Ce să faci dacă experimentezi o arsură? - Doza de Sănătate
 

Ce să faci dacă experimentezi o arsură?

Dacă experimentezi o arsură de gradul 1, ai la dispoziție diverse remedii naturiste pentru a trata problema. Ai grijă însă să nu aplici pastă de dinți pe porțiunea de piele arsă.
Ce să faci dacă experimentezi o arsură?
Mario Benedetti Arzuza

Scris și verificat de medicul Mario Benedetti Arzuza.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Căldura excesivă poate produce arsuri foarte periculoase, ce afectează mai multe staturi ale pielii. Arsurile sunt clasificate după intensitatea acestora. Atunci când experimentezi o arsură, este indicat să uzi porțiunea de piele afectată cu apă rece.

Fă asta cât mai repede cu putință, astfel încât să previi formarea bășicilor.

Dacă ai gheață la îndemână, aplic-o pe arsură și las-o să acționeze până se topește. Probabil vei simți mai multă durere dacă încerci acest remediu, însă senzația de arsură va dispărea în doar câteva minute.

Clasificarea arsurilor

Arsurile pot fi de gradul 1, 2 și 3. Este important să-ți dai seama de gradul unei arsuri, astfel încât să poți aplica un tratament adecvat în timp util.

Arsurile de gradul 1

Acestea sunt cele mai uşoare arsuri. Pielea se înroșește și vei simți o senzație ușoară de arsură, dar nu vei fi afectat de bășici.

Arsurile de gradul 2

În acest caz apar și bășici. Regiunea afectată se înroșește și ai o senzație de arsură moderată.

Arsurile de gradul 3

Acest tip de arsură este cel mai grav deoarece o porțiune semnificativă de piele este afectată, iar arsura poate să atingă chiar și straturile adânci ale pielii. În anumite cazuri poţi vedea grăsime, mușchi și oase cu ochiul liber.

Te-ar putea interesa și:

Primul ajutor in caz de arsuri

Fiarele de călcat pot cauza arsuri de gradul 2, pe când cele de gradul 3 sunt rezultatul accidentelor cu apă fierbinte, ulei încins sau alimente dulci puse la fiert (precum gemurile).

Dacă experimentezi arsuri de gradul 3, este esențial să mergi imediat la spital. Însă, dacă este vorba doar despre o arsură de gradul 1 sau 2, încearcă tratamentele pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.

Tratamente pentru arsurile ușoare

O arsură foarte gravă poate cauza bășici
  • Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să îndepărtezi orice haine sau bijuterii de pe regiunea arsă, astfel încât să poți trata arsura în mod adecvat.
  • Următorul pas constă în a uda arsura sau a aplica gheață pe aceasta pentru a ameliora senzația de arsură.
  • Dacă observi bășici, ai grijă să nu le spargi. În caz contrar pielea va fi complet expusă și va crește riscul de a dezvolta o infecție. Monitorizează atent bășicile: dacă observi că s-au umplu de puroi, produc durere sau dacă un lichid galben sau verde curge din acestea, cel mai probabil ai nevoie urgent de îngrijire medicală.
  • De asemenea, nu aplica niciodată pastă de dinți sau ulei pe arsuri deoarece aceste produse pot agrava simptomele experimentate. Nu acoperi arsura cu haine, însă aplică o cremă specială contra arsurilor pentru a preveni infecțiile.

Când este cazul să apelezi la un medic?

Mergi la spital dacă arsura acoperă o porțiune de piele foarte întinsă sau dacă este adâncă. Arsurile cauzate de apă fierbinte, electricitate sau substanțe corozive sunt deosebit de periculoase.

De asemenea, nu ezita să consulți un specialist dacă arsura ți-a afectat fața, regiunea genitală, picioarele și mâinile sau dacă suferi de orice tip de boală cardiacă sau respiratorie. Acoperă porțiunea de piele arsă cu o cârpă udă și rece în timp ce aștepți să primești ajutor medical.

Remedii naturiste pentru a trata o arsură

Următoarele remedii sunt utile numai împotriva arsurilor de gradul 1:

Cartofi feliați

Cartofii feliați sunt un remediu foarte eficient pentru a ameliora senzațiile produse de arsuri. Pur și simplu aplică o felie de cartof pe regiunea afectată timp de trei minute, de trei ori pe zi.

Miere

Mierea este utilă pentru a trata o arsură de gradul 1

Mierea este un antihistaminic puternic ce previne infecțiile și stimulează procesul de vindecare. Pentru a obține rezultate rapide, aplică o cantitate generoasă de miere pe regiunea afectată de mai multe ori pe zi. Clătește pielea de fiecare dată când aplici miere, însă ai grijă să nu zgârii arsura.

Capsule de vitamina E

Vitamina E este un remediu foarte eficient împotriva arsurilor, în special dacă vrei să previi cicatricile. Sparge o capsulă de vitamina E și aplică lichidul din interior pe regiunea afectată de două ori pe zi.

Aloe vera

Puțin gel de aloe vera este util pentru a trata o arsură

Această plantă conține un gel foarte util pentru a trata arsurile, având abilitatea de a calma simptomele și a accelera procesul de vindecare. Aplică gel de aloe vera pe porțiunea de piele arsă și apoi clătește cu apă caldă.

Nu uita!

Remediile naturiste sunt modalități simple și necostisitoare pentru a trata arsurile superficiale. Principalul avantaj al acestora este faptul că sunt 100% naturale și nu produc niciun efect secundar nedorit.

Așadar, data viitoare când experimentezi o arsură superficială, știi ce trebuie să faci. Ține seama de sfaturile pe care ți le-am prezentat în acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.