Adevărul despre îngrijirea pielii și sănătatea ei - Doza de Sănătate
 

Adevărul despre îngrijirea pielii și sănătatea ei

Există câteva mituri despre îngrijirea pielii și sănătatea acesteia care pot afecta negativ sănătatea tegumentului. De asemenea, există anumite lucruri pe care poate nu le știi despre protecția sa. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații utile!
Adevărul despre îngrijirea pielii și sănătatea ei

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pielea și sănătatea sa nu primesc întotdeauna atenția pe care o merită. În plus, chiar dacă este unul dintre cele mai importante și mari organe ale corpului uman, avem tendința de a o neglija. De fapt, majoritatea oamenilor îi acordă atenție doar din motive estetice. Descoperă în acest articol care este adevărul despre îngrijirea pielii și sănătatea ei!

Pielea are mult mai mult decât un rol estetic. De fapt, aceasta este responsabilă de protejarea organismului împotriva agenților externi. De asemenea, pielea acționează ca o barieră împotriva schimbărilor de temperatură, aerului poluat, bacteriilor, etc. Sănătatea pielii poate reflecta modificări apărute în anumite părți ale corpului.

De exemplu, știai că există anumite tumori, cum ar fi cele care se dezvoltă în plămâni, care pot provoca iritații ale pielii? De fapt, multe tulburări sistemice se manifestă mai întâi la nivel cutanat. De asemenea, pielea ne permite să experimentăm atingerea și ne afectează aspectul, sexualitatea și stima de sine.

În articolul de astăzi, vom explica principalele mituri și vom expune adevărul despre îngrijirea pielii.

Adevărul despre îngrijirea pielii și sănătatea ei

Este hidratarea într-adevăr necesară?

Această opinie larg răspândită este reală. Apa potabilă este cu adevărat necesară pentru buna funcționare și echilibrul întregului organism. De asemenea, pielea trebuie să fie hidratată și corect hrănită.

Cu toate acestea, sfatul cu privire la consumul a 2 litri (aproximativ 8 pahare) de apă pe zi pentru menținerea sănătății pielii este un mit. Da, ar trebui să bei între 1,5 și 2 litri (6-8 pahare) de apă zilnic. Totuși, aceasta este doar media. Apa de care ai nevoie variază în funcție de diverși factori. Exercițiile fizice, temperatura camerei sau dieta îți pot crește necesarul de apă. De asemenea, apa pe care o bei nu afectează în mod direct starea pielii.

Femeie care se hidratează bând apă
Consumul de apă este necesar pentru a păstra sănătatea pielii. Cu toate acestea, nu este deloc adevărat că toată lumea trebuie să bea 8 pahare de apă pe zi. Unii au nevoie de mai multă apă, iar alții au nevoie de mai puțină, în funcție de mulți factori.

Poate soarele să vindece acneea?

Acesta este un mit răspândit. De fapt, majoritatea oamenilor consideră că mersul la plajă poate ameliora acneea, dar nu este deloc așa.

În primul rând, trebuie să știi că majoritatea tratamentelor medicale utilizate pentru acnee sunt fotosensibilizatoare. Aceasta înseamnă că, dacă iei orice medicament pentru acnee, atunci expunerea la soare ar putea produce o reacție negativă la nivelul pielii. De asemenea, dacă te expui la soare fără o protecție adecvată, te poți alege cu arsuri și pete solare. Arsurile îți vor agrava acneea.

În mod similar, dacă ai cicatrici recente lăsate de coșuri, băile de soare le vor face și mai vizibile. Așadar, încearcă să eviți expunerea la cele mai puternice și mai strălucitoare ore cu soare și folosește întotdeauna o protecție solară adecvată.

Pielea se regenerează constant?

Acest lucru este adevărat. Pielea este un organ care are propriul ciclu de reînnoire. De fapt, celulele noastre se regenerează continuu în stratul cel mai profund. De acolo, migrează spre epidermă (stratul cel mai superficial al pielii) și înlocuiesc celulele vechi.

