7 tipuri de gardenia și caracteristicile acestora
 

7 tipuri de gardenia și caracteristicile acestora

Florile de gardenie sunt preferatele multor oameni. Aroma, delicatețea și proprietățile acestei plante o poziționează ca simbol al subtilității și frumuseții feminine.
7 tipuri de gardenia și caracteristicile acestora

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gardeniile reprezintă frumusețe, eleganță, armonie și energie pozitivă. Aceste plante exotice înfrumusețează terasele și grădinile și oferă beneficii minunate. Descoperiți 7 tipuri de gardenia și caracteristicile acestora!

Calitățile florilor de gardenia ies în evidență în domeniul farmaceutic. Datorită parfumului rafinat, gardenia se folosește în industria cosmetică drept bază pentru parfumuri, creme, loțiuni și alte produse.

Există o clasificare amplă a gardeniilor, denumite după botanistul scoțian Alexander Garden. Vă invităm să descoperiți magia acestei plante!

Gardenia: planta cu flori solitare

Gardeniile sunt plante care preferă să trăiască în aer liber, deși nu le place soarele direct. Originare de la tropicele din Asia și Africa de Sud, fac parte din familia Rubiaceae. Sunt cunoscute și ca „floarea Chinei”. De fapt, în această țară, unde sunt întâlnite la tot pasul, sunt considerate un simbol al subtilității și feminității.

Botaniștii au descris peste 200 de tipuri de gardenia. Doar 134 de tipuri sunt acceptate în prezent. Aspectul florii chinezești este foarte asemănător cu cel al trandafirilor și al iasomiei. Floarea este formată din 5 sepale, plus o coroană de petale.

Culoarea frunzelor este verde strălucitor închis. În culturi, gardeniile depășesc rar 1 metru în înălțime, dar pe câmpuri pot ajunge de la 2 până la 8 metri.

Dacă le țineți în casă, țineți-le într-un singur loc, pentru ca schimbările le deranjează. Alegeți un mediu cald, deoarece temperaturile extrem de scăzute nu le mulțumesc.

Sunt plante solitare, cărora li se atribuie semnificații în funcție de culoarea florilor. De exemplu, albul este legat de conexiunea spirituală și puritate. Roșul face aluzie la dragostea secretă dintre două persoane.

Fructele sunt folosite în Asia ca anestezice și sedative și sunt utilizate la prepararea infuziilor pentru anxietate și febră.

Tipuri de gardenia și caracteristicile lor

Fiecare tip de gardenia are particularități unice. Pe lângă diferențele fizice corespunzătoare frunzelor, petalelor, înălțimii și mirosului, aceste plante se remarcă prin:

1. Jasminoide

Acestea sunt cele mai cultivate gardenii. Au fost botezate în acest fel grație asemănării cu parfumul iasomiei. Sunt adesea cunoscute ca „iasomie indiană”, „iasomie Cap” și „gardenia augusta”. Înflorirea are loc din iunie până în septembrie, cu flori de aproximativ 5 centimetri diametru.

În China, acest soi este folosit pe post de colorant galben natural. De asemenea, se folosește în medicina tradițională datorită proprietăților sale biologice, după cum explică Journal of Food and Drug Analysis. Potrivit articolului, planta oferă următoarele beneficii:

  • Inhibă inflamația.
  • Îmbunătățește calitatea somnului.
  • Are calități antioxidante.
  • Are efect hipoglicemiant.
  • Are activitate antidepresivă.
Tipuri de gardenia pentru grădină

2. Brighamii

Acest copac se numește și „gardenia hawaiană”. Crește până la 5 metri, având frunze ovale cu flori albe cu diametrul de 2 până la 3 centimetri.

Petalele sunt tubulare și au până la 6 lobi albi sau rozalii. Deși provin din insulele Oceanului Pacific, aceste gardenii se găsesc în prezent doar în Maui, Hawaii, Lanai, Molokai și Oahu.

3. Tahitensis

Este „floarea Tahiti” și crește pe insulele Pacificului de Sud și în Vanuatu. Aceste gardenii au petale albe sau galbene. Cresc până la 4 metri, având frunze verzi strălucitoare.

