10 plante de grădină care rezistă la secetă și soare
 

10 plante de grădină care rezistă la secetă și soare

A avea o gradină sau o terasă în zone aride nu înseamnă a avea doar cactuși. Există o listă de specii ideale pentru aceste condiții climatice.
10 plante de grădină care rezistă la secetă și soare

Ultima actualizare: 26 septembrie, 2022

Menținerea grădinii în stare optimă este o sarcină epuizantă pentru mulți oameni. Unii optează pentru spații exterioare simple, fie pentru că nu au timp, fie pentru că nu vor să se complice. În plus, condițiile climatice reduc opțiunile. Cu toate acestea, există plante de grădină care rezistă la secetă și soare.

Multe tipuri de plante se adaptează bine grădinilor din zonele aride. Acest lucru nu înseamnă că sunt specii inestetice. Alegerea plantelor de gradină care rezistă cel mai bine la soare și secetă poate fi o decizie pe cât de practică, pe atât de aspectuoasă. Rozmarinul, lavanda și cimbrul coexistă armonios cu lumina puternică a soarelui, având în același timp proprietăți gastronomice.

10 plante de grădină care rezistă la secetă și soare

Este adevărat că multe specii nu tolerează mai mult de câteva zile fără apă de ploaie sau irigație. Altele nu sunt foarte rezistente la lumina soarelui. Deși acestea sunt condiții climatice care limitează alegerile, categoria plantelor de grădină care rezistă la soare și la secetă este generoasă.

Următoarele specii sunt ideale pentru cei care nu au timp de întreținere, pentru cei uituci sau pentru cei care trăiesc în regiuni uscate și calde:

1. Mușcate

Mușcatele sunt frumoase și rezistă la secetă. Există peste 400 de specii, iar majoritatea sunt ușor de îngrijit. Mușcatele sunt populare pentru florile lor atractive și parfumul caracteristic. Ele înfloresc la sfârșitul primăverii. În ciuda faptului că pot rezista la căldură și secetă, este recomandat să le udați cu o oarecare frecvență în timpul lunilor de creștere.

Mușcatele sunt plante de grădină care rezistă la secetă
Florile de mușcată sunt viu colorate în ciuda secetei, decorând grădina cu puțin efort.

2. Măslin

Denumirea sa este Olea europaea, dar este cunoscut ca „măslin”. Este un copac mic ce produce celebrele măsline. Originea acestei plante este bazinul Mării Mediterane, deci este o specie potrivită pentru zonele uscate. Îngrijirea este foarte simplă, deoarece copacul poate supraviețui numai cu apa de ploaie și mult soare.

Măslinul aduce în casă utilizări estetice și gastronomice.

3. Pelin negru

Formațiunile de arbuști sunt ideale pentru zonele aride. Aceste tipuri de plante rezistă foarte bine la secetă. Genul Artemisias include sute de plante. Unele pot fi folosite în bucătărie, cum ar fi tarhonul.

Având un frunziș luxuriant și estetic, pelinul negru se îngrijește ușor. Udați rădăcinile când sunt foarte uscate și protejați-le puțin de vânt. În rest, planta tolerează fără probleme razele soarelui și căldura.

4. Verbena

Verbena include un set de plante târâtoare, erbacee și anuale. Oferă un aspect plăcut grădinii grație florilor colorate. Tolerează solurile nisipoase și climatele uscate, dar nu și înghețul. Prin urmare, plantați verbena în zone calde sau protejați-o în timpul iernii.

Verbena în grădină
Verbena are flori ideale pentru a înfrumuseța grădina.

5. Crin australian

O specie mai puțin cunoscută, dar foarte adaptabilă la climatele uscate, este Anigozanthos, numit și crin australian. Este o specie originară din Australia, cu frunze lungi și tulpini înalte pline de flori.

Are rădăcini care stochează o cantitate mare de sevă, motiv pentru care poate rezista la perioade lungi de secetă. Cu toate acestea, este indicat să mențineți solul umed pentru a-i încuraja creșterea, mai ales în lunile de vară.

