Tratarea acneei cu ceai verde: mit sau adevăr? - Doza de Sănătate
 

Tratarea acneei cu ceai verde: mit sau adevăr?

Ceaiul verde este un astringent natural care oferă rezultate excelente în ceea ce privește tratarea acneei. Știi cum să-l folosești în acest scop? Citește în continuare și ia aminte!
Tratarea acneei cu ceai verde: mit sau adevăr?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Tratarea acneei cu ceai verde este doar un mit sau chiar funcționează?

Acneea nu este o problemă de sănătate gravă – cel puțin nu din punct de vedere fizic. Însă aceasta poate avea un impact major asupra stimei de sine a pacienților.

De obicei, acneea poate fi tratată cu remedii naturiste, unele dintre acestea având ca ingredient activ ceaiul verde. Dacă problema devine rezistentă la soluțiile naturale, va trebui să consulți un specialist. Acneea afectează cel mai des adolescenții, dar poate apărea la orice vârstă.

Femeile sunt mai predispuse la apariția acneei, dar formele acesteia sunt mai severe la bărbați. Aproximativ 5% din femei vor continua să aibă acnee până la vârsta de 40 de ani. Medicii o consideră a fi o problemă gravă doar dacă survine subit la adulții mai în vârstă.

Ce este acneea?

Femeie care are coșuri pe față
Acneea a devenit una dintre cele mai răspândite probleme cutanate. Aceasta survine atunci când porii se înfundă cu sebum și celule moarte.

Această boală cutanată afectează foliculii de păr și glandele sebacee. Poate nu știai asta, dar pielea prezintă niște orificii minuscule numite pori. Porii sunt legați de glandele sebacee prin intermediul foliculilor.

Glandele sebacee produc sebum, o substanță grasă. Sebumul transportă celulele moarte ale pielii către suprafață prin foliculi. Când firele de păr cresc prin foliculi și, împreună cu celulele moarte, înfundă porii, se formează coșurile.

Practic, combinația de celule moarte, sebum și păr determină acumularea bacteriilor, cauzând inflamații. De îndată ce aceste „dopuri” încep să înfunde porii, fața, gâtul, pieptul, spatele și umerii pot fi afectați de acnee.

Factori care influențează acneea

Unele persoane sunt mai predispuse la apariția acneei decât altele. Factorii care cresc riscul să suferim de această problemă includ vârsta, istoricul familial, schimbările hormonale, contactul direct cu substanțe grase, fricțiunea continuă (de pildă, atunci când ținem telefonul mobil lipit de față) și stresul.

Totodată, acneea poate fi agravată de diverși factori, precum:

  • Anumite medicamente: În această categorie intră cele care conțin corticosteroizi, litiu sau testosteron.
  • Dieta: Conform studiilor, alimentele cel mai frecvent asociate acneei sunt sursele de carbohidrați, ciocolata și laptele degresat. În schimb, se pare că alimentele bogate în grăsimi nu cresc riscul de apariție a acneei.
  • Schimbările hormonale: Pot surveni înainte sau în timpul menstruației, pe perioada sarcinii sau din cauza pastilelor anticoncepționale.
  • Stresul: Deși nu poate duce la apariția acneei pe cont propriu, stresul o poate agrava.

Există un mit conform căruia acneea ar fi o consecință a lipsei de igienă. Însă spălarea pielii cu forță excesivă sau cu săpunuri puternice poate agrava problema. Nici folosirea de produse cosmetice nu poate cauza acnee pe cont propriu. Totul depinde de tipul de ten pe care îl ai.

Instrucțiuni pentru tratarea acneei cu ceai verde

Frunze uscate pentru tratarea acneei cu ceai verde
Ceaiul verde constituie un ingredient natural care poate preveni acneea. Fie că îl consumăm, fie că îl aplicăm topic, acesta contribuie la reglarea producției de sebum.

Ceaiul verde este un astringent natural care oferă rezultate bune în ceea ce privește tratarea acneei. În plus, este și un antioxidant excelent.

Consumul de ceai verde inhibă dezvoltarea acneei și reduce producția de sebum a pielii. Această băutură poate modera nivelul insulinei și glicemia. Desigur, moderația este esențială: o cană pe zi este de ajuns.

Ceaiul verde poate fi folosit și topic. Pur și simplu aplică o compresă cu extract de ceai verde pe regiunea vizată. Astfel, vei elimina bacteriile acumulate, vei reduce inflamațiile și vei preveni coșurile.

Soluții alternative pentru tratarea acneei cu ceai verde

Există și remedii cu ceai verde ceva mai complicate. Pe lângă faptul că sunt utile în tratarea acneei, ele pot îmbunătăți aspectul general al pielii. În plus, îi conferă prospețime și fermitate, prevenind îmbătrânirea. Cele mai eficiente măști pe bază de ceai verde sunt:

  • Masca cu ceai verde și miere: Amestecă o lingură de ceai verde și una de miere pentru a obține o pastă. Apoi, aplic-o pe față și las-o să acționeze 15-20 de minute. Clătește-te cu apă rece și repetă tratamentul de două ori pe săptămână.
  • Masca cu ceai verde și aloe vera: Ai nevoie de două plicuri de ceai verde, o lingură de gel de aloe vera și o cană de apă. Ceea ce trebuie să faci este să prepari infuzia de ceai verde și s-o lași să se răcească. Apoi, amestec-o cu celelalte ingrediente și toarn-o într-o sticlă cu pulverizator. Aplic-o pe față după baie.

Ai încercat vreodată să tratezi acneea cu remedii care conțin ceai verde? După cum poți vedea, acest ingredient este util acest scop, indiferent dacă îl consumi sau îl aplici topic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mahmood, S. N., & Bowe, W. P. (2014). Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
  • Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016;6(1):2. Published 2016 Dec 29. doi:10.3390/antiox6010002
  • Lu, P. H., & Hsu, C. H. (2016). Does supplementation with green tea extract improve acne in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.004
  • Mahmood T, Akhtar N, Moldovan C. A comparison of the effects of topical green tea and lotus on facial sebum control in healthy humans. Hippokratia. 2013;17(1):64–67.
  • Hsu, S. (2005). Green tea and the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2004.12.044

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.