Cele mai bune 20 de plante cățărătoare rezistente la soare
 

Cele mai bune 20 de plante cățărătoare rezistente la soare

Printre cele mai bune plante agățătoare pe care le puteți cultiva pe balcon se numără planta păianjen, rozariul și feriga. Descoperiți mai multe specii superbe de plante cățărătoare!
Cele mai bune 20 de plante cățărătoare rezistente la soare

Ultima actualizare: 15 martie, 2023

Pentru decorarea balcoanelor, puteți alege plante cățărătoare rezistente la soare. Când vine primăvara, ele oferă viață și culoare casei tale. Sunt o opțiune excelentă dacă nu aveți spațiu în interior pentru ghivece.

Cele mai bune 20 de plante cățărătoare rezistente la soare

Puteți alege specii cu flori sau fără. Aceste plante se vor agăța de pereți sau vor atârna frumos în lumina soarelui. Trebuie să alegeți plante cățărătoare rezistente la soare, deoarece vor sta toată ziua în lumină și căldură.

Dacă plantele nu sunt rezistente la aceste condiții, se vor ofili.

1. Ferigă cățărătoare

Feriga pe lista de plante cățărătoare rezistente la soare

 

Nephrolepis este o plantă frumoasă care atrage atenția datorită formei deosebite a frunzelor sale. Acestea sunt foarte verzi și lungi. Sunt rezistente la lumina soarelui, deși nu trebuie să fie directă. Asta înseamnă că puteți pune feriga pe un balcon semiumbrit.

Îngrijirea este simplă. Este suficient să-i oferiți un substrat bogat în nutrienți și o irigare constantă. Stropiți frunzele din când în când.

2. Verbena

Verbena pe lista de plante cățărătoare rezistente la soare

 

Verbena, al cărei nume științific este Verbena officinalis, are flori foarte frumoase care apar primăvara și vara. Este o plantă utilizată pe scară largă mai ales în spații exterioare, deoarece rezistă la lumina directă a soarelui. În plus, este recunoscută pentru proprietățile sale medicinale.

Pentru a îngriji această plantă, este suficient să o udați des. Când îi lipsește apa, frunzele par ofilite.

În lunile reci, este mai bine să o puneți înăuntru.

3. Rozariu

Rozariu în ghiveci

 

Senecio rowleyanus este o plantă suculentă. Prin urmare, frunzele sale mici sunt cărnoase.

Ceea ce este uimitor la această plantă este faptul că frunzele ei sunt rotunde și mici, ca mărgelele rozariului. Este o plantă ce iubește semi-umbra. Ghiveciul pe care îl alegeți trebuie să aibă un drenaj optim.

4. Petunie cățărătoare

Petunia pe lista de plante cățărătoare rezistente la soare

 

Cea mai mare atracție a acestei plante sunt florile și culorile acestora. Există nuanțe de alb, roz, violet și combinații de două tonuri. Planta va înflori în același an în care o cultivați, primăvara fiind perioada de înflorire. Necesită lumină solară și udare frecventă pentru a crește sănătos.

5. Cerceluș

Cerceluș în ghiveci

 

Fuchsia hybrida se numește și cerceluș datorită formei florilor sale. Este una dintre cele mai frumoase plante cățărătoare rezistente la soare. Este foarte rezistentă, dar preferă semi-umbra.

Sezonul de înflorire începe în vară și durează până la începutul toamnei.

6. Sporul casei

Planta sporul casei

 

Sporul casei sau Impatiens walleriana se remarcă prin frumusețea și simplitatea florilor de culoare alb, roz, lila sau roșu. Tonurile sale contrastează cu verdele intens al frunzelor.

Se recomandă udarea constantă și semi-umbra pentru ca florile să nu se ofilească.

7. Voalul miresei

Voalul miresei pe lista de plante cățărătoare rezistente la soare

 

Voalul miresei este una dintre cele mai frumoase plante cățărătoare pentru interior sau exterior. Lăstarii plantei cresc pe niște tije care ies din interiorul plantei. Aceștia permit înmulțirea cu ușurință a plantei acasă. Voalul miresei are nevoie de substrat cu drenaj bun, semi-umbră și fertilizare moderată.

8. Planta păianjen

Planta păianjen pe lista de plante cățărătoare rezistente la soare

 

Planta păianjen este o erbacee anuală care crește rapid. Aceasta înflorește primăvara. Crește în semi-umbră sau în soare direct. Nu rezistă deloc la îngheț.

Alte plante cățărătoare rezistente la soare

Iedera pe lista de plante cățărătoare rezistente la soare
Epipremnum aureum

Deși cele 8 plante pe care le-am menționat sunt cele mai folosite, opțiunile nu se opresc aici. Pentru a vă înfrumuseța ferestrele sau balcoanele, aveți și următoarele 12 alternative:

 1. Begonia dragón wing
 2. Macaleandru sau Nemesia strumosa
 3. Coada măgarului sau Sedum burrito
 4. Conduraș sau Tropaeolum majus
 5. Sclipici sau Tradescantia pallida
 6. Mușcată curgătoare sau Pelargonium peltatum
 7. Iedera dracului sau Epipremnum aureum
 8. Surfinia sau Calibrachoa x hybrida
 9. Iedera suedeză sau Plectranthus verticillatus
 10. Cactusul vâsc sau Rhipsalis cassutha
 11. Cactusul orhidee sau Epiphyllum anguliger
 12. Planta de tămâie sau Plectranthus coleoides Marginatus

Există un număr mare de plante cățărătoare rezistente la soare. Alegeți soiurile preferate pentru a decora balcoanele sau ferestrele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Guo, Y., & Warner, R. M. (2020). Dissecting genetic diversity and genomic background of Petunia cultivars with contrasting growth habits. Horticulture research7.
 • Kubica, P., Szopa, A., Dominiak, J., Luczkiewicz, M., & Ekiert, H. (2020). Verbena officinalis (common vervain)–a review on the investigations of this medicinally important plant species. Planta medica86(17), 1241-1257.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.