12 trucuri pentru reciclarea sticlelor de plastic - Doza de Sănătate
 

12 trucuri pentru reciclarea sticlelor de plastic

Oare ce poți face cu toate sticlele de plastic goale pe care le ai în casă? Încearcă să le reciclezi. Citește în continuare pentru a descoperi 12 moduri distractive de a reuși acest lucru!
12 trucuri pentru reciclarea sticlelor de plastic

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre, reciclarea sticlelor de plastic este un aspect foarte important. Aceste obiecte continuă să aibă un impact major asupra mediului înconjurător. Pe lângă faptul că se descompun foarte lent, sticlele de plastic distrug resursele naturale pe care le avem la dispoziție.

Deși acțiunile de conștientizare ale activiștilor au forțat numeroase industrii să folosească alte materiale în procesul de fabricație, plasticul continuă să fie un pericol pentru mediu.

Din acest motiv, mulți dintre noi căutăm metode pentru reciclarea sticlelor de plastic. Cu ajutorul ideilor creative, putem împiedica aceste obiecte să ajungă în gropile de gunoi sau în mediile de viață ale plantelor și ale animalelor.

Trucurile pentru reciclarea sticlelor de plastic câștigă din ce în ce mai multă popularitate în diverse părți ale lumii. Acest trend ecologic este adoptat de persoanele de toate vârstele, inclusiv de copii.

În articolul de azi îți propunem 12 trucuri pentru reciclarea sticlelor de plastic. Cunoscându-le, te vei gândi de două ori înainte să arunci aceste obiecte la gunoi!

1. Perdea

Poluarea prevenită prin reciclarea sticlelor de plastic

Ai observat că fundul sticlelor de plastic are forma unei flori? Exersează-ți creativitatea și folosește această componentă pentru a crea o perdea atractivă pentru grădina ta.

 • Taie sticlele de plastic cu grijă, astfel încât să nu strici forma părții de jos. Apoi, prinde părțile una de cealaltă cu o ață rezistentă sau nailon.

2. Recipient pentru hrana animalelor de companie

Reciclarea sticlelor de plastic este mai simplă decât bănuiești

Folosind 2 bidoane de plastic, poți crea un recipient unic pentru hrana animalului tău de companie. De asemenea, acest recipient poate fi folosit pentru a hrăni animalele fără adăpost.

 • Taie bidoanele ca în imaginea de mai sus, lipsește-le și umple-le cu mâncare.

3. Pușculiță

Reciclarea sticlelor de plastic pentru a obține obiecte unice

Acest truc pentru a transforma sticlele de plastic în pușculițe îi va încuraja pe cei mici să recicleze acest tip de material.

 • Ca să confecționezi pușculița, ai nevoie de cauciuc EVA, vopsea și alte materiale asemănătoare.

4. Recipient pentru monede

Reciclarea sticlelor de plastic pentru a obține o pușculiță

Acest proiect de artizanat distractiv presupune să profiți de „floricele” de pe fundurile sticlelor de plastic. Pur și simplu unește fundurile a 2 sticle de plastic cu ajutorul unui fermoar pentru a crea un recipient pentru monede cu adevărat special.

 • Taie „floricelele” de plastic cu grijă și atașează fermoarul cu ac și ață sau cu lipici.
 • Dacă vrei, vopsește recipientul obținut sau decorează-l cu panglici.

5. Ghivece pentru flori

Reciclarea sticlelor de plastic în ghivece pentru flori

Acest truc îți va permite să-ți exersezi creativitatea la maxim! Nu ai nevoie de nimic altceva pentru a transforma sticlele de plastic vechi în ghivece pentru flori.

 • Taie sticlele pentru a obține un ghiveci de mărimea și forma pe care o dorești, apoi vopsește-le oricum vrei.
 • Nu uita să găurești fundurile ghivecelor, astfel încât apa să poată să se scurgă.

