5 sfaturi pentru a pregăti grădina pentru primăvară
Primăvara a sosit. Apar primii lăstari și florile ies încet din muguri. După iarnă, este necesar să ținem cont de câteva sfaturi pentru a pregăti grădina pentru primăvară și a face din spațiile exterioare un loc plăcut pentru lunile următoare.
Nu este necesar să fii expert pentru a vedea cum temperaturile scăzute ale iernii distrug aspectul grădinii. Verdele cu care ne obișnuisem vara se deteriorează treptat.
Iată de ce începutul primăverii este momentul perfect pentru a începe lucrul în grădină sau pe terasă. Să trecem în revistă ce putem face pentru a recupera spațiile exterioare ale casei!
5 sfaturi pentru a pregăti grădina pentru primăvară
1. Tundeți plantele și copacii
Vom începe de sus în jos pentru a termina cu curățarea gazonului și a terenului. Pentru aceasta, primul lucru pe care vi-l sugerăm este să curățați copacii și tufișurile pentru a îndepărta ramurile și frunzele uscate.
Următoarea noastră recomandare este să folosești uneltele adecvate pentru a tăia deoarece, dacă acestea nu sunt în stare bună, ați putea răni plantele și ați interfera cu procesul de recuperare a acestora. Cele mai folosite elemente sunt foarfecele de tundere și ferăstrăul pentru ramuri mai groase.
Recomandăm: 5 moduri de a face compost pentru plante
2. Îndepărtați buruienile
Odată ce ați adunat resturile rezultate după tăiere, este timpul să îndepărtați buruienile. Acesta este primul pas pentru a pregăti terenul.
Dacă nu îndepărtam buruienile nedorite, ele vor lua puterea plantelor și nutrienții din sol sau din ghiveci.
3. Pregătiți gazonul
Încetul cu încetul, începe să apară iarba verde. Este timpul să pregătiți terenul și să replantați gazonul, mai ales în spațiile în care observați că temperaturile scăzute au făcut ravagii.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să aerisiți gazonul. Pentru a face acest lucru, faceți niște găuri de aproximativ 10 cm adâncime cu o furcă.
În acest fel, pământul va fi oxigenat. În continuare, trebuie să scarificați pământul, adică să îndepărtați stratul format din frunze moarte, resturi de buruieni și rădăcini care nu permit apei și nutrienților să ajungă la rădăcinile gazonului. Va trebui să folosiți o greblă pentru a ridica acel strat gălbui care s-a format.
Terenul va fi apoi pregătit pentru o reînsămânțare a gazonului care se potrivește condițiilor în care locuiți. Nu uitați să adăugați sulfați și îngrășăminte naturale pentru a fertiliza solul și a-i îmbunătăți calitatea.
4. Plantați noi specii
Aceasta este una dintre cele mai distractive activități, pentru că este timpul să adăugăm specii noi în curte. Odată ce grădina este gata și eliberată de buruieni, trebuie să verificăm ce specii putem planta și în ce secțiune.
Vă sugerăm să faceți o schiță a curții și să indicați punctele cardinale pentru a evalua modul în care lumina cade în fiecare colț. Zonele care pot fi delimitate sunt următoarele:
- Iarbă
- Copaci
- Arbuști
- Flori
- Cactuși
- Mobilier
Rețineți că zonele însorite sunt cele care primesc între 6 și 8 ore de soare pe zi, în timp ce zonele umbrite nu ajung la 3 ore de soare zilnic. Aceste date sunt importante pentru a determina plantele din fiecare sector.
Dacă aveți răbdare, puteți opta pentru bulbi. Deși nu sunt atât de atractivi la început, atunci când cresc și înfloresc oferă rezultate minunate. Vom aminti zambilele, narcisele și lalelele. La aceste specii, adăugăm clasicele panseluțe și petunii, a căror înflorire este așteptată la începutul verii.
Dacă vreți să vedeți rezultate imediate, alegeți plante deja mature din pepiniere. Încercați să combinați diferite specii pentru a obține echilibrul și armonia.
5. Recondiționați sau reînnoiți mobilierul de grădină
Acum că grădina prinde treptat formă și culoare, este timpul să vă gândiți la mobilierul care vă va permite să vă bucurați din plin de munca pe care ați făcut-o. Stilurile de mobilier și materialele acestora variază foarte mult, iar alegerea finală va depinde de bugetul de care dispuneți, de spațiu și de gustul personal.
De la pergole acoperite cu viță de vie, până la zone de relaxare cu șezlonguri și perne confortabile. Totul este posibil. Dacă trebuie sa cumpărați mobilier nou, asigurați-vă ca este practic, funcțional și realizat din materiale rezistente la diverse condiții meteorologice.
Cel mai bun sfat pentru a pregăti grădina primăvara: treceți la treabă!
Aceste sfaturi pe care vi le-am împărtășit pentru a pregăti grădina pentru primăvară servesc drept ghid pentru toate sarcinile care vă așteaptă. Este adevărat că ați petrecut luni de zile fără a vă bucura pe deplin de spațiile exterioare și că acestea au fost neglijate pentru că nu au fost folosite, dar nu disperați!
Vă încurajăm să vă puneți la treabă, deoarece puteți renova terasa sau grădina cu ușurință pentru a petrece mai mult timp în aer liber!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Francescangeli, N., & Bobadilla, S. E. (2017). Guía práctica para el cultivo de flores y bulbos de Tulipán.
- PUEYO, I. (1990). abonado del césped. Horticultura, 60, 33-42.
- Vavassori, A. (2021). Céspedes Ornamentales. Diseño y mantenimiento. Parkstone International.
- Parracia, A. N. (2012). Césped: principales especies, manejo y métodos de propagación usados en parques y jardines.
- Purcell, L. (2015). Lo esencial para la poda de árboles. Forestry and Natural Resources, 506, 1-18.
- Macías-Sámano, J. E. (2010). Manual de podas para árboles.