10 plante înalte cu flori pentru o grădină deosebită
 

10 plante înalte cu flori pentru o grădină deosebită

Plantele înalte cu flori atrag fluturi și păsări colibri. De asemenea, adaugă un efect 3D grădinii. Sunt și ușor de cultivat și îngrijit!
10 plante înalte cu flori pentru o grădină deosebită

Ultima actualizare: 08 aprilie, 2023

Există o serie de plante înalte cu flori care dau un aspect deosebit grădinii. Florile sunt colorate și atrag polenizatori, cum ar fi fluturii. Unele specii au flori mici, dar foarte dese. Altele, precum floarea-soarelui, au puțin frunziș, dar flori mari și foarte vizibile.

Așadar, ideal este să aveți o gradină cu mai multe specii pentru a obține un contrast unic. Creșterea acestor tipuri de plante înalte va ajuta la formarea unei bariere naturale.

De ce să cultivați plante înalte cu flori în grădină?

Am menționat deja câteva motive pentru care ar trebui să vă completați grădina cu plante înalte cu flori frumoase, dar există și altele:

  • Sunt ideale pentru buchete: având tulpini înalte, aceste plante pot fi cultivate pentru a face buchete frumoase.
  • Ascund spațiile neplăcute: pereții inestetici sau structurile ciudate pot fi camuflate în mod natural.
  • Atrag atenția: majoritatea acestor plante înfloresc la nivelul ochilor.
  • Sunt un ecosistem pentru diferite specii: aricii, broaștele sau fluturii iubesc plantele înalte cu flori.
  • Completează grădina și creează un efect 3D: plantele de diferite înălțimi creează un efect tridimensional, demn de coperta unei reviste.

10 plante înalte cu flori pentru o grădină deosebită

Acum că știți că plantele înalte cu flori au numeroase beneficii, descoperiți cele mai frumoase specii pentru grădină!

1. Floarea păianjen

Plante înalte cu flori

 

Aceste flori sunt preferatele arahnidelor. Ajung până la 180 centimetri înălțime și au diferite nuanțe: roz, violet și alb. Pe lângă păianjeni, atrag păsările colibri și fluturii datorită mirosului delicios pe care îl secretă noaptea. Asigurați-vă că primesc lumina directă a soarelui.

2. Liliac de vară

Liliac de vară înflorit

 

Liliacul de vară este o plantă asemănătoare unui arbust care servește la crearea barierelor naturale în grădină. Crește între 150 și 180 centimetri. Cu o îngrijire optimă, poate atinge o înălțime de 210 centimetri.

Planta atrage fluturii și păsările colibri grație formei și nectarului florilor. Florile au culoarea roz, alb, violet sau albastru.

3. Crinul canna

Crinul canna înflorit

 

Crinul canna este o plantă cu flori înaltă, care se caracterizează prin culori frumoase la nivelul florilor și al frunzelor. Florile au culoarea roșu, portocaliu, galben sau roz; frunzele sunt roşiatice.

Aceste frumuseți reușesc să atingă o înălțime de aproape 4 metri dacă li se acordă îngrijirea de care au nevoie. Au nevoie de căldură și substrat umed.

4. Boltonia

Boltonia pe lista de plante înalte cu flori

 

Boltonia este una dintre plantele înalte cu flori ideale pentru grădină. Este originară din America de Nord și aparține familiei Asteraceae, cu care împărtășește proprietăți derivate din uleiurile esențiale.

Înflorește alb, violet și roz și reușește să atingă aproape 2 metri înălțime. Dacă vă place, asigurați-vă că o plantați într-o zonă cu mult soare.

5. Nemțișor

Nemțișorul pe lista de plante înalte cu flori

 

Florile nemțișorului sunt mici și cresc atașate de tulpină. Atinge aproape 2 metri înălțime și este unul dintre favoriții fluturilor.

Nemțișorul are nevoie de un substrat foarte bogat în ceea ce privește mineralele și substanțele nutritive. Necesită umbră parțială sau soare direct.

6. Mărărițe

Mărărițe înflorite

 

Mărărițele sunt plante înalte cu flori deosebit de frumoase. Florile sunt delicate și au culoarea roz, alb și violet. Au frunziș puțin, similare ferigilor.

Există diferite tipuri. Cele mai înalte ajung la aproape 2 metri înălțime. De asemenea, atrag insecte precum fluturii și albinele. Pentru a crește sănătoase, trebuie să fie cultivate în plin soare.

7. Degețelul roșu

Degețel roșu pe lista de plante înalte cu flori

 

Degețelul roșu este o plantă foarte frumoasă care ne oferă un spectacol de culoare prin florile sale. Acestea cresc atașate de o tijă și au formă de clopot sau degetar.

Există o mare varietate de nuanțe. Digitalis purpurea are culoarea magenta și Digitalis grandiflora este galbenă.

8. Ruțișor

Ruțișor înflorit

 

Thalictrum spp. este o plantă foarte frumoasă și râvnită pentru forma petalelor sale. În funcție de varietate, culorile sunt diferite: crem, galben, galben-verzui și lila. Această plantă atinge o înălțime de aproape 3 metri.

9. Aloe lanternă

Aloe lanternă înflorită

 

Aloe lanternă este o suculentă mare, ușor de întreținut și cu flori foarte frumoase. Acestea apar pe o tijă înaltă care crește din frunzele cărnoase în formă de con. Culoarea lor este roșie.

Această specie de alor necesită un substrat nisipos și bine drenat și soare direct.

10. Floarea soarelui

Câmp de floarea soarelui

 

Floarea soarelui este una dintre cele mai înalte plante cu flori. Poate fi cultivată pentru a face aranjamente florale sau buchete. Această plantă atinge între 3 și 4 metri înălțime și florile sale pot avea dimensiunea unui balon, în funcție de specie.

Printre cele mai înalte varietăți se numără american giant hybrid, mammoth și skyscraper. Dacă doriți să le creșteți în grădină, asigurați-vă că le oferiți mult soare.

Ce plante înalte cu flori vă plac?

Aceste 10 plante înalte cu flori vă ajută să creați o barieră naturală foarte frumoasă. Alegeți-le pe cele care credeți că merg bine în grădina proprie, în funcție de caracteristicile solului și de expunerea la soare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kołodziejek, J. (2014). Effects of microhabitat on leaf traits in Digitalis grandiflora L.(veronicaceae) growing at forest edge and interior. Archives of Biological Sciences66(2), 615-627.
  • Lawson, S. K., & Satyal, P. S. W. (2019). Chemical composition of the essential oil from the aerial parts of Boltonia asteroides from North Alabama. Am J Essent Oils Nat Prod7(4), 15-17.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.