau alte ustensile din metal împreună cu tigăi care au un strat anti-aderent. Aceste ustensile pot amplifica degradarea vaselor respective.

Optează în schimb pentru ustensilele din lemn, plastic sau silicon și, pentru a preveni lipirea alimentelor, evită să zgârii suprafața tigăilor.

6. Nu utiliza bureți abrazivi

Atât bureții abrazivi, cât și cei de sârmă pot mări porii tigăilor din aluminiu și altera stratul anti-aderent al acestora. Achiziționează numai bureți moi sau cârpe de șters vasele pentru a-ți menține tigăile curate.

7. Nu așeza cratițele și tigăile una peste cealaltă

Există diverse trucuri pentru a preveni lipirea mâncării de tigăi

Dacă ai vase pentru gătit din teflon, nu le așeza niciodată unul peste celălalt. Acest material este foarte sensibil și se poate deteriora ușor.

8. Lasă vasele pentru gătit să se usuce bine înainte de a le pune deoparte

După ce ai curățat vasele pentru gătit de resturi alimentare, lasă-le să se usuce bine înainte de a le depozita în dulapuri. Umezeala promovează dezvoltarea mucegaiului, facilitând lipirea mâncării de tigăi.

9. Evită uscarea suprafeței tigăii în timp ce gătești

Uleiul ajută la prevenirea lipirii mâncării de tigăi

Cel mai bun truc să previi lipirea mâncării de tigăi este să te asiguri că uleiul aplicat nu se evaporă. Dacă observi că acest lucru se întâmplă, adaugă din nou puțin ulei și asigură-te că l-ai întins uniform.

Urmând trucurile simple pe care ți le-am prezentat în acest articol vei putea găti evitând lipirea mâncării de tigăi. Pe lângă faptul că vei obține niște preparate perfecte, nu vei mai irosi timp prețios atunci când îți cureți vasele pentru gătit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.