Înfloresc din mai până în septembrie. Femeile polineziene le folosesc pe post de coliere sau accesorii în spatele urechilor.

Beneficiile acestor plante ies în evidență din punct de vedere estetic. Din ele se extrage uleiul de păr monoï și diverse balsamuri pentru piele. Nomenclatura Internațională a Ingredientelor Cosmetice (INCI Beauty) indică faptulGardenia tahitensis este prezentă în 0,49% dintre produsele de înfrumusețare, inclusiv cremele de protecție solară și loțiunile bronzante.

4. Latifolia

Aceste gardenii au denumirea populară „cifis indian” sau „cifis de Ceylon”. Tulpina este înaltă și prezintă scoarță.

Revista de Biología Experimental y Ciencias Agrícolas afirmă că aceste plante sunt utile în afecțiunile pielii. În același sens, un articol din Journal of Drug Administration and Therapeutics adaugă că aceste gardenii se numără printre remediile benefice pentru ameliorarea diabetului.

5. Thunbergian

Este o clasă originară din Africa, ce măsoară între 5 și 6 metri înălțime. Tulpina este inflexibilă. Frunzele sunt grupate și fine.

În ceea ce privește înflorirea, aceasta are loc la sfârșitul iernii sau primăvara. Petalele prezintă pigmenți albi sau crem și au diametrul de 7 centimetri.

Alte denumiri sunt „gardenia de pădure”, „gardenia sălbatică”, „gardenia copac” sau „gardenia albă”. Fructul este gri cu pete albe, oval și fibros.

Un studiu publicat de revista Natural Products Research sugereazăextractul metanolic de thunbergiana are activitate antiplasmodială, fiind util în tratamentul malariei.

6. Nitida

Gardenia nitida este o specie ce înflorește pe tot parcursul anului, dar sporadic. Aspectul este tubular înstelat și frunzele strălucesc atât de mult încât pare că sunt date cu ceară. Planta crește la tropicul african și este în pericol de dispariție.

Grădina Botanică Regală din Kew, prin programul Adoptă Semințe, promovează colectarea și depozitarea semințelor acestei flori în Banca de Semințe a Mileniului.

7. Elata

Acest tip de gardenie își are originea în Filipine și Malaezia. Are aspect lunguieț și se mai numește și „gardenia lobi craib” și „gardenia longiflora vidal”.

Ulei esențial de gardenia
Multe soiuri de gardenia se folosesc în produsele cosmetice care sunt comercializate în întreaga lume.

Tipuri de gardenia: cultivare și îngrijire

Gardeniile se reproduc prin semințe sau butași. Trăiesc în medii calde, la cel puțin 18 °C.

Chiar dacă planta este tânără, este bine să o tundeți pentru a îndepărta părțile ofilite și pentru a o ajuta să înflorească complet. Nu tăiați toate frunzele, deoarece ele hrănesc rădăcinile.

Recomandările suplimentare sunt următoarele:

  • Transplantați gardenia primăvara.
  • Spălați frunzele cu apă caldă și un strop de oțet.
  • Umeziți frunzele cu un pulverizator de trei ori pe săptămână.
  • Folosiți sol cu pH acid, umed și mult fier.
  • Utilizați îngrășământ acid pentru plante, respectând instrucțiunile producătorului.

Boli ce pot apărea la toate tipurile de gardenii

Este important să împiedicați ramurile să atingă solul, deoarece sunt expuse riscului de infectare. Acest tip de plantă necesită suficientă umiditate; în caz contrar, este distrusă de o insectă. O altă boală la care gardenia este predispusă este atacul muștelor albe, mai ales pe terasă și în grădină.

Preveniți atacurile acarienilor, afidelor și insectelor, pulverizând dezinfectant vegetal cu săpun. Dacă floarea chinezească este afectată de căderea prematură a frunzelor, excesul de umiditate este problema. Uscarea este cauzată de lipsa de lumină, iar îngălbenirea de irigarea cu apă necalcaroasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.