Cum se tratează arsurile superficiale? - Doza de Sănătate
 

Cum se tratează arsurile superficiale?

Micile accidente casnice și expunerea la soare pot cauza arsuri superficiale. În general, nu este nevoie să mergi la camera de gardă, deoarece această problemă poate fi tratată acasă.
Cum se tratează arsurile superficiale?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Astăzi îți vom arăta cum se tratează arsurile superficiale cu remedii naturale. Aproape fiecare dintre noi s-a confruntat cu această problemă la un moment dat. Arsurile superficiale sunt, de obicei, consecința accidentelor casnice.

O altă cauză posibilă a arsurilor superficiale este reprezentată de expunerea la soare fără protecție. Și contactul cu fiarele de călcat fierbinți, vărsarea unei căni de cafea sau atingerea accidentală a țevilor fierbinți poate cauza această problemă. Arsurile superficiale rezultate pot fi, în majoritatea cazurilor, tratate acasă.

Însă trebuie să putem face diferența dintre arsurile superficiale (de gradul 1) și cele profunde (de gradul 3). Când vine vorba de prima categorie, există multe remedii topice care pot calma pielea și ameliora durerea experimentată.

Diferitele grade de arsuri

Mână cu arsuri superficiale
O arsură poate fi clasificată în funcție de gradul său, care depinde de stratul cutanat afectat.

Medicii clasifică arsurile în funcție gradul de deteriorare a straturilor cutanate. Astfel, există arsuri de gradul 1, 2 și 3. Tratamentul depinde de caracteristicile arsurii și de categoria în care aceasta se încadrează.

  • Majoritatea arsurilor casnice intră în categoria arsurilor de gradul 1. Sunt leziuni superficiale și doar stratul exterior al pielii a fost afectat.
  • Alte arsuri sunt considerate a fi de gradul 2. În acest caz, deteriorarea afectează nu numai primul strat al pielii (epiderma), ci și cel de-al doilea (dermul).
  • Nu în ultimul rând, arsurile de gradul 3 ating stratul de grăsime de sub derm, motiv pentru care sunt mult mai grave. Acestea pot deteriora nervii, ducând la instalarea unei amorțeli permanente. În general, arsurile de gradul 3 survin în urma incendiilor majore sau expunerii la curent electric sau substanțe chimice.

Principalele consecințe ale arsurilor superficiale sunt roșeața și durerea. Totodată, pielea poate părea inflamată și pot apărea bășici.

Vestea bună este că avem la dispoziție mai multe tratamente de bază pentru arsurile minore, pe care le putem utiliza acasă. Cu ajutorul tratamentelor topice, putem remedia rănile, durerea și inflamațiile cauzate de arsuri.

Primul ajutor în caz de arsuri superficiale

Pacientă care știe cum se tratează arsurile superficiale
Curățarea arsurii, împreună cu aplicarea de creme regeneratoare, va grăbi vindecarea.

Primul pas pentru a trata o arsură superficială este să răcești porțiunea de piele afectată. Aplicarea de apă rece reprezintă cel mai rapid mod de a face acest lucru. Însă nu folosi gheață, deoarece aceasta poate deteriora și mai mult pielea. Ține regiunea lezată sub jet de apă rece timp de câteva minute.

Dacă ești sigur că ai de-a face cu o arsură superficială, curăță ușor zona cu săpun și apă. Nu sparge bășicile dacă acestea sunt prezente. O bășică spartă se poate infecta cu ușurință, agravând leziunea. Totodată, nu acoperi leziunea cu materiale care lasă în urmă fibre atunci când sunt îndepărtate.

Poate ai auzit că arsurile superficiale pot fi tratate cu remedii naturiste precum muștarul, untul, pasta de dinți, uleiul sau albușurile de ou. Dar toate aceste soluții nu constituie o idee prea bună. Există diverse unguente speciale pentru arsuri, disponibile în orice farmacie.

Dacă durerea experimentată este prea intensă, poți folosi analgezice care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. În mod obișnuit însă, poți ține sub control durerea și orice alte simptome ulterioare prin îngrijirea corectă a arsurii.

Mai jos, îți prezentăm câteva dintre cele mai bune remedii naturiste pentru arsurile superficiale.

Cum se tratează arsurile superficiale cu gel de aloe vera

Persoană stând lângă un borcan de gel de aloe vera
Aloe vera este un regenerator natural excelent pentru pielea arsă atât pe cont propriu, cât și asociat cu alte plante precum gălbenelele.

Această plantă are numeroase proprietăți utile. Printre altele, aloe vera poate ameliora iritațiile, durerea și inflamațiile. În plus, aloe vera are un efect antibacterian și constituie o soluție naturală, sigură și eficientă pentru a ameliora disconfortul cauzat de arsurile superficiale.

Cum se tratează arsurile superficiale cu cremă de gălbenele

Crema de gălbenele este un alt remediu util pentru ameliorarea iritațiilor și a inflamației. Asigură-te că marca pentru care optezi nu conține coloranți sau parfumuri artificiale.

Cum se tratează arsurile superficiale cu miere

În cadrul studiilor cu privire la cele mai rapide și simple tratamente pentru arsurile superficiale, cercetătorii au descoperit faptul că mierea are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare ce promovează vindecarea.

O actualizare a unui studiu efectat în 2014, care a examinat rezultatele a 12 studii anterioare, a scos la iveală faptul că arsurile superficiale se vindecă mai repede dacă sunt acoperite cu tifon cu miere. De fapt, mierea susține vindecarea mai rapidă decât în cazul aplicării de unguente antibiotice și alte tipuri de pansamente. Un raport separat publicat înaintea primului a avut constatări similare.

Cum se tratează arsurile superficiale cu creme vindecătoare

Există multe tipuri de creme vindecătoare în comerț care intră în categoria de remedii naturiste. Aceste unguente nu agravează disconfortul. Din contră, oferă o ameliorare imediată și susțin regenerarea pielii.

În general, acest tip de cremă se prepară cu uleiuri esențiale și alte ingrediente cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și regeneratoare. Efectul lor asupra dermului este unul pozitiv.

În schimb, arsurile grave constituie un motiv pentru a merge la camera de gardă. Un medic trebuie să evalueze daunele și să stabilească care este cel mai potrivit tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.