Trandafirul japonez pentru păr: oferă beneficii?
 

Trandafirul japonez pentru păr: oferă beneficii?

Datorită compoziției sale, trandafirul japonez este folosit pentru hidratarea și revitalizarea părului. Beneficiile sale sunt reale? Descoperiți mai jos!
Trandafirul japonez pentru păr: oferă beneficii?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tratamentele ce folosesc trandafirul japonez pentru păr există de mult timp. Această plantă, cu denumirea științifică Hibiscus rosa-sinensis, aparține familiei Malvaceae și este originară din Asia. Este folosită în scopuri medicinale (grație proprietăților sale analgezice) și în cosmetică.

După cum arată o investigație din revista Plants, este o specie ce conține compuși fenolici bioactivi, a căror acțiune antioxidantă ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a altor efecte negative ale radicalilor liberi. Vă spunem mai multe despre beneficiile sale!

Compoziția trandafirului japonez

Trandafirul japonez se remarcă în cosmetică grație antioxidanților. Potrivit unui studiu publicat în Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, extractele din această plantă conțin flavonoide, pe lângă acid galic și alcooli. În plus, oferă cantități mici de micronutrienți, cum ar fi:

 • Calciu
 • Fier
 • Fosfor
 • Azot
 • Vitamina C
 • Vitamina B1 și B2

Trandafirul japonez pentru păr: oferă beneficii?

Trandafirul japonez se numește și „hibiscus” sau „trandafir chinezesc”. Multă vreme, proprietățile sale au fost folosite în medicina tradițională chineză ca o completare pentru a promova bunăstarea. Dincolo de asta, planta este un ingredient apreciat în cosmeticele pentru păr.

Motivul? Extractele sale sunt asociate cu anumite beneficii pentru sănătatea podoabei capilare, precum stimularea creșterii sănătoase, hidratarea și eliminarea excesului de grăsime. Ce spune știința despre asta? Să vedem în detaliu!

Femeie cu păr creț
Trandafirul japonez poate hidrata și elimina excesul de sebum. Acest lucru are ca rezultat un păr mai sănătos.

Trandafirul japonez pentru creșterea părului

Una dintre principalele aplicații ale trandafirului japonez este promovarea creșterii sănătoase a părului. Extractele sale sunt asociate cu reducerea căderii în exces a părului.

Un studiu raportat de International Journal of Current Research a arătat că ingredientul activ din Hibiscus rosa-sinensis are capacitatea de a stimula creșterea părului. Cu toate acestea, trebuie menționat că această cercetare a fost făcută pe animale. Prin urmare, sunt necesare studii care să demonstreze același efect la om.

Deocamdată, literatura populară vorbește despre efectele promițătoare ale acestei plante. Utilizarea sa locală este legată de părul mai sănătos și mai puternic.

Efect anti-mătreață

Polifenolii conținuți de trandafirul japonez sunt legați de controlul mătreții. Potrivit cercetărilor publicate în International Journal of PharmTech Research, capacitatea sa antifungică ajută la inhibarea dezvoltării ciupercii Malassezia furfur, care este responsabilă de această problemă a părului.

Controlul excesului de grăsime

Datorită concentrației sale interesante de compuși bioactivi, trandafirul japonez are un efect astringent asupra scalpului. Aplicarea sa locală ajută la reglarea pH-ului și reduce producția de grăsime în această zonă. Rezultatul? Un păr curat și sănătos.

Hidratare și strălucire

Polifenolii, vitamina C și mineralele din această floare au un efect benefic asupra hidratării și refacerii firelor de păr. De aici și aplicațiile sale atunci când vine vorba de combaterea uscăciunii în exces, ruperii și vârfurilor despicate.

Este important de luat în considerare că dovezile cu privire la beneficiile trandafirului japonez pentru păr sunt limitate. Cele mai multe dintre efecte sunt descrise de date anecdotice. Prin urmare, planta trebuie utilizată cu prudență, doar ca supliment.

Trandafirul japonez pentru păr: tratamente

Mulți oameni preferă să folosească planta în forma sa naturală, deși există și produse cosmetice ce conțin acest ingredient. În acest din urmă caz, este recomandat să faceți mai întâi un test pentru a exclude posibilele reacții adverse.

Ce înseamnă asta? Ei bine, cel mai bine este să testați preparatul pe o zonă mică a scalpului. Dacă după 2 ore nu apar semne de reacții adverse, puteți folosi trandafirul japonez pe tot scalpul.

1. Clătire cu trandafir japonez

Modul tradițional de utilizare este prin prepararea unei infuzii pentru clătire. Aceasta este aplicată pentru a întări firele, pentru a oferi strălucire și pentru a hidrata podoaba capilară.

