Cele mai bune 5 plante pentru a tapița grădinile
 

Cele mai bune 5 plante cățărătoare pentru grădină

Astăzi vom vorbi despre specii de plante cățărătoare, capabile să se întindă sub forma unui covor verde. Aflați care se potrivește cel mai bine grădinii voastre!
Cele mai bune 5 plante cățărătoare pentru grădină

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Există o mare varietate de plante folosite pentru a decora spațiile interioare ale locuinței sau terasele și grădinile. Unii oameni aleg specii de plante cățărătoare pentru grădină, care pot acoperi suprafețe întregi, fie pentru a le decora, fie pentru a le masca.

Vegetația cățărătoare sau târâtoare are caracteristica de a se dezvolta extensiv, formând un covor vegetal. Acest lucru aduce culoare și diversitate spațiilor deschise și este adesea folosit ca înlocuitor pentru iarba tradițională.

Cele mai bune 5 plante cățărătoare pentru grădină

Vegetația cățărătoare sau târâtoare funcționează ca o alternativă ideală la curțile tradiționale cu iarbă sau gazon. Datorita formei sale de creștere, generează un fel de saltea sau covor care acoperă sectoare întregi.

Există multe alternative dacă optați pentru aceste tipuri de plante, în funcție de culoare, suprafața de acoperit și tipul de îngrijire necesară.

1. Plante perene

Acest tip are caracteristica de a-și păstra rădăcinile în perioada cea mai rece a anului, deși pierde frunzele și tulpinile. Ele apar odată cu vremea blândă. Una dintre cele mai utilizate plante este Festuca glauca sau iarba albastră, remarcată pentru culoarea și densitatea sa.

Are frunze lungi care pot acoperi o întreagă zonă. În plus, are o rezistență bună, fiind ideală pentru grădinile aglomerate. În ceea ce privește întreținerea, nu există mari complicații. Tolerează bine tăierea, lumina soarelui, un bun drenaj și seceta.

2. Plante ce iubesc suprafețele verticale

Aceste plante au capacitatea de a adera la suprafețele verticale și de a se cățăra pentru a le acoperi în întregime. Prin urmare, sunt ideale pentru pereți sau stâlpi. Una dintre cele mai comune specii este Hedera helix, o iederă originară din Europa și Africa de Nord.

Cu frunze puternice, de un verde strălucitor, flori mici și tulpini minuscule, această plantă se remarcă prin creștere rapidă. Are o toleranță mai bună la mediile umede, precum și la zonele umbrite. Planta necesită udare frecventă, dar și un drenaj bun.

Este posibil să aibă nevoie de îngrășământ în lunile mai calde. Fiți atenți la posibilii dăunători, cum ar fi afidele, coșenilele și acarienii.

Iederă în ghiveci

3. Arbuști

Sunt similari cu copacii, dar mai mici și fără trunchi. Câteva plante tipice din această categorie sunt Roldana petazitis, Salix repens sau Rosmarinus officinalis „Prostratus”, cunoscut și sub numele de rozmarin târâtor. Această din urmă plantă lemnoasă are caracteristica de a crește pe pământ.

Are o culoare foarte vie, care variază în funcție de fiecare exemplar. Nu există mari dificultăți de îngrijire. O udare sporadică și o cantitate bună de lumină solară sunt suficiente pentru a se dezvolta. Dacă este cultivat în ghiveci, rozmarinul târâtor necesită un drenaj bun.

4. Suculente

Unul dintre cele mai comune tipuri de plante târâtoare este acesta. Suculentele au frunze mari care stochează apă și substanțe nutritive.

În această categorie găsim precum Carpobrotus edulis sau Lampranthus aureu, ale căror flori au o nuanță portocalie.

Sunt foarte ușor de întreținut, deși trebuie avut în vedere faptul că tolerează mai bine vremea caldă decât frigul extrem. Pentru ca acestea să înflorească, este recomandat să rămână în contact direct cu soarele. Au nevoie de udare sporadică.

5. Plante veșnic verzi

Plantele veșnic verzi au particularitatea de a-și păstra frunzele și tulpinile pe tot parcursul anului. Acest lucru le face tipul ideal pentru cei care preferă culorile strălucitoare chiar și în lunile reci.

