Maranta leuconeura sau planta care se roagă: ghid de îngrijire și înmulțire
 

Maranta leuconeura sau planta care se roagă: ghid de îngrijire și înmulțire

Planta care se roagă poate crește în interior sau în aer liber. Această plantă cu aspect tropical nu are nevoie de prea multă atenție. Vă spunem cum să creșteți acasă o Maranta leuconeura!
Maranta leuconeura sau planta care se roagă: ghid de îngrijire și înmulțire

Ultima actualizare: 05 aprilie, 2023

Maranta leuconeura sau planta care se roagă este o specie inteligentă: noaptea își îndoaie frunzele pentru a se odihni, iar ziua le deschide și le pliază puțin pentru a nu pierde umezeala. Această acțiune este un proces adaptativ, deoarece noaptea frunzele nu trebuie să fie deschise pentru a efectua fotosinteza.

Cunoscută și sub numele de broască râioasă, planta care se roagă nu este pretențioasă în ceea ce privește îngrijirea. Este suficient să aibă apă și să fie departe de buruieni pentru a se dezvolta armonios.

Ușurința de îngrijire este unul dintre principalele motive pentru care Maranta este prezentă în grădini sau în ghivece. Aspectul ei se combină cu aproape orice decor, oferind un aer tropical chiar și în cele mai moderne încăperi. Dacă aveți deja o astfel de plantă, acordați atenție recomandărilor pe care vi le vom oferi mai jos!

Maranta leuconeura sau planta care se roagă

Maranta leuconeura face parte din familia Marantaceae care, așa cum arată un capitol din cartea Biotehnologia în agricultură și servicultură, se caracterizează printr-un frunziș peren prevăzut cu rizomi. Familia include 27 de genuri și cel puțin 300 de specii, majoritatea originare din America de Sud.

Planta ajunge la 50 centimetri și are frunze ovale. Acestea prezintă un ușor model care variază în funcție de specie, în culorile verde intens, roșu și chiar crem.

La atingere, Maranta este catifelată. Preferă căldura și umbra. Este denumită popular planta care se roagă datorită modului în care frunzele se strâng noaptea, similar cu palmele în rugăciune.

Tipuri de plante Maranta leuconeura

Specia tricoloră este cea mai populară. Tonurile sale oferă eleganță oricărui colț al casei. Unii o cunosc drept os de pește, deoarece aspectul frunzelor este similar cu scheletul unui pește. Alte clase de Maranta leuconeura sunt următoarele:

  • Massangeana: cu pete argintii și nervuri albe
  • Kerchoveana: frunze crem, pete verzi și fără nervuri roșii
  • var. Erythroneura: pete galbene central și nervuri roșii
  • var. Kerchoveana: tonuri de verde aprins și pete verde închis. Frunzele sunt comparate cu picioarele iepurilor.
Planta care se roagă în ghiveci
Varianta argintie a acestei plante are frunze deosebite.

Maranta leuconeura sau planta care se roagă: ghid de îngrijire și înmulțire

Reproducerea plantei se realizează prin butași și diviziune. Prima modalitate este recomandată vara; profitați de câteva ramuri tinere extrase de la bază și introduceți-le într-un amestec de substrat care conține nisip de râu, turbă și perlit sau vermiculit. Păstrați umiditatea și așteptați puțin peste o săptămână pentru ca butașii să dezvolte rădăcini.

În ceea ce privește diviziunea, aceasta este potrivită primăvara. În timpul transplantului sau schimbării substratului, alegeți lăstari puternici cu rădăcini, tulpini și frunze complet formate; apoi, puneți-i într-un recipient mic și depozitați-i într-o cameră caldă și umedă până când încep să crească.

Alegeți ghivece cu drenaj bun și nu expuneți planta direct la soare, mai ales vara.

Iluminare slabă

Maranta se descurcă bine în zonele luminoase, dar dacă o mutați în plin soare, este posibil ca frunzele să se ardă. Pentru exemplarele din interior, cea mai bună locație este lângă o fereastră.

Umiditate constantă

Planta care se roagă este mereu însetată: udați substratul o dată pe zi, asigurând drenajul. Pe timpul verii, pulverizați apă pe frunze.

Folosiți apă de la robinet, apă de ploaie sau apă distilată pentru a proteja planta de reziduurile și sărurile minerale din apa de la robinet.

Tăiere regulată

Daca observați că frunzele își schimbă culoarea, verificați dacă planta are părți bolnave. Tundeți-o în mod regulat pentru a preveni deteriorarea frunzelor.

Sol mediu acid

Solurile cu pH ușor acid sunt ideale pentru planta care se roagă. Utilizați un substrat care ajută la aerare. Magazinele de grădinărit oferă substraturi speciale pentru plantele de interior.

Planta Maranta leuconeura
Picăturile pulverizate pe frunze ajută planta să aibă suficientă umiditate vara.

Îngrășământ organic

Primăvara și toamna, fertilizați substratul la fiecare 15 zile, folosind îngrășământ organic. Este important să nu depășiți această frecvență, deoarece produsul ar putea afecta rădăcinile. „Suprafertilizarea” tinde să transforme culoarea frunzelor.

Posibile boli ale plantei care se roagă

Ondularea frunzelor apare din cauza umidității scăzute din mediu; stropiți planta cu apă.

În ceea ce privește dăunătorii, păduchele lânos și păianjenul roșu sunt cei care atacă cel mai des planta care se roagă.

În plus, un studiu despre Maranta leuconeura publicat de revista Mycobiology raportează detectarea unei ciuperci aparținând genului Bipolaris, care are tendința de a proliferare pe această specie. Dar, atât timp cât planta primește îngrijirea corespunzătoare, va fi sănătoasă. Îndrăzniți să creșteți o Maranta?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lourenço, C. C. G., Alves, J. L., Guatimosim, E., Colman, A., & Barreto, R. W. (2017). Bipolaris marantae sp. nov., a novel helminthosporoid species causing foliage blight of the garden plant maranta leuconeura in Brazil. Mycobiology45(3), 123–128. https://doi.org/10.5941/MYCO.2017.45.3.123
  • Scaramuzzi, F., Apollonio, G. (1997). Micropropagación de Ctenanthe lubbersiana Eichl. y Maranta leuconeura Morren var. Tricolor (Marantaceae). En: Bajaj, YPS (eds) Alta Tecnología y Micropropagación VI. Biotecnología en agricultura y silvicultura, 40. Springer, Berlín, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-03354-8_7

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.