Primul ajutor în arsuri - acționează imediat! - Doza de Sănătate
 

Primul ajutor în arsuri - acționează imediat!

Arsurile sunt destul de frecvente și pot fi cauzate de factori multipli: electricitate, chimicale, foc, etc. Este important să știi cum să acționezi rapid și cum să tratezi o eventuală arsură.
Primul ajutor în arsuri - acționează imediat!
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Se întâmplă destul de frecvent să suferi o arsură chiar la tine acasă. Dar știi cum să acorzi primul ajutor în arsuri? Acestea pot fi ușoare și lesne de vindecat, dar dacă apar pe suprafețe extinse, pot pune viața în pericol. Este foarte important să ai cunoștințele necesare pentru a interveni rapid dacă acest gen de accidentare are loc în propria locuință. 

În funcție de severitate, există trei tipuri de arsuri

Primul ajutor în arsuri prin aplicarea de bandaj
  • Arsuri de gradul I: pielea se înroșește; sunt superficiale și afectează doar stratul superior al epidermei, cauzând durere și usturimi.
  • Arsuri de gradul al II-lea: pe lângă roșeață, apar vezicule cu un lichid clar; sunt mai profunde și afectează primele două straturi ale epidermei.
  • Arsuri de gradul al III-lea: cel mai serios caz, pielea este acoperită de bășici sanguinolente; afectează straturile profunde ale pielii și lasă cicatrici.

Primul ajutor în arsuri de gradul I

  • Ține zona afectată sub apă foarte rece, 5-10 minute.
  • Dezinfectează zona și aplică o cremă sau spray special împotriva arsurilor.
  • Bandajează cu un tifon curat.

Primul ajutor în arsuri de gradul al II-lea

  • Ține zona afectată sub apă rece cât mai mult, până la 30 minute, pentru a asigura scăderea temperaturii. Acest lucru previne afectarea țesuturilor mai profunde.
  • Bandajează cu un bandaj steril, fără a strânge materialul pe piele. Acest lucru va crea o senzație plăcută și va ajuta la calmarea durerii.
  • Evită baia sau dușul pe partea vătămată.
  • Dacă durerea se intensifică, poți lua un analgezic ușor de tipul ibuprofenului.
  • Nu încerca să spargi veziculele, deoarece vei crea un mediu propice pentru infecții.

Primul ajutor în arsuri de gradul al III-lea

Și acest gen de arsură poate apărea pe orice parte a corpului, dar nu este indicat să te ocupi de ea acasă. Dă fuga la urgențe și consultă medicul, care va avea grijă de:

  • Îndepărtarea fragmentelor de haine de pe zona arsă și curățarea rănii în profunzime.
  • Verificarea constantă a semnelor vitale, respirație, circulație și puls.
  • Bandajarea rănii și aplicarea de soluții speciale.

Tratamentul diferitelor tipuri de arsuri

Haine care au luat foc

Primul ajutor în arsuri prin aplicarea de unguent

Este indicat să așezi victima jos, rostogolind-o de câteva ori pentru a stinge flăcările, sau acoperind-o cu o pătură. Fiind privată de oxigen, flacăra se va stinge destul de repede. Poți încerca să îndepărtezi hainele arse doar dacă nu sunt lipite de piele, mai ales în cazul materialelor sintetice.

Arsuri electrice

După inactivarea sursei de curent, ține zona arsă sub apă rece câteva minute, timp în care poți încerca îndepărtarea resturilor textile. Plasează un tifon steril pe rană și transportă victima imediat la spital. Electrocutarea poate da probleme mult mai grave, pe lângă arsuri.

Arsuri chimice

Orice zonă a corpului ar fi afectată, clătește cu apă din abundență, fără săpun, deoarece ar putea interacționa cu substanțele chimice de pe piele. Prezintă-te degrabă la medic pentru tratamentul de specialitate.

Ce să NU faci în cazul unei arsuri

Primul ajutor în arsuri pe mână
  • Nu pune gheață direct pe pielea arsă, pentru că aceasta poate cauza degerături care înrăutățesc situația.
  • Nu aplica loțiuni sau uleiuri obișnuite, care nu sunt indicate pentru astfel de situații. Acestea ar putea afecta procesul de vindecare.
  • Sub nici o formă nu sparge bășicile formate, există un mare risc de inflamare.
  • Este interzisă folosirea plasturilor sau a vatei pe pielea vătămată. Aceste obiecte nu lasă pielea să respire și pot duce la infecții.
  • Nu îndepărta resturile de haine care s-au lipit de piele pentru că acestea se pot desprinde cu tot cu stratul superficial al pielii. Un medic va aplica metodele potrivite.
  • Pe cât posibil, nu atinge rănile și arsurile, pentru prevenirea contaminării.
  • Nu aplica niciodată pe pielea arsă pastă de dinți, grăsimi animale, pudră de talc sau cremă de corp, deoarece acestea înrăutățesc situația și procesul de vindecare.

Soluții la îndemână pentru arsuri ușoare

Aloe vera

Primul ajutor în arsuri prin aplicarea de aloe vera

Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatoare care accelerează procesul de vindecare a rănilor și a arsurilor. Poți aplica gelul direct din frunza plantei, pentru o calmare instantanee a durerii.

Miere de albine

Mierea este un panaceu universal, cu multiple proprietăți antibacteriene, antibiotice și antiinflamatoare, fiind remediul ideal în cazul unei arsuri ușoare. Aplică direct pe rană și repetă de câteva ori pe zi.

Extract de gălbenele

Uleiul de gălbenele este un excelent antiseptic și analgezic, ajutând la vindecarea mai rapidă a oricăror afecțiuni ale pielii. Găsești extract de gălbenele la orice plafar sub formă de cremă, gel, loțiune sau ulei, așa că poți alege ce ți se potrivește cel mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.