Cum să schimbi culoarea florilor?
 

Cum să schimbi culoarea florilor?

A schimba culoarea florilor este posibil cu puțină creativitate. Urmează sfaturile de mai jos pentru a obține nuanța dorită!
Cum să schimbi culoarea florilor?

Ultima actualizare: 18 ianuarie, 2023

Ca prin magie, poți să schimbi culoarea florilor pentru a le oferi un aspect inedit. Acest experiment se aplică în principal speciilor albe sau deschise la culoare și folosește pigmenți artificiali sau naturali.

De ce ai transforma florile? Pentru că este o activitate distractivă și educativă pe care o poți face alături de cei mici pentru a le stârni curiozitatea. Toată lumea învață și se distrează. Îți arătăm cum să schimbi culoarea florilor în câțiva pași simpli!

Este posibil să schimbi culoarea florilor?

Potrivit revistei Ecosystems, pigmenții din plante includ clorofila, carotenoidele, flavonoidele și betalainele. Primul pigment generează verdele, al doilea galbenul, portocaliul și roșul, iar ultimii doi albastrul, violetul și rozul.

Petalele albe nu conțin pigmenți.

Deși natura a definit funcția acestor pigmenți, schimbarea culorii florilor este posibilă dacă ținem cont de principiul capilarității. Fundacion del Agua explică faptul că acesta este modul în care plantele absorb apa și alte substanțe prin rădăcină, transportându-le prin vase conductoare.

Dacă apa este amestecată cu colorant, ajunge în flori și le schimbă culoarea. Sună complicat, dar hai să punem în practică procesul pentru a-l înțelege mai bine!

Capilare într-o frunză verde
Capilarele plantelor transportă diverse substanțe nutritive. Printre acestea se află și cele care oferă culoare.

Cum să schimbi culoarea florilor?

Dacă folosești fructe și legume, vei obține o transformare naturală a culorii florilor. Sfecla oferă culoarea magenta, morcovii portocaliu, căpșunile sau cireșele roșu, spanacul verde și murele violet. Alege unul dintre aceste ingrediente și urmează pașii de mai jos.

Atenție! Dacă vei lucra cu copiii, supraveghează-i constant.

1. Fierbere

Fierbe 15 minute ingredientul ales, pentru ca apa să înceapă să se coloreze. Taie ingredientul în bucăți mici, astfel încât fierberea să dureze mai puțin.

2. Tocare

În funcție de ingredientul ales, îndepărtează sâmburele. Pune pulpa și apa în blender și procesează totul.

3. Tonalitate

Pune smoothie-ul într-un recipient mare și transparent. Dacă vrei să obții o culoare mai deschisă, adaugă puțină apă.

4. Filtrare

Folosește o sită pentru a filtra smoothie-ul. Pune florile în acest recipient.

5. Pigmentare

Așteaptă ca florile să absoarbă apa colorată. Apoi, poți transfera florile într-o vază cu apă curată.

Ingrediente necesare ca să schimbi culoarea florilor
Fă experimente asemenea oamenilor de știință, încercând să schimbi culoarea florilor.

Un alt mod de a schimba culoarea florilor

Cel mai simplu mod de a schimba culoarea florilor este să umpli un pahar cu apă caldă și 20 de picături de colorant alimentar. Taie partea de jos a tulpinii pentru a absorbi mai bine apa colorată.

Procesul durează câteva ore. Unele flori necesită chiar și o zi pentru a-și schimba culoarea. Folosește o vază de sticlă pentru a te bucura de apa colorată.

După schimbarea culorii, aruncă lichidul colorat și umple vaza cu apă curată și proaspătă. Dacă vrei, adaugă puțin zahăr sau un strop de vodcă pentru ca florile să nu se ofilească rapid.

Dacă recurgi la amestecarea mai multor culori artificiale, vei obține tonuri închise originale.

Există consecințe dacă schimbi culoarea florilor?

Modificarea culorii petalelor nu afectează planta, atât timp cât folosești coloranți comestibili sau elemente naturale care nu sunt toxice. Oricum, tulpina este un filtru care nu permite trecerea toxinelor în flori.

Unii oameni colorează florile cu spray-uri speciale. Dacă preferi această alternativă, mergi la florărie și întreabă despre aceste produse. Procesul nu are efecte nocive pentru tine sau pentru flori.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.