6. Coșulețe

Reciclarea sticlelor te plastic în coșulețe unice

Deși nu sunt propriu-zis coșulețe, bidoanele de plastic mari pot fi transformate în recipiente multifuncționale.

 • Taie partea de sus a recipientului și acoperă marginile cu bandă adezivă.
 • Fă 4 găuri mici pe lateral și folosește panglici sau ață pentru a crea mânerele.

7. Suport pentru pixuri și creioane

Reciclarea sticlelor de plastic

Suporturile pentru pixuri și creioane reprezintă un accesoriu mereu la modă. Acest tip de recipient îți permite să menții biroul bine organizat.

 • Îndepărtează partea de sus a sticlei de plastic, după care o poți decora oricum dorești. Folosește recipientul obținut pentru a depozita pixuri, creioane și alte obiecte de papetărie.

8. Suport pentru reviste și ziare

Reciclarea sticlelor de plastic ca suporturi

Recipientele de plastic mari, precum cele folosite pentru a depozita produse de curățare, pot fi transformate cu ușurință în suporturi pentru reviste și ziare.

 • Taie gura și una din laturile recipientului respectiv.
 • Pune cărțile și revistele favorite în suportul obținut.

9. Suport pentru periuțe de dinți

Reciclarea sticlelor de plastic în obiecte unice pentru baie

Gurile sticlelor de plastic pot fi folosite pentru a confecționa suporturi pentru periuțe de dinți.

 • Taie baza în formă de floare a unei sticle de plastic și atașeaz-o de partea superioară a altei sticle.
 • Fă mai multe găuri și inserează alte guri de sticlă pentru a putea depozita cât mai multe periuțe de dinți.

10. Organizatoare multifuncționale

Reciclarea sticlelor de plastic în organizatoare multifuncționale

Când vine vorba de reciclarea sticlelor de plastic, o variantă utilă este să transformăm acest obiecte în organizatoare personalizate, inclusiv în recipiente pentru materialele de cusut sau bijuterii.

 • Taie sticlele de plastic pentru a obține forma și mărimea dorită, apoi acoperă marginile cu bandă adezivă sau alt material.

11. Grădina verticală, unul dintre cele mai interesante trucuri pentru reciclarea sticlelor de plastic

Reciclarea sticlelor de plastic într-o grădină specială

Nu ai suficient spațiu în curte pentru o grădină? Exersează-ți creativitatea pe un zid nefolosit. Cum? Nu este greu deloc!

 • Atașează mai multe sticle de plastic pe orizontală (ca în imaginea de mai sus) și folosește-le pe post de ghivece pentru plante mici.

12. Recipient de hrană pentru păsări

Reciclarea sticlelor de plastic în recipient de hrană

Sticlele de plastic sunt ideale pentru a confecționa recipiente de hrană pentru păsări, pe care le poți pune în curte. În loc să poluezi mediul cu deșeuri de plastic, vei atrage viețuitoare frumoase în grădina ta.

 • Fă mai multe găuri în sticlele de plastic și înserează linguri sau tije de lemn.
 • Umple sticlele cu hrană pentru păsări și agață-le în grădină.

Ești pregătit să încerci cele 12 trucuri pentru reciclarea sticlelor de plastic prezentate în acest articol?

Nu uita, cea mai bună modalitate de a proteja mediul înconjurător este să optezi pentru produse cu ambalaj reutilizabil.  Însă și trucurile prezentate în acest articol te vor ajuta să ai o contribuție pozitivă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Vázquez Morillas, Espinoza Rosa, B. V. (2014). El reciclaje de los plásticos. Anipac. https://doi.org/10.13140/RG.2.1.4440.1527
 • Reciclaje, E. L., Opcion, U. N. A., Minimizar, P., & Generacion, L. A. (2012). El reciclaje: una opción para minimizar la generación de residuos sólidos urbanos domiciliarios. Delos: Desarrolo Normal Sostenible.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.