Alimente care nu trebuie ținute în frigider

· 3 iunie 2016

În general, majoritatea dintre noi depozităm toate alimentele pe care le achiziționăm în frigider. Acest obicei este însă o mare greșeală deoarece nu orice aliment poate rezista temperaturilor scăzute din interiorul acestui aparat electrocasnic. Din contră, frigul poate deseori accelera descompunerea mâncării sau chiar altera gustul acesteia.

Deși multe alimente trebuie ținute în frigider pentru a rezista mai mult timp, noi consumatorii ar trebui să știm ce produse alimentare își pot pierde proprietățile dacă sunt ținute la rece. Așadar, în cele ce urmează îți vom prezenta o listă de alimente care nu trebuie sub nicio formă refrigerate.

19 alimente care nu trebuie ținute în frigider

Roșiile

Dacă sunt depozitate în frigider, roșiile își pierd aroma caracteristică, iar frigul le distruge membranele interioare, modificându-le textura obișnuită într-una făinoasă. Temperaturile scăzute inhibă maturizarea acestor legume.

Cartofii

Cartofii intră în categoria de elimente care nu trebuie ținute în frigider

Cartofii sunt afectați în mod negativ de expunerea la temperaturi scăzute. Amidonul se transformă în zahăr la rece, ceea ce modifică gustul acestor legume. Dacă vrei să reziste mai mult, te sfătuim să păstrezi cartofii în pungi de hârtie.

Pâinea

Acesta este unul dintre alimentele cel mai frecvent ținute în frigider. Pâinea se strică mai repede și își pierde aroma dacă este expusă la temperaturi scăzute. Te sfătuim să păstrezi acest aliment într-un loc răcoros și uscat sau să îl tai în felii și să-l pui în congelator.

Fructele tropicale

Ananasul se numără printre acele alimente ce nu au ce căuta în frigider

Fiind obișnuite cu temperaturile tropicale, temperatura scăzută din frigider nu priește acestor alimente. Fructe precum ananasul, pepenele, piersicile, avocado sau bananele nu trebuie niciodată păstrate în frigider; în caz contrar, descompunerea lor va fi accelerată.

Ceapa și usturoiul

Supuse unor temperaturi scăzute, ceapa și usturoiul se întăresc și își pierd proprietățile. Te sfătuim să păstrezi aceste două alimente într-un loc întunecat, răcoros și uscat, de preferință într-un sac închis.

Brânzeturile uscate

Anumite brânzeturi sunt alimente care nu au ce căuta în frigider

Multe persoane obișnuiesc să păstreze brânzeturile în frigider deoarece au impresia că așa trebuie depozitat acest aliment. Însă, în funcție de tipul de brânză, această decizie poate fi una eronată.

Brânzeturile uscate, cum ar fi parmezanul, nu trebuie păstrate în frigider deoarece își pot pierde aroma. O variantă mult mai bună în cazul acestor alimente este să folosești pentru depozitare un recipient etanș la temperatura camerei.

Pepenii și piersicile

Expuse la temperaturi sub 10 °C, aceste alimente își pierd aroma și o parte din proprietăți. Din acest motiv, este indicat să le depozitezi la temperatura camerei.

Mierea de albine

Mierea este unul din acele alimente care nu ar trebui ținute în frigider

Una dintre cele mai mare greșeli pe care o poți face este să depozitezi mierea de albine în frigider. Grație componentelor și a pH-ului său, mierea nu se strică dacă este expusă la aer. Dacă însă o depozitezi în frigider, aceasta se va cristaliza și își va pierde o mare parte din proprietăți.

Uleiul de măsline

Dacă este păstrat în frigider, uleiul de măsline se condensează și se întărește, luând o formă asemănătoare untului și pierzându-și aroma. Depozitează acest produs într-un loc răcoros și întunecat.

Ciocolata

Nici ciocolata nu este unul din acele alimente care trebuie puse în frigider

Expusă unor temperaturi scăzute pentru o perioadă lungă de timp, ciocolata capătă un strat alb care îi alterează gustul. Depozitează acest produs la temperatura camerei, într-un loc întunecat. De asemenea, nu expune ciocolata la temperaturi foarte ridicate.

Cafeaua

Dacă este depozitată în frigider, cafeaua suferă transformări similare celor descrise mai sus în cazul ciocolatei. Aceasta capătă un strat care îi modifică gustul și mireasma caracteristică.

Cerealele, pastele, făina și zahărul

Cerealele sunt alimente care sunt ținute în frigider, deși nu ar trebui

Toate aceste alimente trebuie depozitate la temperatura camerei. Expuse la temperaturi scăzute, ele își pierd proprietățile, conținutul de vitamine, aroma și textura.

Anumite tipuri de șuncă

Anumite tipuri de șuncă își pot pierde aroma „specială” dacă sunt depozitate în frigider. Deși sunt mezeluri, aceste alimente au fost create pentru a fi păstrate la temperatura camerei.

Busuiocul

Busuiocul intră în categoria de alimente ținute în frigider în mod eronat

Busuiocul nu poate fi păstrat în frigider deoarece temperaturile scăzute îl usucă foarte repede și pot accelera procesul său de descompunere. Busuiocul poate fi contaminat de mirosul celorlalte alimente depozitate în frigider. Așadar, dacă vrei ca busuiocul tău să reziste mai mult, pune-l într-un pahar cu apă.

Sperăm că informațiile din acest articol despre alimentele care nu trebuie niciodată ținute în frigider îți vor fi de folos!