Replantarea corectă a plantelor în 4 pași - Doza de Sănătate
 

Replantarea corectă a plantelor în 4 pași

Deși replantarea propriu-zisă nu este dificilă, trebuie să urmezi anumiți pași pentru a te asigura că planta rămâne sănătoasă. În articolul de azi, îți prezentăm câteva trucuri utile.
Replantarea corectă a plantelor în 4 pași

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Replantarea plantelor pare a fi simplă, dar trebuie să iei în considerare anumite aspecte pentru a asigura o dezvoltare corectă și armonioasă a acestora.

Reține că replantarea nu este un proces natural pentru o plantă. Schimbarea ghiveciului sau a locului în care aceasta se află i-ar putea face rău. În fond, în natură plantele nu sunt niciodată replantate.

Așadar, replantarea constituie o schimbare majoră și, dacă nu este făcută așa cum trebuie, planta ar putea deveni foarte slăbită. În anumite cazuri, plantele replantate pot muri.

Citește în continuare pentru a descoperi cum se face replantarea corectă a plantelor!

4 sfaturi pentru replantarea corectă a plantelor

Ține cont de anotimp

Materiale necesare pentru replantarea corectă a plantelor
Unele anotimpuri sunt mai prielnice replantării plantelor decât altele. Alegerea anotimpului potrivit pentru acest proces va ajuta planta să se adapteze mai repede în noul său mediu.

Indiferent dacă vrei să le transplantezi în ghivece noi sau în sol, anotimpul nu este important când vine vorba despre replantarea plantelor tocmai cumpărate. Acest proces nu le va afecta foarte mult, așadar le poți replanta imediat.

În schimb, dacă vrei să transplantezi o plantă din sol într-un ghiveci, alegerea unui anotimp potrivit va face diferența. Replantarea implică lezarea rădăcinilor, drept pentru care este idicat să aștepți ca activitatea vegetativă a plantei să fie minimă. Astfel, anotimpul cel mai oportun pentru replantare este iarna.

Însă, dacă vrei să transplantezi o plantă dintr-un ghiveci în sol, trebuie să iei în considerare irigarea. În acest caz, este indicat să faci replantarea pe timp de vară, pentru ca planta să primească suficientă apă și să nu se usuce.

Alege un ghiveci optim

Unul dintre cei mai importanți pași pentru replantarea corectă a plantelor este să alegi un ghiveci adecvat. Ghivecele prea mici sau prea mari vor afecta negativ planta. Prima categorie nu oferă rădăcinilor suficient spațiu să crească și să se extindă, pe când cea de-a doua îngreunează accesul plantelor la apă.

Este important să observi cum se dezvoltă planta și să alegi un ghiveci care îi va permite să crească în continuare într-un mod sănătos. În acest scop, ghiveciul trebuie să fie mai adânc și mai gros cu câțiva centimetri decât pare necesar. Ține cont de faptul că planta încă se dezvoltă și că mai are de crescut. Nu este exclus să fi nevoit să o transplantezi din nou.

În ceea ce privește materialul din care ar trebui să fie fabricat ghiveciul, atât plasticul, cât și lutul prezintă avantaje și dezavantaje. Cele de plastic sunt ușoare și ieftine, drept pentru care nu costă mult și pot fi transportate ușor.

Un dezavantaj al ghivecelor de plastic este faptul că, din cauza expunerii repetate la soare, tind să se crape sau chiar să se spargă. Totodată, plasticul nu este un material poros, ceea ce are un impact negativ asupra rădăcinilor plantelor.

Ghivecele de lut sunt foarte rezistente și permit rădăcinilor să respire. În plus, sunt mult mai atractive decât cele de plastic. Principalul lor dezavantaj este prețul mai ridicat și faptul că se sparg foarte ușor.

Extrage corect planta

Grădinar transplantând florile din sol în ghiveci
Extragerea și replantarea plantei constituie de departe cele mai delicate etape.

Extragerea plantei reprezintă cea mai delicată etapă a procesului de replantare, mai ales dacă vrei să o transplantezi dintr-un ghiveci în altul. Trebuie să ai mare grijă ca pământul din jurul rădăcinii să nu se fărâmițeze. În caz contrar, planta va întâmpina dificultăți mai mari în a se adapta în noul său mediu.

Și udarea este foarte importantă. Atunci când solul este ud, lovește ghiveciul pentru a ajuta pământul să se detașeze de acesta. Apoi, apucă planta de tulpină și extrage-o.

Așezarea plantei în noul său mediu

Planta trebuie aranjată astfel încât să fie în centrul ghiveciului. Umple spațiul liber cu pământ pentru flori și aplică presiune cu pumnii pentru ca acesta să rămână compact.

Este esențial ca pământul pentru flori să fie pregătit în prealabil, în funcție de nevoile plantei respective. Astfel, planta se va adapta mai ușor și va dispune de toți nutrienții necesari pentru a fi sănătoasă.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.