Ingrediente

 • 7 flori trandafir japonez
 • 1 cană de apă (250 mililitri)

Instrucțiuni

 1. Puneți trandafirii într-o oală cu o cană de apă.
 2. Apoi, fierbeți totul la foc mediu-mic până clocotește.
 3. Când lichidul capătă o culoare închisă, stingeți focul și lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute.
 4. Apoi, strecurați și folosiți lichidul pentru a vă clăti părul.
 5. Odată aplicat, așteptați timp de 30 de minute și spălați-vă părul ca de obicei.
Remediu ce folosește trandafirul japonez pentru păr

2. Tratament reparator cu trandafir japonez

Combinația de trandafiri cu alte ingrediente sănătoase înseamnă tratamente mai eficiente pentru păr. În acest caz, se prepară cu aloe vera, ingredient utilizat pe scară largă în cosmetică datorită proprietăților sale hrănitoare și reparatoare.

Ingrediente

 • 10 frunze de trandafir japonez
 • 2 frunze de aloe vera
 • 1 lingură de ulei de cocos
 • 1/2 cană de șampon ușor neutru (100 mililitri)

Instrucțiuni

 1. Curățați frunzele. În mod similar, tăiați aloe vera și extrageți-i pulpa.
 2. Apoi, în blender, puneți ambele ingrediente plus uleiul vegetal.
 3. După obținerea unui amestec omogen, combinați-l cu șamponul neutru.
 4. Acum, aplicați tratamentul și lăsați-l să acționeze timp de 10 minute înainte de clătire.

3. Tratament cu trandafir japonez, iaurt și ulei de rozmarin

Ingredientele folosite în acest tratament sunt ideale pentru a promova creșterea sănătoasă a părului. Este, de asemenea, o opțiune bună pentru a combate uscarea și ruperea firelor.

Ingrediente

 • 10 flori de trandafir japonez
 • 5 linguri de iaurt natural
 • 8 picături de ulei esențial de rozmarin
 • 1 lingură de miere (15 grame, opțional)

Instrucțiuni

 1. Spălați bine florile și puneți-le în blender cu restul ingredientelor.
 2. Bateți până obțineți o pastă omogenă.
 3. Aplicați tratamentul pe părul umed și lăsați-l să acționeze timp de 15 până la 20 de minute.
 4. Clătiți ca de obicei. Puteți repeta aplicarea de 2 sau 3 ori pe săptămână.

Ce să rețineți despre trandafirul japonez pentru păr?

Aplicarea produselor cu trandafir japonez este o alternativă pentru a avea grijă de sănătatea părului. Dovezile anecdotice indică faptul că promovează creșterea, hidratarea și tratarea mătreții. Cu toate acestea, nu există suficiente studii de calitate care să demonstreze acest lucru.

Deocamdată, tratamentele care conțin această floare sunt folosite ca o completare pentru strălucirea și hidratarea părului. Deși sunt sigure, se recomandă să faceți un mic test pentru a exclude posibilele reacții adverse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Dos Santos Nascimento LB, Gori A, Raffaelli A, Ferrini F, Brunetti C. Phenolic Compounds from Leaves and Flowers of Hibiscus roseus: Potential Skin Cosmetic Applications of an Under-Investigated Species. Plants (Basel). 2021 Mar 10;10(3):522. doi: 10.3390/plants10030522. PMID: 33802222; PMCID: PMC8000889.
 • Khan ZA, Naqvi SA, Mukhtar A, Hussain Z, Shahzad SA, Mansha A, Ahmad M, Zahoor AF, Bukhari IH, Ashraf-Janjua MR, Mahmood N, Yar M. Antioxidant and antibacterial activities of Hibiscus Rosa-sinensis Linn flower extracts. Pak J Pharm Sci. 2014 May;27(3):469-74. PMID: 24811803.
 • Adhirajan N, Ravi Kumar T, Shanmugasundaram N, Babu M. In vivo and in vitro evaluation of hair growth potential of Hibiscus rosa-sinensis Linn. J Ethnopharmacol. 2003 Oct;88(2-3):235-9. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00231-9. PMID: 12963149.
 • Deviha, Meena & Sivaraja, Pavithra. (2015). Antifungal activity by ethanolic extracts of medicinal plants against Malassezia furfur: A potential application in the treatment of Dandruff. International Journal of PharmTech Research. 8. 974-4304.
 • Arif, & Fatema, Samreen & Basa’ar, Ola & Farooqui, Mazahar & Pathan, Mohd Arif Ali Khan. (2018). PHYTOCHEMICAL AND PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF HIBISCUS ROSA SINENSIS LEAVES EXTRACT: A COMPARISON BETWEEN CONVENTIONAL AND MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION.
 • Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163-6. doi: 10.4103/0019-5154.44785. PMID: 19882025; PMCID: PMC2763764.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.