7 inamici ai pielii sănătoase care te vor surprinde - Doza de Sănătate
 

7 inamici ai pielii sănătoase care te vor surprinde

În afară de îmbătrânirea prematură, ar trebui să eviți dușmanii pielii sănătoase din cauza riscurilor grave pentru sănătate pe care le implică. În acest articol, vom arunca o privire asupra factorilor de risc pentru sănătatea pielii.
7 inamici ai pielii sănătoase care te vor surprinde

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Deși tegumentul poate fi mai mult sau mai puțin sensibil la factorii externi care îi afectează aspectul, poți să ai grijă de el și previi problemele pe termen mediu și lung dacă știi care sunt cei 7 inamici ai pielii sănătoase.

7 inamici ai pielii sănătoase

Această listă este axată pe cei mai frecvenți dușmani ai pielii sănătoase, conform Academiei Spaniole de Dermatologie și Venerologie. Vom enumera factorii care pot provoca în mod direct deteriorarea și îmbătrânirea pielii.

1. Soarele

Soarele, acea stea în jurul căreia orbităm, trimite puternicele sale raze ultraviolete (raze UV) care, departe de a fi blocate de atmosferă, ajung în pielea noastră și o deteriorează. Razele solare sunt considerate unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății pielii.

Când o persoană este „dependentă de bronz”, afecțiunea se numește tanorexie. Pericolul apare din cauza deshidratării cutanate constante, care erodează dermul încetul cu încetul. Cu toate acestea, fotoîmbătrânirea nu este cea mai rea parte a expunerii prelungite la razele ultraviolete. Keratoza este o problemă a pielii ce se manifestă prin leziuni pigmentate închise la culoare și celule care cresc anormal. În cazul pielii sensibile, riscul de deteriorare crește exponențial.

2. Tutunul

Tutunul este fără îndoială unul dintre cei mai acerbi dușmani ai sănătății pielii. Medicii pot recunoaște ușor fumătorii cronici, deoarece ridurile lor sunt mai adânci, mai subțiri, mai pronunțate și au o nuanță gri.

La femei, pielea se slăbește mult mai repede atunci când fumează. Motivul rezistenței reduse a dermei este faptul că țigările încetinesc circulația sângelui, îndepărtând oxigenul din țesuturi.

3. Alcoolul

Persoană care refuză berea
La fel ca tutunul, alcoolul afectează circulația sângelui și cantitatea de oxigen care ajunge în țesuturi.

Consumul excesiv de alcool dăunează circulației sanguine. Poți vedea acest lucru în starea generală a pielii, similar cu efectele tutunului. Pe lângă faptul că provoacă îmbătrânirea prematură, alcoolul duce la apariția pielii palide și a cearcănelor în jurul ochilor.

4. Alimentele grase

În general, aceste alimente se încadrează în categoria „junk food”. Grăsimile saturate adaugă calorii preparatelor, pe care corpul nu le poate arde. Metabolismul lipidic suferă o schimbare inevitabilă.

Persoanele care consumă zilnic alimente grase pot experimenta efecte care variază de la acnee la dermatită seboreică sau chiar o îngroșare a straturilor externe ale pielii. În plus, persoanele cu obezitate tind să prezinte o serie de complicații ale sănătății pielii, cum ar fi probleme cu cicatrizarea, edemele și keratoza.

5. Stresul

Femeie stresată la serviciu
Anxietatea și stresul pot prezenta diverse simptome, provocând eczeme și dermatite în unele cazuri.

Stresul se manifestă printr-o stare emoțională fragilă sau modificată, prin episoade de tristețe sau prin furie. Stresul deschide ușa unor afecțiuni fizice, motiv pentru care ar trebui să-l ameliorezi prin activități relaxante, precum înotul sau yoga.

Pielea ta este un scut ce te protejează de elementele agresive ale realității. Stresul se poate manifesta prin alergii, dermatite sau chiar rozacee și psoriazis.

6. Poluarea

Poluarea mediului înconjurător este un alt dușman al sănătății pielii și este unul dintre inamicii care trece adesea neobservat. Cu toate acestea, problema nu apare doar în zonele industrializate: praful, produsele utilizate pentru fertilizarea culturilor și, în general, impuritățile din aer blochează porii. Prima dintre consecințe este acneea, dar există și multe urmări mai grave.

7. Schimbările bruște de greutate

Îngrășatul se află pe lista de inamici ai pielii sănătoase
Dieta joacă un rol esențial în sănătatea pielii.

Fibrele elastice din piele se întind atunci când te îngrași. Dacă pielea se întinde prea mult, fibrele se pot rupe. Dacă adaugi la aceasta îmbătrânirea naturală a pielii, pielea poate rămâne permanent lăsată și flască. De aceea, este important să te asiguri că orice schimbare de greutate are loc încet și sănătos.

Evitând acești șapte inamici, ar trebui să poți evita majoritatea factorilor care afectează negativ sănătatea pielii. Protejarea de soare, evitarea obiceiurilor nesănătoase, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate și evitarea mâncatului excesiv sunt o parte importantă a menținerii pielii în stare optimă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.