Unul dintre cele mai utilizate exemplare este Euonymus fortunei, cunoscut și sub numele de kewensis. În această categorie intră și Begonia semperflorens, caracterizată prin rădăcinile sale mari, tulpinile groase și ramificate și frunzele ovale verzi.

Cu o îngrijire adecvată, poate înflori pe tot parcursul anului cu flori roze, albe și roșii, în funcție de fiecare exemplar. Este foarte flexibilă în ceea ce privește iluminarea, deoarece suportă lumina directă, indirectă și umbra. Necesită udare frecventă.

Lunile mai reci o pot afecta, așa că este recomandat să folosiți elemente de protecție pe timpul iernii. Trebuie acordată o atenție deosebită  dăunătorilor: afide, melci și acarieni.

Soiuri acvatice

Plantele târâtoare și cățărătoare nu sunt ideale numai pentru a acoperi pământul și zidurile. Există specii care cresc în același mod, dar în apă.

Câteva exemple folosite sunt Hemianthus callitrichoides și Utricularia graminifolia. Îngrijirea este puțin mai complexă. În general, majoritatea necesită iluminare adecvată, tablete de îngrășământ pentru apă și un substrat cu substanțe nutritive.

De ce să folosiți plante cățărătoare pentru grădină

Pornind de la simplitatea generală pe care o implică îngrijirea acestor specii, cultivarea acestor plante are multe avantaje:

  • Îngrijire ușoară: unul dintre principalele motive pentru utilizarea acestor soiuri este ușurința cultivării.
  • Compatibilitate cu diverse suprafețe: sunt ideale pentru a înlocui iarba, dar și pentru a acoperi alte suprafețe, precum pereții, terasamentele sau spațiile denivelate.
  • Cantitatea de apă: au nevoie de puțină apă pentru a se dezvolta.
  • Buruieni: sunt ideale pentru combaterea buruienilor. Blochează lumina.
  • Varietate: există plante cu diverse texturi, culori și chiar mirosuri.
  • Reutilizarea frunzelor: frunzele căzute, aflate pe salteaua vegetală, se descompun și se transformă în deșeuri organice naturale.
Alee în gazon

Dezavantajele plantelor cățărătoare și târâtoare

În ciuda multiplelor beneficii și ușurinței de îngrijire, aceste specii au și o serie de dezavantaje:

  • Păstrare: deși unele variante rezistă destul de bine, necesită o delicatețe mai mare în îngrijire.
  • Lucrări anterioare: pentru a ști ce tip de plantă este ideal în grădină și a-l cultiva pe terenul potrivit, este necesară o acțiune prealabilă specifică.
  • Durata de creștere: acoperirea unei suprafețe mari durează mult timp.

Luați în considerare tipul de suprafață

Alegerea plantelor trebuie să țină cont de diverse aspecte. De exemplu, tipul de suprafață care trebuie acoperită. Un perete, o coloană sau o podea nu implică aceleași provocări ca un balcon. Pe lângă gustul personal, specia trebuie să se adapteze la cantitatea de lumina pe care o oferă locul în cauză.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Li, Kai et al. “Effects of NaCl Stress on Two Blue Fescue Varieties (Festuca Glauca).” Frontiers of Agriculture in China 4.1 (2010): 96–100. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11703-009-0079-x
  • Leopardi, Carlos, Guevara, Ivelise, Cumana, Luis,  INVENTARIO Y CLAVE PARA ESPECIES RASTRERAS Y TREPADORAS EN ARBUSTALES XERÓFILOS DEL ESTADO SUCRE, VENEZUELA, DEPOSITADAS EN EL HERBARIO IRBR. SABER. Revista Multidisciplinaria del Consejo de Investigación de la Universidad de Oriente [Internet]. 2010;22(1):15-24. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=427739443003
  • del Caz-Enjuto MR. El papel de la vegetación en la mejora del entorno de los edificios en los procesos de regeneración urbana. RU [Internet]. 24 de mayo de 2017 [citado 30 de abril de 2022];20(35):102-13. Disponible en: http://revistas.ubiobio.cl/index.php/RU/article/view/2690
  • Urbano-López de Meneses, Beatriz,  NATURACIÓN URBANA, UN DESAFÍO A LA URBANIZACIÓN. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2013;19(2):225-235. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62927563004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.