Cum să ai grijă de mediu la tine acasă - Doza de Sănătate
 

Cum să ai grijă de mediu la tine acasă

Ești preocupat de salvarea planetei? Îți poți schimba obiceiurile pentru a avea grijă de mediu chiar la tine acasă. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Cum să ai grijă de mediu la tine acasă

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Nu este dificil să ai grijă de mediu la tine acasă. Trebuie doar să-ți adaptezi obiceiurile pentru a reduce gunoiul și a reutiliza și recicla obiectele pentru a proteja planeta.

Casa verde a devenit o tendință foarte sănătoasă, din moment ce tot mai mulți oameni sunt (pe bună dreptate) preocupați de mediu. O fac din motive întemeiate! La urma urmei, dacă nu avem grijă de planeta noastră, cine o va face?

În cele ce urmează, îți vom împărtăși câteva sfaturi ca să ai grijă de mediu acasă. Vei vedea că este foarte simplu. Trebuie doar să fii conștient de acțiunile tale.

Cum să ai grijă de mediu la tine acasă

1. Nu irosi apa

Apă care curge la duș

Apa este o marfă rară și trebuie să o prețuim! De fapt, cel mai bun mod de a face acest lucru este să reduci cantitatea utilizată. Pentru aceasta, poți efectua acțiuni simple, cum ar fi:

  • Fă duș în 10 minute sau mai puțin în loc să faci o baie lungă în cadă.
  • Reciclează apa de ploaie. De exemplu, poți colecta apă în găleți, apoi o poți folosi pentru a uda grădina.
  • Închide robinetul în timp ce te speli pe dinți sau speli vasele.
  • Îndepărtează resturile alimentare de pe vase și curăță-le cu un burete umed și o picătură de detergent. Apoi, pune-le în chiuvetă. În acest fel, vei pierde mai puțină apă. O altă opțiune este să umpli chiuveta cu apă și să le speli direct acolo. Oricum ar fi, vei folosi mai puțină apă decât dacă speli vasele unul câte unul sub robinet.
  • Remediază scurgerile de la robinete și toalete.
  • Cumpără mașini de spălat vase clasa A sau A+.

2. Oprește luminile pe care nu le folosești pentru a avea grijă de mediu

Este important să conștientizezi costul energiei. Nu vorbim doar despre bani, ci și despre poluarea pe care o provoacă. Prin urmare, îți recomandăm să oprești luminile atunci când ieși din cameră.

O altă opțiune simplă este înlocuirea tuturor becurilor din casă cu becuri cu economie de energie. De fapt, vei economisi bani și vei avea grijă de mediu în același timp!

3. Cumpără alimente de sezon produse pe plan local

Ai grijă de mediu consumând legume de sezon

Cumpărarea de alimente care sunt de sezon și produse local te ajută să ai grijă de mediu.

Cum? Este foarte simplu. Dacă achiziționezi alimente din zona ta, acestea nu călătoresc prin toată lumea în camioane mari care poluează mediul. În plus, alegerea fructelor și legumelor produse local te va ajuta să mănânci mai sănătos și mai ieftin. De asemenea, vei ajuta afacerile locale din zona ta.

4. Sortează gunoiul

Reciclarea este una dintre cele mai bune modalități de a avea grijă de mediu. Sincer, nu necesită prea mult timp sau muncă. Cel mai bine este să reciclezi în familie pentru a-i învăța pe copii să aibă și ei grijă de mediu.

Poți cumpăra coșuri speciale de reciclare sau poți separa obiectele în pungi sau cutii. Important este să sortezi lucrurile, astfel încât totul să poată fi folosit din nou!

5. Creează-ți propriul îngrășământ pentru plante

Ai grijă de mediu reciclând produsele alimentare

Ai plante în casă sau pe balcon? Ai vrea să-ți faci propriul compost pentru a le fertiliza? Nu este complicat. De fapt, tot ce ai nevoie este răbdare.

Mai jos, îți vom explica pe scurt cum să prepari compostul într-un spațiu mic:

Materiale necesare

  • Un vas mare umplut până la jumătate cu pământ
  • Pământ suplimentar
  • 1 bucată de carton de mărimea vasului
  • Resturi de mâncare

Cum să pregătești compostul

  1. Pune vasul în balcon.
  2. Adaugă resturi de mâncare. De exemplu, poți adăuga coji de legume și fructe, resturi de salată, cotoare de mere și multe altele. Evită să adaugi carne și lactate.
  3. Acoperă resturile cu puțin pământ și bucata de carton.
  4. Apoi, amestecă la fiecare 3 sau 4 zile cu o lopățică de grădină.
  5. Toarnă apă de câteva ori pe săptămână fără a înmuia prea mult amestecul.
  6. Vei vedea cum resturile se transformă în compost de calitate. Îl vei putea folosi pentru a-ți fertiliza plantele!

6. Fă o grădină urbană

Te-ai gândit vreodată să-ți crești propriile plante acasă? Nu numai că vei economisi bani, dar nu va mai trebui să cumperi alimente care au fost transportate cu camionul din cealaltă parte a țării (sau cu avionul de pe un alt continent).

S-ar putea să nu pară ceva important. Dar, dacă toată lumea ar avea o mică grădină acasă, acest lucru ar avea un impact imens asupra mediului. De asemenea, fructele și legumele au un gust mult mai bun atunci când sunt proaspăt culese!

7. Reglează temperatura casei ca să ai grijă de mediu

Persoană care folosește un aparat de aer condiționat

Nu menține casa foarte caldă iarna sau foarte rece vara. Ai grijă câtă energie consumi, așa cum am menționat mai devreme. Atât planeta, cât și buzunarele tale îți vor mulțumi.

8. Alege produse refolosibile

Evită să cumperi articole de unică folosință. De ce să folosești șervețele de hârtie dacă există șervețele de pânză pe care le poți spăla și reutiliza? Fiecare șervețel de hârtie pe care îl utilizezi provine dintr-un copac care a fost tăiat.

Același lucru se întâmplă cu farfuriile și paharele din plastic, precum și cu alte obiecte de unică folosință pe care le cumpărăm de obicei. De exemplu, produsele din hârtie pentru a sărbători ziua de naștere a unui copil sunt inutile. Utilizarea produselor din hârtie nu este benefică pentru mediu.

9. Reutilizează și reciclează

Ai grijă de mediu prin reciclarea obiectelor

Ai borcane acasă și nu știi ce să faci cu ele? Poți crea lămpi mici. Ai adunat o mulțime de conserve? Ei bine, ai putea să le folosești ca suporturi pentru pixuri. Există opțiuni nesfârșite de a reutiliza și de a da o viață nouă materialelor vechi.

10. Fii un cumpărător conștient

Alege produse ecologice și naturale. De exemplu, știai că există produse de curățare prietenoase planetei?

În loc să utilizezi substanțe chimice toxice, alege oțetul și articole biodegradabile. De asemenea, ai putea chiar să-ți faci propriile produse de curățare acasă din ingrediente naturale.

Grija pentru mediu este treaba tuturor. Nu există scuze pentru a ne sustrage responsabilității. Schimbă-ți obiceiurile, fii atent la ceea ce faci în fiecare zi și fă-ți casa verde!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.