Știi cum să îngrijești pietrele vii? - Doza de Sănătate
 

Știi cum să îngrijești pietrele vii?

Este imposibil să nu te îndrăgostești de pietrele vii, un tip de plante suculente. Aceste plante necesită puțină îngrijire și sunt potrivite acasă sau la birou.
Știi cum să îngrijești pietrele vii?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

„Pietrele vii” este numele comun dat unei specii de plante suculente a căror formă seamănă cu o inimă. Aceste plante sunt originare din Africa de Sud și numele lor științific este Conophytum bilobum. Știi cum să îngrijești pietrele vii?

Pe lângă forma lor, acestea se caracterizează prin creșterea fără tulpină și atingerea înălțimii medii de doar 3 cm. Pe măsură ce cresc, formează rânduri și, toamna, fac flori galbene sau portocalii foarte frumoase.

Află cum să îngrijești pietrele vii!

7 sfaturi ca să îngrijești corect pietrele vii

Această plantă cu frunze în formă de inimă este foarte ușor de cultivat acasă și are o întreținere foarte simplă. La început, poți avea o plantă cu o singură frunză. Cu timpul și cu îngrijirea adecvată, această frunză va prospera și se va înmulți.

1. Pregătește un drenaj bun

Drenajul este important pentru acest tip de plantă, deoarece rădăcina poate putrezi dacă apa stagnează. Din acest motiv, ar trebui să așezi un strat de nisip grosier sau pietre fine la baza interioară a vasului. Primul va absorbi excesul de apă, iar cel din urmă va preveni stagnarea ei. Asigură-te că găurile ghiveciului nu sunt obstrucționate.

Cum sp îngrijești pietrele vii în ghivece
Ghivecele ar trebui să fie pregătite cu grijă pentru creșterea pietrelor vii, asigurând un drenaj bun.

2. Ai grijă la iluminat

Soarele de dimineață sau după-amiază este ideal pentru acest tip de plantă. Evită să o expui la lumină puternică, deoarece aceasta poate arde frunzele plantei. Este în regulă dacă decizi să ții planta în casă sau la birou. Însă creșterea sa va fi mai lentă.

3. Folosește un substrat specific

Pietrele vii se dezvoltă cel mai bine în solul poros, nisipos, care facilitează ventilația și drenajul, similar cu solul folosit pentru cactușii crescuți în ghivece. Reține faptul că aceste plante nu trebuie să fie transplantate des, deci pot rămâne în același ghiveci ani de zile.

Conophytum bilobum ajunge să se dezvolte în sălbăticie în crevase însorite, uscate și stâncoase, având nevoie de protecție împotriva nivelurilor excesive de umiditate în timpul iernii. Ocazional, se cultivă în soluri din zone alpine, întrucât acestea sunt aerisite și bine drenate.

4. Udă plantele numai atunci când este necesar

Observația va funcționa în favoarea ta. Majoritatea plantelor suculente, inclusiv această varietate, necesită puțină apă pentru a preveni ruperea stratului exterior și a nu provoca cicatrici care pot duce la înmulțirea ciupercilor și bacteriilor.

De exemplu, vara, udă-le doar când vezi că frunzele încep să se ofilească. Iarna, o poți face mai des, dar numai după ce frunzele din sezonul anterior s-au uscat.

5. Folosește un îngrășământ specific și compost

Fertilizează plantele o dată pe an din august până în martie, adică în sezonul lor de creștere. Fă acest lucru cu îngrășăminte speciale pentru plante suculente. Acestea sunt sărace în azot și au micronutrienții și oligoelementele necesare.

Când utilizezi compost sau îngrășământ, trebuie să îl diluezi la jumătate din concentrația indicată pe etichetă. Fertilizarea redusă inhibă creșterea excesivă.

6. Asigură-te că temperatura este ideală

Temperatura la care pietrele vii se simt confortabil este cuprinsă între 10 și 12 grade Celsius, deci este important să le păstrezi într-un loc răcoros și umbrit în timpul verii. Conophytum bilobum este o plantă activă de la sfârșitul iernii până la sfârșitul primăverii.

7. Stimulează reproducerea

Conophytum bilobum poate fi înmulțit prin butași sau prin semințe. Dacă optezi pentru prima metodă, butașul trebuie să provină de la o plantă mamă adultă. Taie o frunză întreagă și o porțiune mică de rădăcină, transfer-o într-un vas și udă-o folosind o sticlă de pulverizare.

Dacă alegi înmulțirea prin semințe, acoperă-le cu un strat subțire de sol, umezește-le cu apă curată și proaspătă și adaugă un fungicid pentru a preveni apariția ciupercilor. În primele 3 zile, acoperă vasul cu folie alimentară și, după acest interval de timp, înlocuiește-o cu o cârpă subțire. Pulverizează apă o dată sau de două ori pe zi timp de 2 săptămâni. Semințele vor încolți. Apoi, continuă să uzi prin pulverizare, dar la fiecare 3 zile, până când plantele cresc.

Caracteristicile pietrelor vii

Pietrele vii sunt plante ale căror frunze sunt cărnoase, verzi și au forma unei inimi. Acestea ating o lățime de aproximativ 3 cm și o înălțime de până la 7.6 cm.

Toamna, pietrele vii fac flori galbene sau portocalii fără miros. În lunile de odihnă, în timpul sezonului estival, planta formează un corp nou în interiorul celui precedent, iar acesta își însușește treptat substanțele nutritive. Acest proces servește pentru a proteja frunza reînnoită de căldură și evaporarea excesivă a apei.

Plante suculente în ghivece
Plantele suculente au o varietate de forme și dimensiuni. Când vine vorba de pietrele vii, frunzele au forma unei inimi.

Trebuie să îngrijești atent pietrele vii, dar nu este dificil

Este imposibil să nu fii atras de pietrele vii. De la frunzele lor deosebite, la frumoasele lor flori galbene sau portocalii, este o plantă de care mulți se îndrăgostesc.

Cu foarte puțină grijă, pietrele vii vor fi frumoase și sănătoase. Nu uita să le oferi iluminarea și temperatura potrivite. În același timp, ia în considerare faptul că necesită fertilizare și un substrat specific, dar secretul este să le asiguri un drenaj bun.

O plantă suculentă sănătoasă ar putea oferi casei sau biroului tău un aspect deosebit. Bucuria de a o vedea înflorind merită efortul de a-i crea condițiile potrivite pentru dezvoltare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OPEL, MATTHEW R. “Leaf anatomy of conophytum nE Br.(aizoaceae).” Haseltonia 2005.11 (2005): 27-52.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.