6. Arbore de ceai australian

Este o plantă renumită pentru proprietățile sale antiseptice. Uleiul extras din această plantă este adesea folosit pentru diferite afecțiuni legate de piele: de exemplu, acneea, mătreața sau piciorul de atlet.

În plus, nu necesită multă îngrijire, ci doar udare frecventă în primul an de creștere. Arborele de ceai este apreciat din punct de vedere decorativ datorită florilor alb și roz.

7. Aloe

Una dintre cele mai frecvente alegeri pentru grădinile situate în regiunile uscate este genul Aloe. Originară din Africa și Orientul Mijlociu, această subfamilie a speciei Asphodelaceae rezistă foarte bine la expunerea la soare. În plus, cele mai utilizate variante, precum aloe vera, rezistă până la două săptămâni fără irigare sau ploaie în lunile de vară.

Când vremea se răcește, nevoie de apă scade. Aloe vera este folosită în cosmetică, medicină și gastronomie. Plantele din genul Aloe nu udate în exces.

Remediu cu aloe vera
Efectul medicinal al plantei aloe vera este celebru. Este inclusă în multe produse cosmetice.

8. Bougainvillea sau floarea de hârtie

Unul dintre genurile care se adaptează cel mai bine la secetă este Buganvilias. Este o specie care necesită multă lumină solară și poate crește sub formă de copac sau tufiș. Nu tolerează bine temperaturile reci, mai ales cele sub 0 grade.

Nevoia redusă de irigare o face ușor de îngrijit. Evitați udatul excesiv. Este nevoie de un spațiu considerabil pentru dezvoltarea coroanei generoase.

9. Anghinare

O alternativă comestibilă este anghinarea. Aceasta crește în climat uscat și cald datorită originii sale mediteraneene. Necesită udări mai frecvente la început, dar apoi acestea vor fi sporadice. Este important ca rădăcinile să aibă un drenaj bun, astfel încât mugurii să crească fără probleme pe tulpinile groase. Aceste formațiuni sunt folosite în gastronomie, înainte să se deschidă și să înflorească.

Rozmarinul și cimbrul rezistă bine la soare și secetă, dar trebuie protejate de ger.

10. Lavandă

Genul Lavandula, care include celebra levănțică, este foarte ușor de îngrijit. Această plantă este recunoscută pentru parfumul său, care este folosit în numeroase produse cosmetice și de curățenie.

În ciuda delicateții sale, a culorii sale mov atractive și a aromei, levănțica crește în climatele calde, dar rezistă și la ger. Este un exemplar esențial în gradină.

Lavanda pe lista de plante de grădină care rezistă la secetă
Lavanda are o aromă deosebită care este folosită în parfumuri, dar și pentru a respinge dăunătorii din grădină.

Luați în considerare lumina soarelui

A crea o grădină frumoasă în climatul cald și uscat nu este greu, deoarece lista plantelor adaptabile este lungă. Prin urmare, este recomandat să acordați atenție cantității de lumină solară care ajunge pe terasă sau în grădină. Alegerea plantelor depinde și de expunerea terenului la lumină și de temperaturile din timpul iernii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González- Rodríguez, H, and I Cantú. “Adaptación a La Sequía de Plantas Arbustivas de Matorral Espinoso Tamaulipeco.” Ciencia Uanl 4.4 (2001): 454–461. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/402/40240411.pdf
  • Romani, Annalisa et al. “Health Effects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, by-Products, and Leaf of Olea Europaea L.” Nutrients 11.8 (2019). Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu11081776
  • González, Luis Manuel, Estrada, Aliuska, Argentel, L., Zaldivar, Nircia,  Tolerancia a la sequía en diferentesvariedades de trigo sobre la basede algunas variables del régimen hídricoy la concentración de pigmentos en estadíade plántula. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias [Internet]. 2007;16(1):45-49. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93216111
  • Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer  [Internet]. 2006  Sep [citado  2022  Sep  11] ;  22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.