Cultivarea afinelor la tine acasă

26 aprilie 2019
Afinele nu sunt excelente doar în prăjituri, ci sunt și foarte benefice pentru sănătate. În acest articol, îți vom explica modul în care le poți cultiva chiar la tine acasă.

Afinele au o culoare albastră atrăgătoare și un gust unic. Acest fruct deosebit de aromat este produsul unui arbust de dimensiune medie. Dacă vrei să ai mereu la dispoziție fructe proaspete pline de antioxidanți valoroși, citește mai departe. Îți vom explica tot ce trebuie să știi despre cultivarea afinelor la tine acasă!

Arbustul ce produce afinele face parte din familia Vaccinium. Afinele sunt unele dintre cele mai populare și apreciate fructe, fiind incluse într-o mulțime de rețete de deserturi și remedii naturale. În plus, acestea au și numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.

Proprietățile extraordinare ale afinelor

Castron cu afine

Afinele sunt fructe foarte hrănitoare. Mai presus de orice, acestea ies în evidență grație conținutului ridicat de vitamina C, fibre, potasiu, fier și calciu. De asemenea, afinele sunt cunoscute grație pigmenților antioxidanți pe care îi conțin.

Afinele au următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Antioxidanții, antocianinele și carotenoizii din componența acestora ajută la formarea țesutului osos și a dinților, precum și a celulelor roșii din sânge. Facilitează absorbția fierului în organism și neutralizează acțiunea agenților dăunători.
  • În plus, potasiul din afine îmbunătățește funcționarea sistemului nervos și muscular.
  • Vitaminele conținute de afine întăresc sistemul imunitar, reducând riscul îmbolnăvirilor. Acțiunea antiseptică a afinelor este de mare ajutor în lupta contra infecțiilor cauzate de germeni.
  • Afinele sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece acestea trebuie să consume o cantitate mare de vitamine în timpul gestației.

Citește mai mult:

Afinele – 8 beneficii incredibile

Cultivarea afinelor la tine acasă

Cultivarea afinelor la tine acasă este o idee excelentă. Vei avea întotdeauna la dispoziție fructe ecologice, pline de nutrienți hrănitori. Acum, care sunt pașii ce trebuie urmați și lucrurile care trebuie avute în vedere?

Iată câteva sfaturi care îți vor fi de mare ajutor.

Ghiveciul

Tipul și dimensiunea ghiveciului depind de modul în care vei începe cultivarea afinelor acasă. Dacă vei începe cu semințe, vei avea nevoie de un vas mic. Însă dacă vei folosi un butaș, va trebui să optezi pentru un ghiveci mai mare.

Pe măsura ce butașul crește, va trebui să-l muți într-un ghiveci și mai mare sau să-l muți direct în pământul din grădină. După 3 – 4 ani, butașul va avea nevoie de un ghiveci cu capacitatea de 60 – 70 l.

Solul

Afinul preferă solul acid, de preferat cu un pH de 4.5. Pentru a face solul mai acid, poți folosi compost natural, sulfură sau turbă. Compostul din semințe de bumbac și ace de pin este, de asemenea, foarte util pentru a mări aciditatea solului.

Pași de urmat pentru cultivarea afinelor la tine acasă

  • Mai întâi, pune un șervețel gros pe fundul unui recipient mic și adaugă puțină apă. Pune semințele în acesta.
  • După încolțire, adună semințele de afine una câte una și plantează-le în sol. Acoperă-le ușor cu pământ.
  • Udă planta zilnic și asigură-te că umezeala nu dispare din pământ.
  • Pune ghiveciul într-un loc bine luminat, acolo unde va fi protejat de curenții de aer.
  • Solul trebuie periodic amestecat pentru a asigura oxigenarea rădăcinilor și drenajul.
  • După plantarea semințelor, poți pregăti mulci din ramuri de stejar sau ace de pin. Acesta va preveni apariția buruienilor, va reține umezeala și va păstra solul acid.

Îngrijire specială

Cultivarea afinelor la tine acasă în grădină

Nu pune foarte multe semințe în același recipient, deoarece afinul are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta în mod optim. De asemenea, solul trebuie să fie ușor umed atunci când plantezi semințele.

Atunci când planta crește, va trebui să o muți într-un vas mai mare sau direct în pământ. La efectuarea acestei mutări, ai grijă să umezești bine rădăcinile plantei pentru a nu avea de suferit. Te sfătuim să înmoi rădăcinile bine într-o găleată cu apă timp de 10 minute înainte de replantare. La terminarea procesului de transplantare, udă solul.

Află mai multe informații utile:

Cum să crești usturoi la tine acasă

Nu uita că afinul crește cel mai bine într-un loc cu vreme răcoroasă. Planta se adaptează foarte bine la aerul rece, chiar și la temperaturi extreme. În schimb, căldura poate distruge afinul. Pe timpul verii, nu lăsa arbuștii în soare deoarece aceștia pot muri.

Așa cum ai putut observa, cultivarea afinelor la tine acasă nu este deloc dificilă. Ținând cont de proprietățile incredibile ale acestor fructe, ar fi păcat să nu crești un arbust în curtea ta. Grădinăritul poate fi un hobby minunat!

Old Farmer’s Almanac. (2016). Blueberries. Retrieved from https://www.almanac.com/plant/blueberries

Ware, M. (2017, September 05). Blueberries: Health benefits, facts, and research. Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710.php