Pielea are nevoie de aproximativ 28 de zile pentru a se reînnoi. Însă, acest ritm de reînnoire încetinește odată cu vârsta. Acest lucru este influențat și de factori precum expunerea la soare, stresul, insomnia și alimentația precară.

Femeie care cunoaște adevărul despre îngrijirea pielii
Pielea are propriul ciclu de reînnoire. Cu toate acestea, procesul se schimbă odată cu vârsta și obiceiurile de viață.

Exfolierea pielii poate elimina celulita?

Multe femei cred că exfolierea coapselor și a feselor poate ajuta la eliminarea celulitei. (Celulita apare ca urmare a acumulării de grăsimi în straturile mai adânci ale pielii.) Din păcate, acesta este un mit. În realitate, tot ceea ce obții prin exfoliere este stimularea celui mai superficial strat al epidermei. Din acest motiv, nu poți scăpa de celulită doar prin exfoliere.

În schimb, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pentru a reduce celulita este să adopți o dietă adecvată și să faci exerciții fizice în mod regulat. Consultă medicul și un antrenor personal dacă acesta este obiectivul tău.

Stresul afectează sănătatea pielii?

Da, este adevărat. Așa cum afirmă un studiu publicat în Dermatologie clinică și experimentală, expunerea constantă la stres afectează atât sănătatea pielii, cât și bunăstarea întregului organism. De fapt, studiul relevă faptul că există modificări și boli dermatologice care sunt influențate de stres.

Psoriazisul, de exemplu, este o boală cronică a pielii caracterizată prin apariția unor pete roșii cu solzi albicioși. În plus, acesta poate provoca dureri și înțepături în zonele afectate. Psoriazisul se agravează din cauza stresului.

Un alt scenariu similar se întâmplă în cazul alopeciei areate. Aceasta este o boală autoimună în cadrul căreia sistemul imunitar duce la pierderea părului în anumite zone. Este legată de anxietate și stres.

Femeie căzută pe gânduri
Expunerea constantă la situații stresante poate afecta sănătatea pielii. De fapt, stresul are legătură cu mai multe afecțiuni ale pielii.

Adevărul despre îngrijirea pielii și sănătatea ei: gânduri finale

Acestea sunt doar câteva exemple de mituri și adevăruri despre îngrijirea pielii. Este important să știi ce este adevărat și ce nu. Consultă medicul dermatolog dacă ai întrebări despre sau probleme ale pielii.

De asemenea, există câteva modalități simple de a avea grijă de întreaga piele a corpului. Menține-ți hidratarea și odihnește-te suficient, deoarece acest lucru va îmbunătăți funcționarea întregului corp. În plus, știi deja că 12-16 ore de expunere la soare pot fi dăunătoare pentru piele și riscante pentru sănătate. În mod ideal, folosește întotdeauna o metodă adecvată de îngrijire a pielii, cum ar fi protecția solară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hunter, H. J. A., Momen, S. E., & Kleyn, C. E. (2015). The impact of psychosocial stress on healthy skin. Clinical and Experimental Dermatology, 40(5), 540–546.
  • ¿Cómo hidratar la piel? – Parc de Salut Mar. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.parcdesalutmar.cat/es/dermatologia/consells-practics/hidratar-pell/
  • Haluza D, Simic S, Moshammer H. Sun Exposure Prevalence and Associated Skin Health Habits: Results from the Austrian Population-Based UVSkinRisk Survey. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(1):141. Published 2016 Jan 19.
  • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011, July). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology.
  • Rousset, L., & Halioua, B. (2018, October 1). Stress and psoriasis. International Journal of Dermatology. Blackwell Publishing Ltd.
  • Gupta, M. A., Gupta, A. K., & Watteel, G. N. (1997). Stress and alopecia areata: A psychodermatologic study. Acta Dermato-Venereologica77(4), 296–298.
  • Hosoi, J. (2006, August). Stress and the skin. International Journal of Cosmetic Science.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.