Latura toxică a gătitului. Materiale periculoase - Doza de Sănătate
 

Latura toxică a gătitului. Materiale periculoase

Dacă ar fi să concepem o listă cu materiale periculoase pentru sănătatea ta și a familiei tale, teflonul s-ar regăsi cu siguranță printre ele. Acest material este foarte popular printre gospodine datorită calității sale de a nu lipi alimentele atunci când gătim.
Latura toxică a gătitului. Materiale periculoase

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Punem pariu că nu te-ai gândit niciodată că bucătăria ar putea fi atât benefică, cât și dăunătoare pentru sănătatea ta? Latura toxică a gătitului, teflonul și plasticul, s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătatea noastră. Mancarea de slabă calitate reprezintă și ea o amenințare.

Latura toxică a gătitului și a bucătăriei moderne

Teflonul

Dacă ar fi să concepem o listă cu materiale periculoase pentru sănătatea ta și a familiei tale, teflonul s-ar regăsi cu siguranță printre ele. Acest material este foarte popular printre gospodine datorită calității sale de a nu lipi alimentele atunci când gătim.

Teflonul a fost inventat în 1938 de DuPont, o companie multinațională. Unii oameni l-au vazut ca find un “salvator” al gătitului și al bucătăriei, dar adevarul este că acesta este fabricat din materiale foarte periculoase pentru noi.

Teflonul este de asemenea folosit la fabricarea multor alte produse precum: nave spațiale, cabluri de telecomunicații, echipamente medicale, vopseluri, lacuri, lentile de contact, costume spațiale, motoare și multe altele.

Latura toxică a gătitului și tigăile

Cel mai mare pericol al folosirii teflonului este dat de componentul său principal, PFOA (acid perfluorooctanoic, cunoscut și ca C-8), un material indestructibil.

În 1961, DuPont știa că acest material nu se poate descompune în mod natural și că folosirea sa conduce la infertilitate, probleme hepatice, cancer, hipertiroidism, deformări ale fetușilor, etc. Cu toate acestea, compania a continuat să arunce deșeuri în apă și în aer.

PFOA a fost găsit în râuri, lacuri, oceane, apă de băut, plante și chiar și în sângele a 95% din populație. Este dăunător pentru sănătatea noastră să folosim teflon pentru că, odata ce suprafața sa se deteriorează, materialul se va lipi de mancarea pe care o consumăm.

Odată ce temperatura teflonului ajunge la 160 grade Celsius, acesta devine suficient de toxic pentru a ucide un animal mic. PFOA se regăsește de asemenea și în pungile de chipsuri, hamburger, popcorn, etc. S-a demonstrat că acesta creste nivelul de colesterol și trigliceride din corp.

Latura toxică a gătitului și mâncarea fast food

Latura toxică a gătitului și plasticul

Al doilea material care este dăunător pentru sănătate este plasticul, cel pe care îl folosim într-o multitudine de feluri în bucătăria zilelor noastre. Acesta este un alt produs care contaminează puternic mediul. Plasticul este dificil de reciclat si nu este biodegradabil.

Plasticul conține anumite substanțe care cauzează disfuncții hormonale în organism. Asta înseamnă că plasticul interferează cu funcțiile organismului, cauzând dereglări în funcționarea sa (preponderent la copii și fetuși).

În cazul cutiilor de plastic, al sticlelor și al ambalajelor mâncărurilor semipreparate, alimentele intră în contact cu plasticul (mai ales dacă acestea sunt introduse în cuptorul cu microunde). Acest lucru se întâmplă zilnic în mii de case din întreaga lume.

 Mâncăruri “toxice”

Nu vom deschide subiectul “€œfast-food” pentru că acest tip de mâncare este evident dăunător pentru sănătatea noastră. Ne vom concentra pe acele tipuri de mâncare privite că fiind “sănătoase”, dar care sunt exact opusul dacă nu sunt gătite corect. (ATENȚIE: acestea nu sunt dăunătoare, ci modul în care sunt pregătite este dăunător).

Latura toxică a gătitului și exemple de mâncăruri toxice

Multe alimente “ascund” niveluri înalte de toxicitate dacă sunt pregătite incorect. Iată câteva dintre acestea:

Fasolea albă sau roșie fiartă prea puțin

Ambele tipuri ar trebui gătite la o temperatură mai mare de 100 de grade Celsius. Mai mult, fasolea trebuie lăsată să stea la înmuiat cel puțin câteva ore înainte de preparare (o noapte întreagă este cel mai bine).

Fasolea poate părea un aliment ușor de gătit, însă scurtarea procesului ce ar trebui parcurs duce la obținerea unor preparate ce conțin toxine (phytohemagglutinin) care pot cauza probleme gastrice.

Semințele de măr

Acestea conțin amigdalină, care la rândul său conține glucoză și cianură. Însă, pentru a resimți efectele toxice ale cianurii, o persoană ar trebui să consume o cantitate foarte mare de semințe.

Sistemul nostru digestiv absoarbe toxinele semințelor de măr. De aceea este bine să le evităm. Același lucru se aplică și în cazul sâmburilor de piersică.

Te-ar putea interesa și:

Învață cum să prepari vinete pane

Latura toxică a gătitului și migdalele amărui

Nu au un gust foarte bun și probabil nu o să reușiți să mănâncați una întreagă. Acest lucru se întâmplă din cauza “€œamicului” nostru, amigdalina și a unei alte substanțe toxice, emulsina. Consumul a 20 de migdale amărui poate avea consecințe grave asupra organismului uman.

“Cartofii verzi”

Substanța prezentă în colții tuberculilor de cartofi se numește solanină. Ea este produsă de cartof pentru a se proteja de insecte și ciuperci dăunătoare.

Solanina poate provoca intoxicări grave. Dacă achiziționezi cartofi care au colți, ar fi bine să-i îndepărtezi. De asemenea, dacă leguma are coaja verde, nu trebuie să o gătești fără să o cureți înainte.

Cartofii dulci

Aceștia nu trebuie să fie consumați cruzi pentru că sunt foarte toxici, afectând sistemul nervos. Pot cauza convulsii sau delir.

Fierbe cartofii dulci pentru a distruge dioscorina, substanța toxică ce cauzează aceste probleme.

Roșiile

Daca roșiile sunt verzi, nu le consuma. Acestea conțin tomatidină, o substanță toxică ce are aceleași efecte ca și dioscorina cartofilor dulci.

Unele persoane afirmă ca roșiile reduc colesterolul sau tumorile. Acestea trebuie consumate atunci când sunt coapte, iar frunzele lor nu trebuie consumate niciodată.

Nucșoara

Folosită în exces, nucșoara devine toxică. Ea conține miristicină, substanță toxică ce poate cauza anumitor persoane convulsii.

Pentru a nu avea probleme grave, faceți spălături gastrice în caz de consum excesiv de nucșoară.

Latura toxică a gătitului și ciupercile

Ciupercile fac parte din categoria delicateselor, dar pot cauza disconfort anumitor persoane. Unele ciuperci conțin hidrazină, substanță care devine toxică atunci când acestea sunt consumate crude.

Sursa fotografiilor: Bert Dickerson, Rene, Schwietzke, TwentyFour Students, Tom Ipri, Fotologic, Dr Romesh.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.